Week 1 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Week 1 van de zwangerschap. Gefelici… Oh nee, nog niet. Voordat we beginnen, moeten we even één klein, minuscuul dingetje uit de weg ruimen. Je bent eigenlijk nog niet zwanger. Maar wacht, voor je nu denkt “Wat een onzin, ik klik hier weg”, laat me het uitleggen.

Week 1 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er allemaal deze eerste week?

De mysterieuze wiskunde van zwangerschap

Je eerste week van de zwangerschap wordt eigenlijk geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, en niet vanaf de dag van de conceptie. Dit komt omdat de exacte datum van bevruchting vaak moeilijk vast te stellen is, maar de datum van je laatste menstruatie, dat is een ander verhaal. Dus, in de wereld van zwangerschapsberekeningen, gefeliciteerd! Je bent officieel in week 1!

Maar… ik ben toch niet zwanger?

Technisch gezien, nee. Maar in de wereld van zwangerschappen, ja! Het is net zoiets als de theorie van Schrödingers kat, je weet wel, dat gedachte-experiment waarin een kat zowel levend als dood is, totdat je in de doos kijkt. Behalve dat in dit geval, de doos je baarmoeder is, en in plaats van een kat, heb je een potentieel klein mensje.

Wat gebeurt er dan in week 1?

In week 1 gebeurt er niet zo heel veel op baby-gebied. Maar je lichaam is wel druk bezig met de voorbereidingen voor het mogelijke nieuwe leven. De eierstokken zijn druk bezig met het rijpen van een eitje voor de ovulatie.

Daarnaast begint je lichaam met het opbouwen van het baarmoederslijmvlies. Dit is als het ware het welkomstmatje voor het eitje, voor als het bevrucht wordt.

Waar moet je op letten in week 1?

Hoewel er technisch gezien nog geen sprake is van een zwangerschap, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten:

  1. Vitamines: Als je probeert zwanger te worden, is het een goed idee om een prenatale vitamine te nemen. Deze bevat belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur, dat helpt bij de ontwikkeling van de neurale buis van de baby.
  2. Gezonde levensstijl: Het is een goed moment om te kijken naar je levensstijl. Alcohol, roken en drugs kunnen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby, dus het is het beste om deze te vermijden.
  3. Arts bezoeken: Als je zwanger wilt worden, is het een goed idee om je arts te bezoeken. Zij kunnen je advies geven en eventuele vragen beantwoorden.

Een spannende tijd

Het begin van een zwangerschap is een spannende tijd, zelfs als het technisch gezien nog niet is begonnen. Het is een periode van voorbereiding en anticipatie. Dus, hoewel je in week 1 nog niet echt zwanger bent, is het toch een belangrijke week.

De grappige en verrassende mythen rondom zwangerschap

Er zijn zoveel mythen rondom zwangerschap dat je bijna een heel boek zou kunnen schrijven over alle gekke dingen die mensen geloven. Hier zijn een paar van mijn favorieten:

“Je kunt het geslacht van je baby voorspellen op basis van hoe je buik eruit ziet”
Dit is een oude mythe die zegt dat als je buik hoog zit, je een meisje krijgt, en als je buik laag zit, je een jongen krijgt. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt. De vorm en hoogte van je buik wordt meer bepaald door de spiertonus, de positie van de baby en je eigen lichaamsbouw. Maar het is altijd leuk om te gissen, toch?

“Je kunt niet zwanger worden als je borstvoeding geeft”
Hoewel borstvoeding kan werken als een natuurlijk anticonceptiemiddel in de eerste zes maanden na de geboorte, is het niet 100% betrouwbaar. Dus als je niet klaar bent voor een broertje of zusje voor je kleintje, is het een goed idee om een ​​ander anticonceptiemiddel te overwegen.

“Als je veel last hebt van ochtendmisselijkheid, krijg je een meisje”
Dit is een andere populaire mythe. Hoewel sommige studies suggereren dat vrouwen die last hebben van ernstige ochtendmisselijkheid iets meer kans hebben op een meisje, is het verschil zo klein dat het echt niet als betrouwbare voorspeller kan worden gebruikt.

Dingen om te vermijden tijdens de zwangerschap

Nu we de mythen uit de weg hebben geruimd, laten we het hebben over de dingen die je echt moet vermijden tijdens je zwangerschap:

Rauw of onvoldoende verhit voedsel
Voedingsmiddelen zoals rauwe vis, rauw vlees, rauwe eieren en ongepasteuriseerde zuivelproducten kunnen schadelijke bacteriën bevatten die een risico kunnen vormen voor je baby.

Bepaalde medicijnen
Sommige medicijnen, waaronder bepaalde soorten pijnstillers, antidepressiva en antibiotica, kunnen schadelijk zijn voor je baby. Het is altijd het beste om met je arts te overleggen voordat je medicijnen inneemt tijdens je zwangerschap.

Cafeïne
Hoewel een beetje cafeïne over het algemeen als veilig wordt beschouwd tijdens de zwangerschap, kan het drinken van te veel cafeïne het risico op miskramen verhogen. Het is het beste om je inname te beperken tot minder dan 200 mg per dag, wat ongeveer overeenkomt met één kopje koffie.

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 2 van de zwangerschap
Het eerste trimester, wat staat je te wachten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *