Week 38 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Week 38 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week? Welkom in week 38. De bevalling komt nu echt heel dichtbij… Je kindje is voldragen en kan veilig geboren worden. Het enige dat hij nog doet zolang hij nog bij je is, is een beetje groeien (20 tot 30 gram per dag), worden de hersenen en zenuwstelsel nog wat meer op elkaar afgestemd en wordt er meer babyvet gekweekt. 

Week 38 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Week 38: De laatste loodjes

Oké, eerst de feiten. Bij 38 weken is je kleine spruit ongeveer zo groot als een wintermeloen. De kleine is nu ongeveer 50 cm lang en weegt rond de 3 kilogram. Hij kan van alles: hikken, knipperen, dromen, en straks, oh ja, huilen.

Klaar voor de grote dag

Er zijn enkele belangrijke dingen waar je op moet letten in week 38. De weeën kunnen op dit punt een beetje intenser worden. En met ‘intenser’ bedoel ik ‘pak de muur vast en grijns alsof je zojuist de loterij hebt gewonnen’. Maar onthoud: dit zijn voorbereidende weeën, het lichaam oefent alvast voor de grote dag! Bovendien, als je merkt dat je baby minder beweegt, schrik dan niet meteen. Het wordt een beetje krap daarbinnen. Echter, als de beweging aanzienlijk minder wordt, neem dan direct contact op met je verloskundige of arts.

Wat je echt moet weten

Nu het serieuze gedeelte. Je hebt waarschijnlijk al een vluchttas klaar staan voor het ziekenhuis. Zo niet, dan wordt het hoog tijd om deze klaar te maken! Zorg ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt voor de grote dag: van luiers tot je toilettas, tot misschien die ene rare zachte teddybeer die je nog steeds van je kindertijd hebt bewaard.

Daarnaast, zorg ervoor dat je je zorgverzekering controleert. We willen niet dat je diep ademhaalt tijdens de bevalling en je dan realiseert dat je iets vergeten bent.

De laatste keer met zijn tweeën

Tot slot, maak wat tijd vrij om te ontspannen en geniet van deze laatste momenten alleen met je partner. Ga uit eten, ga naar de bioscoop, of doe gewoon helemaal niets en geniet van elkaars gezelschap. Er is geen betere manier om je voor te bereiden op de komst van jullie kleine wondertje.

Laten we eerlijk zijn, de laatste paar weken van de zwangerschap kunnen behoorlijk zwaar zijn. Maar laat je niet ontmoedigen, je doet het geweldig! Maak van de gelegenheid gebruik om een beetje zelfzorg in te plannen. Een zwangerschapsmassage kan wonderen doen om de spierspanning te verminderen en je te helpen ontspannen.

De nesteldrang

Heb je ineens de onweerstaanbare drang om het hele huis schoon te maken, zelfs die ene kast die je al jaren negeert? Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal en wordt ‘nesteldrang’ genoemd. Het is je instinct dat je voorbereidt op de komst van je baby. Hoewel het heerlijk kan voelen om alles klaar te hebben, probeer jezelf niet uit te putten. Je hebt je krachten nodig voor de komende bevalling!

Veel succes in deze laatste weken van je zwangerschap. Misschien gaat het deze week wel gebeuren en anders tot volgende week!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 37 van de zwangerschap
Week 39 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *