Week 5 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Zoals je al weet, of misschien nog niet weet (geen zorgen, we zijn hier om je te informeren), is zwangerschap een reis. En niet zomaar een reis, maar een achtbaan van emoties, hormonen, en… nog meer hormonen. Week 5 van de zwangerschap is geen uitzondering. Dus pak je prenatale vitaminen, ga lekker zitten en laat ons je meenemen op deze wilde rit.

Week 5 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

De wonderen van week 5

In week 5 gebeurt er iets magisch. Nou ja, magisch en een beetje vreemd. Het kleine klompje cellen dat zich in je baarmoeder heeft genesteld, wordt nu een embryo genoemd. Dat betekent dat je een klein wezentje in je hebt dat zich ontwikkelt tot… nou ja, hopelijk niet een mini Godzilla, maar een prachtige baby.

Het embryo is ongeveer zo groot als een sesamzaadje. Klein, toch? Het is bijna niet te geloven dat iets zo kleins zoveel chaos kan veroorzaken in je lichaam. Maar dat doet het! En geloof het of niet, dat is een goed teken.

De liefde-haat relatie met hormonen

Hier is een stukje interessante informatie: in week 5 van de zwangerschap maakt je lichaam een gigantische hoeveelheid hCG aan, het zwangerschapshormoon. Dit hormoon is de reden waarom je zo vaak moet plassen en waarom je borsten gevoeliger zijn dan een tiener in een romantische film. Ook is dit de reden waarom je misschien wat misselijk bent.

Maar voordat je die hormonen vervloekt, bedenk dan dit: ze zijn essentieel voor de gezondheid van je baby. Dus omhels die trip naar het toilet en die tranen bij elke puppy commercial. Het is allemaal voor een goed doel.

Wat te doen in week 5

Nu je weet wat er gaande is in je lichaam, is het tijd om actie te ondernemen. Ten eerste, als je nog geen prenatale vitamines slikt, begin daar dan nu mee. Ze zitten vol met foliumzuur, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van de baby. Ten tweede, begin met het plannen van je eerste prenatale afspraak. Het is nooit te vroeg om een goede start te maken. En ten derde, zorg voor jezelf. Dat betekent genoeg rust nemen, gezond eten, en stress zo veel mogelijk vermijden. Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan, we weten het. Maar onthoud dat je niet alleen bent in deze reis.

De veranderingen in je lichaam

Het verbaast je misschien om te horen dat je lichaam al verandert. Je zou kunnen merken dat je meer moe bent dan normaal. En als je niet moe bent, moet je misschien plassen. Of misschien ben je moe EN moet je plassen. Oh, de vreugde van zwangerschap! Het is ook mogelijk dat je borsten gevoeliger zijn dan normaal. Je zou ze zelfs een beetje groter kunnen vinden. Maar hey, wie klaagt er nu over een gratis borstvergroting, toch?

Voeding en levensstijl tips

Het is tijd om wat liefde aan je dieet te geven. Zorg ervoor dat je veel fruit, groenten en volkoren producten eet. Probeer suiker en verwerkt voedsel te vermijden. En vergeet niet om voldoende water te drinken. Weet je, het soort dingen dat je altijd al zou moeten doen, maar nu echt moet doen omdat je een klein mensje in je draagt.

Wat betreft je levensstijl, probeer actief te blijven. Een beetje lichte oefening kan je helpen je beter te voelen en je voor te bereiden op de bevalling. Maar onthoud, het is oké om jezelf een pauze te geven als je je moe voelt. Luister naar je lichaam. Het weet wat het doet.

De afsluiting

Daar heb je het dan, lieve aanstaande ouders. Week 5 van de zwangerschap kan een beetje overweldigend zijn. Maar onthoud dit: je doet het geweldig. Je maakt een mens! Dat is verbazingwekkend. Dus geef jezelf een schouderklopje, blijf lachen, en vergeet niet om van deze bijzondere tijd te genieten. Want voordat je het weet, ben je luiers aan het verschonen en vraag je je af hoe je ooit zonder je kleine bundel van vreugde hebt kunnen leven.

Dus, de volgende keer dat je je een beetje overweldigd voelt, of je nu huilend naar een puppy commercial kijkt of midden in de nacht wakker wordt met een vreemd verlangen naar augurken en ijs, onthoud dan dit: je bent niet alleen. En hey, als het allemaal een beetje te veel wordt, onthoud dan de woorden van een zeer wijze vrouw: “Dit is gewoon een fase, het gaat voorbij.”

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 4 van de zwangerschap
Week 6 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *