Week 33 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Hé daar, toekomstige mama’s en papa’s! Gefeliciteerd, je bent beland in week 33 van je zwangerschap. In week 33 krijgt het allemaal een beetje meer “echt”, nietwaar? Die kleine in je buik begint zich zo comfortabel te voelen dat hij of zij soms vergeet dat jouw blaas géén trampoline is. De bevalling komt nu echt een beetje in zicht. Voel je je al goed voorbereid?

Week 33 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Babybewegingen en groeiende hersentjes

Het wordt een beetje krap voor hem en misschien ligt hij al in de houding waarin hij geboren gaat worden. De kans dat hij nog gaat draaien, wordt per dag kleiner… Dus hopelijk ligt hij nu met zijn hoofdje naar beneden, wat een perfecte houding zal zijn voor de bevalling. 

Je baby luistert naar je stem en gaat ook de stemmen van anderen steeds duidelijker herkennen. Hij vindt het fijn naar je te luisteren, dus maak gerust gedurende de dag een praatje met hem. En misschien heeft papa hem ook wat te vertellen?

Binnen in je kindje is er van alles nog verder aan het groeien. Zijn botten worden steviger en zelfs zijn hersentjes groeien nog even verder.

Babynamen

En babynamen? Weet je nog steeds niet zeker of je een “Luna”, “Noah”, of misschien wel “Frodo” in je hebt? Geen zorgen! Het is helemaal normaal om hier wat langer over na te denken. En ook die twijfels horen erbij. Tot het moment van bevallen, kun nog rustig switchen tussen al die babynamen.

Veranderingen, veranderingen en nog meer veranderingen

Je lichaam gaat door een hoop veranderingen in week 33 – als het een auto zou zijn, zou je waarschijnlijk al je 50.000 kilometer check-up hebben gehad. En dan is er nog de altijd aanwezige rugpijn, alsof een miniatuur Hulk daar achterin bezig is met een intense workout. Vergeet niet om jezelf goed te verzorgen en comfortabele schoenen te dragen, want geloof me, elke centimeter telt nu!

Zorg voor jezelf en jouw baby

Natuurlijk, in week 33 van je zwangerschap wil je de beste zorg voor jou en je baby. Daarom is het belangrijk om goed te blijven eten, voldoende rust te nemen en regelmatig te bewegen. Je kleine superheld(in) in de dop maakt nu een groeispurt door, dus zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

De ‘zwangerschap checklist’

Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan voor D-Day, oftewel de dag waarop jouw nieuwe kleine wereldveroveraar zich aandient. Heb je de babykamer al ingericht, de vluchttas gepakt en alle nodige telefoonnummers opgeslagen? Nee? Geen zorgen! Maak gewoon een ‘zwangerschap checklist’. Niemand zegt dat je alles vandaag af moet krijgen, behalve misschien die dwingende nesteldrang. Maar onthoud, Rome is ook niet in één dag gebouwd, tenzij je een zwangere vrouw in week 33 bent, dan waarschijnlijk wel!

De laatste loodjes

Als je zenuwachtig bent over de bevalling, is dat volkomen normaal. Vertrouw me, zelfs de meest relaxte ‘Zen-meester’ zou een beetje nerveus zijn als hij of zij op het punt stond een voetballer eruit te persen. Maar geloof me, je bent sterker dan je denkt! Het is als de finale van een reality show, maar in plaats van een miljoen euro en vijftien minuten roem, krijg je iets veel waardevollers – je prachtige nieuwe baby.

De finishlijn is in zicht!

Ja, week 33 van de zwangerschap kan voelen als een kruising tussen een marathon en een zware sessie aerobics, maar onthoud: je bent bijna bij de finishlijn! Dus, neem even een pauze, leg je voeten omhoog, en bedenk hoe ongelooflijk je bent. Je bent op weg om een ouder te worden – en dat is de mooiste reis die er is.

Ik hoop je snel te zien in week 34, tot dan!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 32 van de zwangerschap
Week 34 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *