Een voetblaar voorkomen is beter dan genezen

Een voetblaar. Alleen al het woord is genoeg om je te laten huiveren, toch? Deze vervelende kleine belletjes gevuld met vloeistof kunnen je dag, week of zelfs maand verpesten. Maar hoe ontstaan ze eigenlijk?

Een voetblaar voorkomen is beter dan genezen

Wrijving

Een voetblaar wordt vaak veroorzaakt door wrijving. Als je voeten in je schoenen bewegen, kan de continue wrijving ervoor zorgen dat de bovenste huidlaag loskomt van de onderliggende lagen. Er vormt zich een ruimte tussen deze lagen, die zich vult met lymfevocht en voilà: je hebt een blaar!

Enkele andere oorzaken kunnen zijn oververhitting, bevriezing, chemische brandwonden of zelfs een infectie. Maar de meest voorkomende boosdoener? Slecht passende schoenen. Ja, die stijlvolle maar oncomfortabele hakken of die strakke hardloopschoenen kunnen de perfecte omstandigheden creëren voor het ontstaan van een blaar.

Een blaar voorkomen is beter dan genezen

Nu we weten hoe blaren ontstaan, kunnen we ze dan voorkomen? Absoluut! Hier zijn enkele tips:

Investeer in goed passende schoenen. Als je schoenen te strak of te los zitten, verhoogt dit de kans op wrijving.

Draag vochtafvoerende sokken. Deze helpen je voeten droog te houden, waardoor de kans op blaren verkleint.

Gebruik speciale pleisters of tapes op plekken waar blaren vaak ontstaan.

Neem regelmatig pauzes tijdens langdurige activiteiten om je voeten te laten rusten en afkoelen.

Door Vaseline aan te brengen op gebieden die gevoelig zijn voor blaren (zoals de hiel of de zijkanten van de voeten), kan wrijving worden verminderd, waardoor de kans op het ontwikkelen van blaren kleiner wordt.

Een blaar behandelen

Ondanks alle preventieve maatregelen kan het gebeuren dat je toch een blaar krijgt. Hier is wat je moet doen:

  • Als de voetblaar niet pijnlijk is, laat hem dan met rust. De huid eromheen beschermt tegen infectie.
  • Als de blaar pijnlijk is, kan je hem voorzichtig doorprikken met een gesteriliseerde naald en de vloeistof eruit laten lopen. Maar laat de huid erover heen zitten als bescherming.
  • Reinig het gebied zorgvuldig en bedek de blaar met een pleister of verband.
  • Als er tekenen van infectie zijn – zoals warmte, een vieze geur, pus, pijn, zwelling, gaten of losse huid, of als het gebied bloedt wanneer je het aanraakt of als de blaar niet lijkt te genezen ​- raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Hoe lang duurt de genezing van een blaar?

Een blaar geneest meestal binnen een tot twee weken, afhankelijk van de grootte en locatie van de blaar. Tijdens deze periode vormt de huid onder de blaar zich opnieuw, terwijl de vloeistof in de blaar wordt geabsorbeerd. Daarna valt de bovenste huidlaag van de blaar af.

Het is belangrijk om een blaar niet zelf open te maken, tenzij deze pijnlijk is of het lopen belemmert. Het openmaken van een blaar kan het risico op een infectie verhogen. Als een blaar moet worden geopend, dient dit zorgvuldig te gebeuren met een gesteriliseerde naald, waarna het gebied schoon moet worden gehouden en bedekt met een verband of pleister.

De infectie onder ogen zien

Als je vermoedt dat je voetblaar geïnfecteerd is, neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts. De behandeling kan variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de infectie, en kan bestaan uit orale of topische antibiotica of antischimmelmiddelen. De arts kan ook een snelle ingreep uitvoeren om de blaar te legen. Probeer dit niet zelf te doen, aangezien dit de infectie kan verergeren of kan verspreiden naar nabijgelegen gebieden​.

Extra informatie

Hoe verzorg je een wond?
Hoe kun je brandwonden bij kleine kinderen voorkomen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *