Het eerste trimester, wat staat je te wachten?

Voel je je als een op hol geslagen trein op het spoor van de zwangerschap? Geen zorgen, we staan voor je klaar! Het eerste trimester van de zwangerschap is vaak een rit vol onverwachte wendingen, maar wees gerust, we hebben de gids om je op het juiste pad te houden. En laten we eerlijk zijn, het is een achtbaan die je niet wilt missen!

Het eerste trimester, wat staat je te wachten?

Wanneer begint en eindigt het eerste trimester?

Het eerste trimester loopt van week 1 tot week 13 van je zwangerschap. Ja, je leest het goed, vanaf het moment dat je die twee streepjes op de test ziet, ben je al een paar weken in volle vaart!

Je to-do lijstje voor het eerste trimester

Er zijn een aantal dingen die je in deze periode moet regelen. Dat lijkt misschien als een enorme to-do lijst, maar wees gerust, we hebben het allemaal overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

Bevestig je zwangerschap
De eerste stap is, natuurlijk, het bevestigen van je zwangerschap met een thuistest. Maar wacht, er is meer! Maak een afspraak met je huisarts of verloskundige voor een bevestiging van de zwangerschap.

Kies een verloskundige of gynaecoloog
Je hebt een begeleider nodig voor deze spannende reis. Neem de tijd om te kiezen tussen een verloskundige of gynaecoloog, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en medische geschiedenis.

Begin met het nemen van prenatale vitamines
Het is tijd om wat extra zorg aan jezelf en je baby te besteden. Begin met het nemen van prenatale vitamines die folaat bevatten, een essentiële voedingsstof voor de ontwikkeling van je baby.

Overweeg genetische screening
Praat met je arts over de mogelijkheid van genetische screening. Het is volledig je eigen keuze, maar het is goed om de opties te kennen.

Begin met het plannen van je zwangerschapsverlof
Het is misschien vroeg, maar het is nooit te vroeg om te beginnen met het plannen van je zwangerschapsverlof.

De “oh zo (niet) fijne” kwaaltjes van het eerste trimester

Bereid je voor op een cocktail van symptomen! Het eerste trimester van de zwangerschap kan een mengelmoes van ervaringen zijn, variërend van pure vreugde tot – laten we eerlijk zijn – puur ongemak.

Misselijkheid
Ook wel bekend als “ochtendmisselijkheid”, maar laten we het beestje bij zijn naam noemen – “de-hele-dag-door-misselijkheid”.

Vermoeidheid
Je zult je vermoeid voelen zoals je je nog nooit eerderhebt gevoeld. Zelfs een marathon lopen lijkt minder vermoeiend dan deze nieuwste levensveranderende uitdaging van je. Maar geen paniek, dit is volkomen normaal. Je lichaam werkt immers dubbel zo hard om een klein mensje te laten groeien.

Verhoogde borstgevoeligheid
Alsof het allemaal nog niet genoeg was, kunnen je borsten ook nog eens ongemakkelijk gevoelig zijn. Denk aan het dragen van een comfortabele bh om je te helpen hiermee om te gaan.

Frequent urineren
Je zult merken dat je het dichtstbijzijnde toilet beter leert kennen dan je ooit had verwacht. Het is alsof je baby al een beetje de baas speelt!

Verhoogde emoties
Hormonen kunnen ervoor zorgen dat je je op een emotionele rollercoaster bevindt. Het ene moment ben je dolgelukkig, het volgende moment huil je omdat je favoriete chocolade op is.

Maak je geen zorgen, we staan voor je klaar!

Ja, het eerste trimester kan een beetje een wild ritje zijn. Maar onthoud, je bent niet alleen. Er zijn talloze bronnen, ondersteuning en advies beschikbaar om je te helpen. Dus maak je geen zorgen, pak die prenatale vitamines, blijf lachen, en geniet van de rit. Immers, je bent aan het begin van een van de mooiste reizen van het leven. En weet je wat? Je gaat het geweldig doen!

Extra informatie

Wat zijn de 15 mijlpalen van de zwangerschap?
Rhesusfactor tijdens de zwangerschap, hoe belangrijk is dit te weten?
Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Welke zwangerschapscontroles kun je verwachten en waar dienen ze voor?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *