Het eerste trimester van de zwangerschap

Het eerste trimester van de zwangerschap

Zwanger-zijn: een prachtige belevenis, maar ook spannend. Want wat kan je allemaal verwachten en je bent vast nieuwsgierig naar de groei van jouw kindje. Waarom zit er geen luikje in je buik, zodat je soms even stiekem zou kunnen kijken? Gelukkig bestaat er zoiets als een echo, zodat je toch even gluren kan. En hoe zit het met controles en wat moet je allemaal al gaan regelen?

Het tweede trimester van de zwangerschap
De echo, een kijkje in je buik!
Met korting naar de Negenmaandenbeurs 2020

De eerste maand

Eigenlijk is deze maand een vreemde maand. Voordat je weet dat je zwanger bent, is deze maand meestal al voorbij. De eerste twee weken zijn eigenlijk al helemaal geen echte zwangerschapsweken: want je bent dan nog helemaal niet zwanger! We beginnen met tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Je snapt ook wel dat dat dus helemaal niets met je zwangerschap eigenlijk te maken heeft! Na de eisprong die volgt op jouw menstruatie, kan de bevruchting plaatsvinden en begint je zwangerschap natuurlijk eigenlijk pas echt. De bevruchte eicel zal zich gaan innestelen in de baarmoederwand. Uit deze eicel ontstaat ongeveer aan het einde van de eerste maand het embryo en de placenta. Het embryootje zal dan zo’n 3 gram wegen en ‘al’ 1,5 cm zijn! Omdat jij bij het uitblijven van je menstruatie waarschijnlijk pas gaat begrijpen dat je zwanger zou kunnen zijn, is de eerste maand dus eigenlijk al voorbij. Dat schiet lekker op! Overigens zijn er vrouwen die al praktisch direct aan hun lichaam merken dat ze zwanger zijn!

Innesteling – Wat is dat dan?
Menstruatiecyclus en zwangerschap
Bereken de bevallingsdatum

lijn vadersenmoeders
Het eerste trimester van de zwangerschap
lijn vadersenmoeders

De tweede maand

De tweede maand zal zo ongeveer beginnen met een zwangerschapstest. Wat een feest als je er achter komt dat je nu dan toch echt zwanger bent. Jouw kindje zit er zeker, maar aan de buitenkant kunnen mensen nog niets aan je zien. Toch begint jouw baby al echt vorm te krijgen. Van een soort kikkervisje verandert het mannetje of vrouwtje steeds meer in een mini-mensje. Zo wordt zijn hoofdje gevormd en ontstaan er handen en voetjes. En ja, je kindje heeft nog een staartje.

Hoewel je kindje al beweegt bij 2 maanden, zal je hier nog niets van merken. Wist je dat het hartje van je baby al begint met kloppen rond jouw 5e week zwangerschap? Wat dus inhoudt dat de bevruchting pas 3 weken ervoor heeft plaatsgevonden! Het kleine wezentje is snel gegroeid: aan het einde van de tweede maand weegt hij al 32,4 gram en is hij/zij al 6,9 cm!

Seks tijdens de zwangerschap, kan het kwaad?
Zwanger? Bestel de gratis babybox!

De derde maand

De laatste maand van het embryo, want vanaf drie maanden wordt je kindje een foetus genoemd. In deze maand ontwikkelt je kindje zich zo ver dat hij eigenlijk al een echt kindje is. Natuurlijk nog lang niet in staat om buiten de baarmoeder te kunnen leven, maar de basis is volledig aanwezig. Kleine oortjes, neusgaten en een tongetje, maar ook de belangrijkste organen zijn nu aanwezig. Overigens is zijn hoofdje nu net zo groot als de rest van zijn lichaampje. 200 gram en 13,5 cm: dat zou je kindje ongeveer aan het einde van deze maand moeten zijn.

lijn vadersenmoeders
Het eerste trimester van de zwangerschap
lijn vadersenmoeders

Wat regel je allemaal in het eerste trimester?

Als het goed is, slik je al foliumzuur. Dat blijf je de eerste 10 weken nog gewoon doen. Rook je nog? Stop dan! En gebruik geen alcohol! Verder kan je beter de kattenbak laten verschonen door je man, omdat je anders het risico loopt op besmetting met toxoplasmose. Dit is heel gevaarlijk voor jouw ongeboren kindje. Volg ook de overige voedingsadviezen op voor zwangeren, om zo je kindje niet onnodig in gevaar te brengen. Weet je dat je zwanger bent, dan ga je op zoek naar een verloskundige. Bel alvast voor een afspraak. Meld trouwens ook bij je huisarts en apotheek dat je zwanger bent! En misschien is het in jouw buurt ook wel verstandig om alvast op zoek te gaan naar een kinderdagverblijf. Of om een lieve gastouder te vinden.

Het belang van foliumzuur
Stoppen met roken
Wat doet een verloskundige?

Welke onderzoeken krijg je?

Tussen 8 en 10 weken zal je waarschijnlijk voor de eerste keer naar de verloskundige gaan. Tussen 10 en 12 weken krijg je dan een termijnecho. (Het kan dus zo zijn dat je die de eerste keer meteen krijgt). De verloskundige zal aan de hand van de echo uitrekenen hoe ver je in de zwangerschap bent. Natuurlijk zou je nu dus al er achter kunnen komen dat je zwanger bent van meerdere kindjes. Verder zal ze je buik bekijken en betasten en je bloeddruk in de gaten houden. Eveneens kan ze aan het einde van de derde maand gaan proberen of ze het hartje al kan horen kloppen. Uiteraard hangt er veel af van eventuele complicaties. Is er een reden voor, dan kan de verloskundige al kiezen voor een vroege echo (dit is voordat je 10 weken zwanger bent). Ook kan het nodig zijn om onder behandeling van een gynaecoloog verder te gaan.

lijn vadersenmoeders
Het eerste trimester van de zwangerschap
lijn vadersenmoeders

Welke kwaaltjes komen nu vaak voor?

Tijdens je zwangerschap heb je te maken met een ‘aardverschuiving’ in je hormoonhuishouding. Dat begint direct bij de innesteling. Daardoor kunnen zwangerschapskwaaltjes ontstaan. De eerste drie maanden is misselijkheid misschien wel de beruchtste. Verder kan je deze periode extra vermoeid zijn, kunnen je borsten al gevoelig worden en kan je last hebben van stemmingswisselingen. Ook kan je een opgeblazen gevoel hebben. Let daarnaast goed op symptomen van een blaasontsteking! Dit is namelijk iets om direct aan te pakken om je kindje geen gevaar te laten lopen. Ga dus naar de huisarts als je een blaasontsteking vermoedt! In de loop der weken kunnen ook andere kwaaltjes ontstaan. Duizeligheid, bijvoorbeeld. Gelukkig hebben niet alle zwangeren last van deze kwaaltjes en na drie maanden is het percentage vrouwen die hiervan last hebben al helemaal een stuk gedaald!

Liefs Wil

Extra informatie

Het tweede trimester van de zwangerschap
Zwanger? Bestel de gratis babybox!
Het derde trimester van de zwangerschap
Wat is de beste manier om striae te voorkomen of verminderen?
Acupunctuur tijdens de zwangerschap
Seks tijdens de zwangerschap, kan het kwaad?
Met korting naar de Negenmaandenbeurs 2020
Mindful zwanger zijn, hoe doe je dat?
Innesteling, wat is dat dan?
Het belang van foliumzuur
De echo, een kijkje in je buik!
Misselijkheid,het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje
Bereken de bevallingsdatum
Hoe vertel je opa en oma het grote nieuws?
Stoppen met roken
Wat doet een verloskundige?
Gezond zwanger worden, hoe doe je dat?
Zwanger en zwangerschap – Alles wat je zou willen weten!
DNA en genen – erfelijk materiaal
Menstruatiecyclus en zwangerschap
Hoe kun je sneller zwanger worden! Nou met deze tips!
Last van stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap
Boekbespreking – Mijn zwangerschap in vraag en antwoord
Elke dag dichterbij – Zwangerschapsdagboek
Oei, ik groei! / Negen maanden dagboek
Baby making seks – Hoe houd je het leuk, spannend én doeltreffend?

Bronvermelding

Tekst geschreven door: Wil Cats
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn vadersenmoeders
BabyBaby

Geef een reactie