Stoppen met roken voor of tijdens de zwangerschap

Het roken van tabak is schadelijk voor iedereen, maar de schadelijke effecten zijn nog sterker als je zwanger bent. Roken kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen bij zowel de moeder als de baby. Het verhoogt het risico op een miskraam, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en kan zelfs leiden tot geboorteafwijkingen. Daarom is het essentieel om te stoppen met roken zodra je van plan bent zwanger te worden of erachter komt dat je zwanger bent.

Stoppen met roken voor de zwangerschap

Hoe schadelijk is roken eerste weken zwangerschap?

Roken is schadelijk gedurende de gehele zwangerschap, inclusief de eerste weken. Veel vrouwen realiseren zich mogelijk niet dat ze zwanger zijn in deze vroege fase, maar dit is een cruciale periode voor de ontwikkeling van de baby. In de eerste weken van de zwangerschap beginnen essentiële systemen en structuren van de baby zich te vormen, zoals het zenuwstelsel, het hart en de ledematen. Blootstelling aan de schadelijke stoffen in sigarettenrook tijdens deze periode kan leiden tot een verhoogd risico op ernstige gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld:

Miskraam
Roken verhoogt het risico op een miskraam.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Dit is een zwangerschap die zich buiten de baarmoeder ontwikkelt, meestal in een eileider. Het is een potentieel levensbedreigende aandoening voor de moeder.

Aangeboren afwijkingen
Roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verscheidenheid aan aangeboren afwijkingen, waaronder hartafwijkingen en klompvoet.

Laag geboortegewicht
Baby’s van moeders die roken, hebben vaak een lager geboortegewicht dan baby’s van niet-rokende moeders. Deze baby’s kunnen gezondheidsproblemen hebben en moeten mogelijk na de geboorte langer in het ziekenhuis blijven.

Het is daarom heel belangrijk om te proberen te stoppen met roken zodra je een zwangerschap plant of erachter komt dat je zwanger bent, zelfs als je al een paar weken zwanger bent. Het is nooit te laat om te stoppen, en elke dag dat je niet rookt, is beter voor zowel jou als je baby.

Hoe stop je met roken?

Dat is de meest gestelde vraag van rokers. Ik ga je een paar strategieën geven die je kunnen helpen succesvol te stoppen met roken.

Maak een plan

Het eerste wat je moet doen is een plan maken. Noteer je redenen om te stoppen en houd deze lijst bij de hand voor die momenten dat je de verleiding voelt om te roken. Schrijf ook op wat je triggers zijn, zoals bepaalde situaties, personen of gevoelens die je aanzetten tot roken. Door deze te identificeren, kun je manieren vinden om deze triggers te vermijden of ermee om te gaan zonder naar een sigaret te grijpen.

Zoek steun en support

Stoppen met roken is moeilijk, en je hoeft het niet alleen te doen. Vertel je vrienden en familie over je beslissing en vraag om hun steun. Er zijn ook tal van stoppen-met-roken-programma’s en hulplijnen beschikbaar, zoals de Tabakstop, die je extra steun en begeleiding kunnen bieden.

Gebruik nicotinevervangende therapie

Nicotinevervangende therapie (NVT) kan een effectieve hulp zijn bij het stoppen met roken. Deze producten bevatten kleine hoeveelheden nicotine om ontwenningsverschijnselen te verminderen. Denk aan nicotinepleisters, kauwgom, inhalators of neussprays. Het is belangrijk dat je je arts raadpleegt voor je met NVT begint, vooral als je zwanger bent.

Maak gezonde levensstijlkeuzes

Het verlangen naar een sigaret kan vaak een gevolg zijn van stress of verveling. Vind nieuwe, gezonde manieren om met deze gevoelens om te gaan. Dit kan betekenen dat je gaat sporten, mediteren of een nieuwe hobby oppakt. Een gezonde levensstijl kan je ook helpen om je beter te voelen en je te concentreren op je doel.

Leren omgaan met een terugval

Het stoppen met roken is vaak een proces van vallen en opstaan. Je kunt misschien een keer terugvallen, maar laat dat je niet ontmoedigen. Het is geen teken van falen, maar een kans om te leren. Analyseer wat er gebeurde, wat de trigger was, en bedenk hoe je het de volgende keer anders kunt aanpakken. Vergeet niet, elke rookvrije dag is een overwinning!

Extra informatie

Zonnebank en zwangerschap, kan het kwaad?
Wat is Foetaal AlcoholSyndroom? En hoe ernstig is dit?
Welke zwangerschapscontroles kun je verwachten en waar dienen ze voor?
Rhesusfactor tijdens de zwangerschap, hoe belangrijk is dit te weten?
Het eerste trimester, wat staat je te wachten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *