Week 21 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Ga er maar eens lekker voor zitten, want we duiken samen in de wonderlijke wereld van week 21 van de zwangerschap. Deze week is namelijk een grote mijlpaal in de reis naar het ouderschap. Hoewel, laten we eerlijk zijn, elke week is een mijlpaal wanneer je een nieuwe leven groeit, toch?

Week 21 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Klein wonder wordt groter en groter

Als je in week 21 bent, betekent dit dat je de helft van je zwangerschap al achter de rug hebt. Gefeliciteerd! Je kunt jezelf nu een doorgewinterde zwangere noemen. Vergeet die zwangerschapsbadges niet op te spelden!

Je baby is nu ongeveer zo groot als een wortel. Oké, misschien een beetje een vreemd idee, maar deze vergelijkingen zijn er om je een beter beeld te geven van hoe je baby groeit. Vanaf nu zal je baby elke week blijven groeien. En dat betekent ook dat je buik zal blijven groeien. Je broeken zullen krapper aanvoelen (als dat al niet het geval was), en je zult merken dat je waggelt als een enthousiaste pinguïn.

Slaap? Welke slaap?

De kans is groot dat je ’s nachts een beetje worstelt met slapen. Dat komt omdat je buik groeit, en die baby in je blijft maar schoppen en draaien. Het is net alsof er een klein feestje gaande is daarbinnen. Een feestje waar je niet voor uitgenodigd bent en dat je ’s nachts wakker houdt. Maar kijk aan de heldere kant, dit is een goede oefening voor die slapeloze nachten die je te wachten staan als de baby er eenmaal is!

Waar is mijn geheugen gebleven?

Week 21 kan ook het begin zijn van wat vaak wordt aangeduid als “zwangerschapsdementie”. Deze term wordt gebruikt om de vergeetachtigheid en verwarring te beschrijven die sommige zwangere vrouwen ervaren. Je vergeet waar je je sleutels hebt gelaten, of je laat de pizza in de oven te lang bakken tot het meer op een hockeypuck lijkt. Dat is volkomen normaal. Je bent niet gek, je bent gewoon zwanger!

De grote onthulling

En nu het spannendste deel van week 21: de 20-wekenecho. Voor de meeste aanstaande ouders is dit de week waarin ze erachter komen of ze een jongen of een meisje verwachten. Het is een spannend moment, en het maakt niet uit welk geslacht je baby heeft, het belangrijkste is dat de baby gezond is. Maar vergeet niet, als je de verrassing tot de geboorte wilt bewaren, laat het dan zeker weten aan de echoscopist!

Luister naar je lichaam

In week 21 kan je last krijgen van een aantal zwangerschapssymptomen, zoals rugpijn en gezwollen voeten. Het is essentieel om naar je lichaam te luisteren en het de rust te geven die het nodig heeft. Ben je ooit eerder zo dankbaar geweest voor de uitvinding van de zwangerschapskussen?

Het is ook belangrijk om te blijven bewegen. Een wandeling, zwangerschapsyoga of een dansje in de woonkamer kunnen wonderen doen voor je lichaam en geest. Maar forceer niets – herinner je je nog die waggelende pinguïn?

Ben jij dat, baby?

Het meest wonderlijke aspect van week 21? De bewegingen van je baby worden nu sterker en meer uitgesproken. Je zult waarschijnlijk het zachte gefladder voelen dat meer op schoppen en stoten begint te lijken. Het kan zelfs zijn dat je partner de baby kan voelen als hij zijn hand op je buik legt. Nu wordt het allemaal echt, hè?

Week 21 checklist

We ronden af met een handige checklist voor week 21:

  1. Plan je 20-wekenecho (als je dat nog niet hebt gedaan).
  2. Begin met het regelen van de babykamer. Het kiezen van de perfecte kleur groen of roze kan langer duren dan je denkt!
  3. Blijf gezond eten en drink veel water. Dat komt zowel jou als de baby ten goede.
  4. Luister naar je lichaam en rust uit wanneer je dat nodig hebt.

De 21e week van de zwangerschap is wederom een wonderlijke tijd. Er gebeurt van alles , maar onthoud, je doet het geweldig. En hey, als je nog eens een pizza verbrandt, weet dan dat je niet de enige bent. Happy zwanger zijn!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 20 van de zwangerschap
Week 22 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *