Week 22 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Ja, je hebt het goed gelezen: week 22! Kun je geloven dat we hier al zijn? Je kleine wonder ontwikkelt zich in sneltreinvaart. Voordat je het weet, ligt er een klein mensje in je armen dat vrolijk om aandacht huilt. Wat een heerlijk vooruitzicht. Je bent al over de helft, dus je gaat harstikke goed. Logisch dat je nieuwsgierig bent naar alle ontwikkelingen van deze week.

Week 22 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Wat gebeurt er bij week 22?

Je baby is nu ongeveer 28 cm lang en weegt ongeveer 430 gram, wat ongeveer de grootte en het gewicht is van een kokosnoot. En wat je er ook van denkt, het is een heel schattige kokosnoot, die al duidelijke vormen krijgt. Wist je dat je baby nu al wenkbrauwen en wimpers heeft? Ja, hij of zij is al bezig met die glamoureuze look voor de eerste foto’s!

En voor jou, aanstaande moeder, voelt het misschien alsof je een kleine kickbokser in je buik hebt, vooral als je net op het punt staat in slaap te vallen. Maar wees niet bang, dat is volkomen normaal. Je baby is heel actief en oefent zijn of haar bewegingen. Misschien is dit het teken dat je een toekomstige olympische turnkampioen bij je draagt!

Waar moet je op letten in week 22?

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten tijdens deze fase van de zwangerschap.

Gezonde voeding is essentieel

Geen, ik herhaal, GEEN hunkering naar augurken met slagroom is een excuus om een evenwichtig dieet overboord te gooien. Je lichaam heeft de juiste voeding nodig om je kleine spruit te ondersteunen. Een verscheidenheid aan fruit, groenten, volkoren producten, en mager vlees of alternatieve eiwitbronnen zijn voor dit moment belangrijk. Vergeet niet, jij bent de leverancier van alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. En geen zorgen, je kunt nog steeds af en toe toegeven aan die gekke hunkeringen!

Goede lichaamsbeweging

Voor degenen onder jullie die denken: “Ah, zwangerschap, de perfecte tijd om op de bank te zitten met Netflix en ijs.” Helaas, hoewel een beetje ontspanning zeker op zijn plaats is, is het ook belangrijk om actief te blijven. Lichte lichaamsbeweging kan je helpen om de zwangerschap gerelateerde klachten te verminderen. Maar natuurlijk, luister naar je lichaam en raadpleeg je arts voordat je een nieuw fitnessregime start.

Hou je doktersafspraken bij

Deze fase van de zwangerschap is ook het perfecte moment om te checken of alles goed gaat met de baby. Houd je prenatale afspraken bij, want die zijn essentieel om de ontwikkeling van de baby en je eigen gezondheid te volgen. Je arts kan je nuttige tips geven en eventuele vragen beantwoorden. En dat, lieve mensen, is absoluut beter dan je angsten te googelen en door drie pagina’s met afgrijselijke mogelijkheden te scrollen.

Maak een begin met de babykamer

De nesteldrang kan al in volle gang zijn. Je wilt alles perfect maken voor de aankomst van je kleintje. Dit is het moment om met de babykamer te beginnen. Bedenk je wel dat die perfecte babykamer die je op Pinterest hebt gezien, waarschijnlijk door een team van professionele stylisten is samengesteld en niet om 3 uur ’s nachts met een pot verf en een hoop hormonen. Het doel is om een veilige, comfortabele ruimte voor je baby te creëren, niet om de cover van “VT Wonen” te halen.

Conclusie: Maak je klaar voor de reis

Dus daar hebben we het, week 22 van je zwangerschap. Het is een wonderlijke tijd waarin je de persoonlijke bokszak wordt van je kleine spruit, je driften naar rare voedselcombinaties moet beheersen en je moet voorbereiden op de komst van je kleintje.

Geniet van deze fase en onthoud dat het een unieke ervaring is die je voor altijd bij je zult dragen. En hey, als je je ooit overweldigd voelt, onthoud dan dat je niet alleen bent. We zitten allemaal in hetzelfde prenatale bootje. Houd vol, het is allemaal de moeite waard als je dat kleine, perfecte gezichtje voor het eerst ziet.

En de volgende keer dat je baby je een harde stoot geeft net als je in slaap valt, lach dan gewoon en weet dat je een klein wonder bij je draagt. Misschien stoot je zelfs zachtjes terug – je eerste “high five” met je baby. Hoe cool is dat?

Dus, veel succes en op naar week 23!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 21 van de zwangerschap
Week 23 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *