Week 40 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Hallo daar, trotse aanstaande ouders! Je hebt de eindstreep bereikt, welkom bij week 40 van je zwangerschap, de week waarin je uitgerekende datum valt. Al een behoorlijke klus, hè? Je buik lijkt wel een watermeloen die op het punt staat te exploderen en je bent ondertussen expert geworden in de kunst van het waggelen. Geen zorgen, dat betekent dat je aan het einde bent gekomen van deze 9-maanden durende marathon. Jouw kleine wonder kan elk moment besluiten zijn of haar entree te maken (of misschien is hij er al!), maar hij kan ook zomaar nog een dag of tien wachten.

Week 40 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Wat betekent week 40?

Week 40 is de officiële afsluiting van je zwangerschap. Jouw kleine inwoner is nu ongeveer 3,5 kilogram en heeft een lengte van bijna 51 centimeter. In deze week heeft je baby alle organen en structuren die nodig zijn voor het leven buiten de baarmoeder. Maar laten we wel wezen, je kleintje heeft het waarschijnlijk best naar zijn zin in jouw comfortabele, gezellige baarmoeder en kan ervoor kiezen om wat langer te blijven hangen.

De tekenen van de bevalling

De grote vraag van deze week is: “Wanneer gaat de bevalling beginnen?” Helaas hebben we geen kristallen bol, maar er zijn enkele tekenen waar je op moet letten. Een van de duidelijkste signalen is het breken van de vliezen. Het is niet altijd zo dramatisch als in de films, maar als je een continue stroom vocht opmerkt, is het tijd om de verloskundige te bellen!

Sommige vrouwen ervaren ook ‘nesteldrang’. Plotseling krijg je een onweerstaanbare drang om het hele huis schoon te maken, de babykleertjes tien keer opnieuw te sorteren, of de kinderkamer opnieuw te schilderen. Als je partner je om 3 uur ’s nachts aantreft terwijl je de keukenkastjes organiseert, dan kan het zomaar zijn dat je lichaam zich klaarmaakt voor de grote dag.

Jouw checklist voor week 40

Hier zijn enkele tips om deze week door te komen:

Rust uit: Het lijkt misschien een inkoppertje, maar rust is ontzettend belangrijk. Je lichaam gaat een enorme inspanning leveren, dus slaap zoveel als je kunt. Maak je geen zorgen over de ongewassen babykleertjes of het ongeordende keukenkastje. Die dingen kunnen wachten.

Blijf bewegen: Hoewel rust essentieel is, helpt lichte beweging om je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Een korte wandeling of wat zwangerschapsyoga kan wonderen doen.

Pak die ziekenhuistas in: Zorg dat je alles klaar hebt staan voor de grote dag. Kleren voor jou en de baby, telefoonladers, het favoriete kussen van je partner, je verzekeringskaart en meer. Denk eraan, je kunt nooit té voorbereid zijn!

Wees geduldig: De laatste dagen en weken van de zwangerschap kunnen frustrerend zijn, vooral als je je ongemakkelijk voelt. Maar probeer geduldig te zijn. Je kleintje weet niet dat iedereen op hem of haar zit te wachten. Dus maak een kop thee, ga zitten (als je nog kunt) en geniet van deze laatste momenten van rust.

En dan… actie!

Als de weeën beginnen, zul je dat zeker weten. Die zijn anders dan de oefenweeën, ook wel Braxton Hicks genoemd, die je misschien eerder hebt ervaren. Echte weeën zijn intenser en komen regelmatiger. En onthoud, er is geen schaamte in het vals alarm slaan. De verloskundigen zijn er aan gewend!

Heel veel succes met de bevalling! Je kunt het!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 39 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *