Week 26 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Jullie zijn al ruim over de helft van deze fantastische (maar soms misschien ook wel uitputtende) reis die ‘zwangerschap’ heet. En laten we eerlijk zijn, als je het tot week 26 hebt gered, dan verdien je zeker een extra stuk chocola. Geniet ervan! Laten we eens duiken in wat week 26 allemaal betekent. Wat kun je deze week allemaal verwachten!

Week 26 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Dansen in de buik: jouw kleine superster

Zo rond week 26 van de zwangerschap lijkt jouw kleine spruit wel de volgende Michael Jackson te worden (of Beyoncé, we willen geen stereotypen in stand houden). Dit betekent dat je baby druk bezig is met draaien, trappen en, nou ja, over het algemeen gewoon in jouw buik aan het dansen is. Dit komt omdat hun zenuwstelsel verder aan het ontwikkelen is. Dus maak je geen zorgen als je voelt dat er een kleine salsa gaande is in je buik. Dat is volkomen normaal!

Het derde trimester: “Ik had gedacht dat ik dit gedeelte kon overslaan”

Week 26 betekent ook dat je het derde trimester nadert, oftewel de laatste ronde! Hoewel het een beetje spannend kan zijn (en soms ook een beetje eng), is dit ook een geweldig moment. De buik wordt groter, de baby wordt actiever en je mag je voorbereiden op de komst van jouw kleine wondertje.

Zo comfortabel als een zeepaardje in een jacuzzi: zwangerschapsongemakken

Als je een beetje bent zoals ik, dacht je misschien dat zwangerschap een mooie, moeiteloze ervaring zou zijn. Je weet wel, glanzend haar, stralende huid, en al die mooie dingen die je in de films ziet. Maar in week 26, kunnen er wat ongemakken opduiken. Dat is volkomen normaal. Je kunt last hebben van rugpijn, slapeloosheid en zelfs wat kortademigheid. Wees gerust, je bent niet alleen en het is volkomen normaal.

Een beetje voorbereiding gaat een lange weg: ziekenhuistas inpakken

Hoewel de geboorte nog een paar maanden weg is, is het nooit te vroeg om aan de ziekenhuistas te beginnen. Dit betekent niet dat je elke minuut van elke dag bezig moet zijn met het inpakken van de tas, maar het is handig om een lijstje te maken van wat je nodig hebt.

Echo’s en checks: wat te verwachten bij je volgende bezoek aan de verloskundige

Rond week 26 kan je verloskundige je vragen om een Glucose Tolerantie Test (GTT) te doen om te kijken of je zwangerschapsdiabetes hebt. Maak je geen zorgen, het is gewoon een voorzorgsmaatregel.

Glucose tolerantie test: Zoet, zoeter, zoetst

De GTT is niet de meest aangename ervaring (tenzij je houdt van het drinken van super zoete drankjes), maar het is wel belangrijk. Deze test helpt om vroegtijdig zwangerschapsdiabetes te detecteren, zodat je het nodige advies en de nodige behandeling kunt krijgen. Een beetje extra zorg voor jou en je kleine superster!

Week 26: een tijd van vreugde, angst en… veel naar het toilet gaan

Dit is een tijd van vreugde, spanning, en, laten we niet vergeten, veel tripjes naar het toilet. Maar onthoud, je bent niet alleen. Praat met andere ouders, zoek steun bij je partner, vrienden en familie, en wees niet bang om hulp te vragen als je die nodig hebt.

Het einde is in zicht: vooruit kijken

Hoewel week 26 nog maar het begin van het derde trimester is, is het einde van de zwangerschap al in zicht. Dit is een goed moment om na te denken over wat er gaat komen. Bevallingsplannen, babynamen, kinderopvang – het zijn allemaal dingen die je nu kunt gaan bespreken en plannen. Maar vergeet niet, het is oké als je nog niet alles hebt uitgezocht. Je hebt nog tijd.

Een klopje op de rug voor jou, superouder

Dus daar heb je het, een korte samenvatting van wat week 26 van de zwangerschap inhoudt. Het is een spannende, maar ook vreugdevolle tijd. Onthoud dat het oké is om vragen te stellen en hulp te vragen. Je doet het geweldig. En, het belangrijkste, vergeet niet om van deze speciale tijd te genieten. Immers, je bent een superouder in wording!

Nou, dat is het voor nu, lieve aanstaande ouders. Voor je het weet, zal je kleine wonder hier zijn, klaar om jouw wereld op de meest geweldige manier te veranderen. Succes met alles en houd vol!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 25 van de zwangerschap
Week 27 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *