Zandzakken voor de deur, daar komt de moedermaffia!

Je hebt er vast weleens van gehoord: de Moedermaffia. Die groep moeders die overal hun neus insteken en altijd alles beter weten. Ze houden het schoolplein in de gaten als een stel sluipschutters en ze hebben een mening over alles wat met opvoeding te maken heeft. Ja, de Moedermaffia is een fenomeen waar we allemaal mee te maken kunnen krijgen als jonge ouders. Maar wie zijn ze, waarom zijn ze zo fel en belangrijker nog, hoe ga je ermee om zonder dat je je schuldig voelt omdat je stiekem soms een van hen bent?

Zandzakken voor de deur, daar komt de moedermaffia!

Wie of wat is de Moedermaffia?

Je herkent ze meteen. Ze staan bij de schoolpoort in kleine groepjes, druk fluisterend en lachend. Ze lijken te weten wat iedereen doet, denkt, draagt en eet. Ze zijn de moeders die jou bij het minste of geringste vertellen dat je kind een jas aan moet, zelfs als het hartje zomer is. De Moedermaffia kan soms een beetje eng zijn, maar meestal bedoelen ze het niet slecht. Ze willen alleen maar het beste voor hun kinderen. Alleen, hun manier om dat te doen kan nogal… laten we zeggen… intens zijn.

Waarom treden ze zo fel op?

De moedermaffia opereert vaak vanuit een plek van onzekerheid en druk. Moeders willen het goed doen. Dat is logisch, toch? Iedereen wil dat zijn kind gelukkig en gezond is. Maar de druk van sociale media, het perfecte plaatje dat daar wordt geschilderd, en het constante vergelijken met andere moeders kunnen een explosieve cocktail creëren. Voeg daar de standaard hormonale rollercoaster van het ouderschap aan toe, en je hebt een recept voor een groep mensen die hun meningen stevig verdedigen.

Heeft het met eigen onzekerheid te maken?

Absoluut. Het is makkelijk om anderen te bekritiseren als je je zelf niet zeker voelt. Denk er eens over na: als iemand je vertelt dat je iets fout doet, voelt het misschien even goed omdat je dan niet de enige bent die fouten maakt. Maar laten we eerlijk zijn, diep van binnen is niemand perfect. Dus, in plaats van elkaar naar beneden te halen, zou het niet veel beter zijn als we elkaar gewoon wat meer steunden?

Hoe ga je er luchtig mee om?

Nu we weten dat de moedermaffia niet te ontlopen is, is de vraag: hoe gaan we ermee om zonder dat we onszelf verliezen in een maalstroom van kritiek en commentaar? Hier zijn wat tips:

  • Lach erom
    Als je merkt dat de moedermaffia zich op jou richt, probeer dan te lachen. Soms is het de enige manier om niet gek te worden van alle kritiek. Zeg iets als: “Ja, ik zal mijn kind meteen in een parka hijsen, bedankt!” en loop dan weg. Het helpt om de situatie wat luchtiger te maken.
  • Vind je tribe
    Zoek andere moeders die wat relaxter in het leven staan. Je weet wel, degenen die niet panikeren als hun kind een keertje zonder regenjas naar buiten gaat. Deze moeders zijn goud waard en kunnen een geweldig tegengif zijn voor de moedermaffia.
  • Stel vragen
    Als iemand je vertelt dat je iets verkeerd doet, stel dan vragen. Niet op een sarcastische manier, maar echt nieuwsgierig. Vaak weten ze zelf ook niet waarom ze iets zeggen, en als je vraagt naar hun reden, worden ze een beetje verward.

Betrap jij jezelf wel eens dat je je ook gedraagt als de Moedermaffia?

Oké, eerlijk is eerlijk, we hebben allemaal wel eens van die momenten. Je bent moe, gestrest, en ineens lijkt iedereen het verkeerd te doen behalve jij. Misschien zie je een andere moeder iets doen waarvan je denkt: “Wat is dat nou?” Voordat je het weet, ben je zelf de moedermaffia geworden. Maar geen zorgen, we zijn allemaal mensen en maken allemaal fouten. Het belangrijkste is dat je het kunt toegeven, erom kunt lachen en je kunt herinneren dat iedereen zijn best doet.

Dus, de volgende keer dat je geconfronteerd wordt met de moedermaffia, herinner jezelf eraan dat ze ook maar mensen zijn. Misschien een beetje luidruchtig en kritisch, maar toch mensen. Lach erom, vind je eigen tribe en probeer niet zelf een maffiamoeder te worden. Dat is toch een stuk leuker leven, vind je niet?

Extra informatie

De loedermoeder: De heldin van het alledaagse
Boos worden in de opvoeding: hoe ga je ermee om?
Omgaan met de moedermaffia

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *