Week 17 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Je zit nu in week 17 van je zwangerschap en, laten we eerlijk zijn, dit is een behoorlijk verbazingwekkende tijd. Ja, we weten het, sommige zwangerschapskwaaltjes kunnen vervelend zijn, maar hey, er groeit een mini-mens in je buik! Dat is toch gewoon gek en geweldig tegelijk, toch? Laten we samen diep in de wonderen van week 17 duiken, een week vol voetbals en vetten! Je bent nu aan het midden van het tweede trimester, en er gebeurt veel.

Week 17 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

De mini Messi in je buik

Oké, laten we eerst de meest fascinerende ding over week 17 uit de weg ruimen. Rond deze tijd zou je je baby kunnen voelen bewegen! Ja, je hebt het goed gelezen. Sommige vrouwen beschrijven het als een gevoel van “vlinders” of een “borrelend gevoel” in hun buik. Maar als je een voetbalfan bent, laten we het dan de “mini Messi” noemen, die zijn voetbalskills in je buik oefent.

Je baby is nu ongeveer zo groot als een granaatappel. Hij of zij heeft nu al de basis motoriek om te bewegen. Dit is een heel bijzonder moment, dus probeer te ontspannen en te genieten van de interactie met je kleine voetballer.

Vet is goed

In week 17, begint je baby ook vet te verzamelen, dat dient als isolatie, energiebron, en helpt bij de ontwikkeling van de hersenen. Dus als je een onweerstaanbare drang hebt om die zak chips te verslinden, hoef je je niet schuldig te voelen! Je baby heeft dat vet nodig. Maar houd in gedachten dat gezonde vetten zoals die in noten, zaden, en avocado’s de beste keuze zijn.

De controle van de vijand (ook bekend als de medische check-up)

Week 17 is ook een goede tijd om een prenatale controle te hebben. Bij deze controle zal je verloskundige of gynaecoloog naar het hartje van de baby luisteren, je bloeddruk meten en wellicht je buik meten. Ze zullen ook controleren of je genoeg aankomt – ja, dat heb je goed gelezen, AANKOMT. In deze periode moet je in gewicht toenemen. Dus ja, dat is weer een excuus om iets lekkers te eten.

Luister naar je lichaam

Nu je in de 17e week van je zwangerschap bent, moet je leren luisteren naar je lichaam. Voel je je uitgeput? Ga dan liggen en doe een dutje. Heb je zin in augurken met chocoladesaus? Ga ervoor. Je lichaam vertelt je wat het nodig heeft. Maar let ook op de tekenen van eventuele problemen. Als je hevige pijn, bloedingen, of andere ernstige klachten ervaart, moet je onmiddellijk contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Maak je klaar voor de kick-off!

Week 17 is vol met nieuwe ervaringen en spannende momenten. Of je nu een Messi in spe aan het kweken bent, of je concentreert op het krijgen van genoeg gezonde vetten, dit is een tijd om te koesteren. Het is ook de perfecte tijd om je babykamer te gaan plannen, omdat je waarschijnlijk meer energie hebt dan in het eerste trimester. Denk na over thema’s, kleuren, en alle leuke dingen die je wilt opnemen. Er zijn genoeg online winkels die korting geven op babyproducten, dus vergeet niet om gebruik te maken van alle beschikbare aanbiedingen.

Zorg er ook voor dat je goed voor jezelf zorgt. Dit is een intensieve, maar mooie tijd, en je doet het geweldig. Vergeet niet dat elke zwangerschap uniek is en dat je je eigen ritme moet volgen. En als je ooit overweldigd raakt door alles wat er gaande is, denk dan aan de kleine granaatappel in je buik die zijn of haar eerste doelpunten trapt. Dat maakt alles de moeite waard, toch?

En vergeet niet, je bent een geweldige aanstaande ouder en je doet het fantastisch! Tot de volgende keer, wanneer we hopelijk de spelregels van het ‘zwangerschapsspel’ nog beter zullen doorgronden!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 16 van de zwangerschap
Week 18 van de zwangerschap
Wat is zwangerschapshypertensie en hoe gevaarlijk is het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *