Week 6 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Je bent lekker op weg en inmiddels aangekomen in week 6 van de zwangerschap. Of beter gezegd, je bent in de ‘magische zesde week’ beland. Als je je afvraagt waarom dit magisch is, nou, dat komt omdat je baby nu ongeveer de grootte heeft van een zoete erwt. Vertederend, toch? Maar dat is nog niet alles, want er gebeurt veel meer in week 6 dan je denkt. Dus pak een kopje (theïnevrije) thee, zet je voeten omhoog en laten we deze rit eens nader bekijken.

Week 6 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

De kleine wonder in je buik

In week 6 heeft je kleine spruit een hoofd en lichaam dat begint te vormen. Hoe cool is dat? En terwijl jij je misschien wat misselijk voelt, heeft de kleine een geweldige tijd daar binnen, zwemmend in een zee van vruchtwater, niet eens wetend dat jij stiekem al namen aan het bedenken bent.

Je baby heeft nu ook een hartslag. Dat klopt, je hoort het goed, een hartslag! Het is nog te vroeg om deze te horen met een gewone stethoscoop, maar het zou wel zichtbaar moeten zijn tijdens een echo. Weer een mijlpaal bereikt, dat er nog maar velen mogen volgen (en dat gaat zeker gebeuren!).

Hallo, zwangerschapssymptomen!

Hoewel je baby zijn of haar eigen feestje heeft, kan jij je een beetje… nou, laten we zeggen, ‘minder dan geweldig’ voelen. De beruchte zwangerschapssymptomen beginnen vaak rond week 6. Je kunt misselijkheid (ook wel ochtendziekte genoemd, hoewel het op elk moment van de dag kan toeslaan), vermoeidheid, gevoelige borsten en een aantal andere ‘prettige’ symptomen verwachten. En als je je afvraagt waarom je naar de koelkast loopt en terugkomt met augurken gedoopt in chocolade, dan is dat de schuld van die grillige zwangerschapshormonen.

Dingen om rekening mee te houden

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden in week 6. Ten eerste, hydratatie is essentieel. Met al die ochtendmisselijkheid en andere symptomen, is het belangrijk om veel water te drinken. Ook is het een goed idee om te beginnen met het nemen van prenatale vitamines als je dat nog niet doet. Deze bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur, ijzer en calcium die essentieel zijn voor de ontwikkeling van je baby.

Het is ook de hoogste tijd om na te denken over het aanpassen van je levensstijl. Verminder alcohol en cafeïne, stop met roken als je dat doet, en vermijd ongezonde voeding. Een gezonde levensstijl zorgt voor een gezonde baby, toch?

Tips voor de week 6

Week 6 is de eerste week dat je mee kunt helpen aan het inzamelen van urine voor Moeders voor Moeders. Heb je je nog niet aangemeld en wil je wel graag meewerken? Doe dit dan snel, want deze week kun je al beginnen met het inzamelen van urine, tot de zestiende week van je zwangerschap.

Wees niet bang om te rusten wanneer je je moe voelt. Luister naar je lichaam – als het zegt dat het een dutje nodig heeft, geef het dan een dutje! Zorg ook voor een gebalanceerd dieet. Het is oké om af en toe toe te geven aan die gekke zwangerschapscravings, maar zorg ervoor dat je veel fruit, groenten en eiwitten binnenkrijgt.

Oh, en vergeet niet om plezier te hebben! Ja, je zult misschien wat ongemakken voelen, maar onthoud dat je iets ongelooflijk speciaals doet. Je bent een leven aan het creëren! En dat is absoluut iets om te vieren.

Tot slot, vergeet niet om deze blogpost te delen met andere aanstaande ouders die je kent. Wie weet, misschien vinden zij het ook wel nuttig en je kunt gelijk opscheppen dat het hartje klopt! En dat is toch wel een klein feestje waard.

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 5 van de zwangerschap
Week 7 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *