Week 27 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Daar zijn we dan, aan het einde van het tweede trimester. Of moet ik zeggen: het einde van de ‘rustige’ tijden? (Zorg ervoor dat je nu zeker een pauze neemt, want de echte pret begint pas.) Welkom in week 27 van de zwangerschap! Laten we eens kijken wat er deze week gebeurt en waar je op moet letten.

Week 27 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Buikbewoner wordt feestbeest

Rond week 27 is je kleine buikbewoner zo’n 36 centimeter lang en weegt ongeveer 875 gram, wat ongeveer hetzelfde is als een flinke krop sla. Maar laat je niet voor de gek houden door die verhoudingen. Die kleine salade-in-wording is nu een echte actieheld of -heldin!

Bewegingen worden krachtiger en zijn vaak zichtbaar van buitenaf. De kicks en stoten kunnen als een lichte workout aanvoelen. Ook kan het zijn dat je kleine opeens de hik krijgt. Ja, je leest het goed, de hik! Dit klinkt misschien raar, maar het is volkomen normaal en een teken dat hun kleine longen zich aan het ontwikkelen zijn.

Voeten vooruit en draaien maar!

Rond week 27 veranderen de meeste baby’s van positie en gaan met hun hoofdje naar beneden liggen. Dit is een teken dat ze zich voorbereiden op de grote ontsnapping… eh, ik bedoel geboorte. Zie je? Je kind is nu al slimmer dan je denkt!

Groeiende buik, groeiende ‘oei’-momenten

Maak je geen zorgen als je rond deze tijd last krijgt van rugpijn, kortademigheid, opgezwollen enkels en voeten, of kramp in je benen. Dit zijn allemaal normale symptomen als je lichaam zich aanpast aan het extra gewicht van je baby. Je kunt het zien als een gratis abonnement op de ‘Oei, ik groei!’ club.

De drie ‘V’s: voeding, vitamine en verzorging

Nu is het belangrijker dan ooit om goed te eten. Je baby’s hersenen groeien in een rap tempo en hebben een goede dosis voeding en vitamines nodig. Probeer gezonde voeding te eten met veel ijzer, calcium, foliumzuur en omega-3-vetzuren. En vergeet niet die zwangerschapsvitamines!

Vergeet ook jezelf niet te verzorgen. Zwangerschapsyoga, meditatie, lichte lichaamsbeweging en genoeg rust kunnen allemaal helpen om je lichaam en geest in balans te houden.

Controleer, controleer, controleer

Rond deze tijd zul je waarschijnlijk weer een afspraak hebben met je verloskundige of gynaecoloog. Zorg ervoor dat je al je symptomen, zorgen of vragen deelt. Het is belangrijk om alles in de gaten te houden en te zorgen dat jij en je baby gezond zijn.

Bovendien, als je bloedgroep Rh-negatief is, kun je rond deze tijd een RhoGAM-injectie krijgen. Deze injectie helpt toekomstige zwangerschapsproblemen te voorkomen. Klinkt als magie? Nou, het is wetenschap, maar soms is het moeilijk te onderscheiden, toch?

De ‘Waar gaan we dit allemaal laten?’ fase

Ben je al aan het nadenken over waar je al die luiers, rompertjes, speelgoed en al het andere spul gaat laten? Nou, dat is een goed teken! Rond deze tijd is het handig om te beginnen met het inrichten van de babykamer. Niet alleen helpt dit je om je voor te bereiden op de komst van je baby, maar het kan ook een leuk project zijn om samen met je partner aan te werken.

Pssst… Heb je al nagedacht over een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin je je wensen voor de bevalling opschrijft. Wil je een doula? Muziek op de achtergrond? Wie wil je erbij hebben? Al deze dingen kunnen in je geboorteplan worden opgenomen. Het is jouw feestje, dus zorg ervoor dat je het organiseert zoals jij dat wilt!

Tot slot: geniet!

Ik weet dat het misschien niet altijd even makkelijk is, en dat die opgezwollen voeten en rugpijn je soms tot waanzin kunnen drijven, maar probeer te genieten van deze bijzondere tijd. Je draagt een klein wonder in je, en dat is iets heel bijzonders. Dus neem een moment, adem diep in, leg je handen op je buik, en voel die kleine schopjes. Dat zijn de momenten die je nooit zult vergeten!

Dat was het dan, een kleine gids voor week 27 van je zwangerschap. Geniet van je zwangerschap, en tot volgende week!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 26 van de zwangerschap
Week 28 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *