Week 36 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Hallo aanstaande ouders! Hier zijn we dan – week 36 van de zwangerschap. Het wordt aardig krap binnen voor je baby en hij krijgt steeds minder bewegingsruimte in de baarmoeder. Als hij nu nog niet goed is gedraaid, dan wordt dit steeds lastiger voor hem. De kans is echter groot dat dit wel het geval is, maar mocht het nog niet zo zijn, dan zal de verloskundige je waarschijnlijk verwijzen naar het ziekenhuis waar ze zullen proberen hem alsnog in de juiste positie te draaien.

Week 36 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

De magische wereld van week 36

In week 36 is zijn witte vetlaagje aan het verdwijnen, zou hij echter nu geboren worden dan is de kans groot dat je het nog steeds kunt zien. Misschien heeft je kleintje zelfs al een voorkeur voor de slaappositie. Ze hebben hun favoriete hoekjes en gaatjes, net als wij. Ze beginnen ook de onderscheid te maken tussen licht en donker. Als je deze week gaat bevallen, moet je nog naar het ziekenhuis, maar vanaf volgende week is een thuisbevalling mogelijk! Hij is er dus bijna echt helemaal klaar voor.

Je lichaam

Je lichaam is echt ongelooflijk. Het is bezig geweest met het maken van een mens vanaf nul en het is nu klaar voor de grote finale. Je kan wat ongemak ervaren (laten we eerlijk zijn, ongemak is een understatement). Maar onthoud dat dit allemaal deel uitmaakt van het proces en dat je een superheld bent.

In deze week, zul je waarschijnlijk merken dat je buik hard en oncomfortabel aanvoelt. Dit zijn Braxton Hicks- weeën, ook bekend als ‘oefenweeën’. Ze zijn er om je voor te bereiden op de echte deal. Je lichaam probeert je een signaal te geven: “Hé, maak je klaar, het is bijna tijd!”.

De laatste voorbereidingen

Nu is het tijd om je voor te bereiden op de grote dag. Heb je je vluchttas al klaar? We raden je aan om alles van luiers tot opladers, van babykleding tot het autostoeltje in te pakken. En misschien iets comfortabels voor de papa, hij zal ook wat comfort kunnen gebruiken. Nog geen geboorteplan? Dan raad ik je aan deze op de valreep alsnog te schrijven. Dit kan een lijst zijn van dingen die je wilt of niet wilt tijdens de bevalling. Het helpt om op dezelfde golflengte te zijn met je medische team.

Mentale en emotionele check-in

Tot slot, vergeet niet om mentaal en emotioneel in te checken met jezelf. Dit is een spannende tijd. Het is normaal om je overweldigd of zelfs een beetje bang te voelen. Praat erover met je partner, vrienden, of een professional. Je zult ook merken dat je hersenen op volle toeren werken. Maak je geen zorgen, ‘zwangerschapshersenen’ is een echte zaak. Maar geen paniek, je vergeet niet permanent waar je je sleutels hebt gelaten, het komt allemaal door de hormonen.

Let’s get physical: oefeningen en slaap

Het is belangrijk om lichamelijk actief te blijven, maar luister ook naar je lichaam en rust wanneer dat nodig is. Lichte oefeningen zoals wandelen of zwangerschapsyoga kunnen goed zijn, maar als je het gevoel hebt dat je een dutje moet doen op de bank met een bak ijs, dan is dat ook prima.

Over slaap gesproken, je zult merken dat het een zeldzame en kostbare bron wordt. Met een buik ter grootte van een flinke watermeloen, kan het moeilijk zijn om een comfortabele positie te vinden. Probeer met kussens te slapen voor extra ondersteuning, en als dat niet werkt, hey, niets wat een goede nachtelijke snack niet kan oplossen!

En nu…

Je bent er bijna. Je hebt het grootste deel van de zwangerschap achter de rug, en nu is het tijd voor de eindsprint. Week 36 van de zwangerschap is spannend, uitdagend, maar ook een beetje eng. Het is oké om je een beetje overweldigd te voelen. Onthoud, je bent niet alleen. Dus adem diep in, relax, en bereid je voor op het avontuur van je leven. Baby’s wachten niet, en voor je het weet, heb je een kleine bundel van vreugde (en luiers) in je armen. En vergeet niet, je doet het geweldig!

We zien je graag in de volgende blog over week 37 van de zwangerschap. Veel geluk aanstaande ouders!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 35 van de zwangerschap
Week 37 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *