Week 24 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Als je dit leest, betekent dat waarschijnlijk dat je al zo’n 24 weken onderweg bent op je zwangerschapsreis (of je zit vooruit te spieken en dat is natuurlijk ook prima). Misschien vraag je je af: “Wat betekent dit precies?” en “Waar moet ik in week 24 op letten?” Nou, dat komt goed uit, want ik heb mijn mouwen al opgestroopt om je deze week een update te geven.

Week 24 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Baby-update: Het is een… circusartiest!

Laten we beginnen met een snelle baby-update. Je kleine boontje is nu ongeveer zo groot als een maïskolf – minus het geklieder met boter en zout natuurlijk. Baby is druk bezig met draaien en keren, koprollen en handstanden, allemaal in de bescheiden ruimte van je baarmoeder. Geef het nog een paar weken en we kunnen misschien de letters ‘C.I.R.C.U.S.’ op je buik laten dansen!

Maar zonder gekheid, rond deze tijd wordt je baby’s gehoor steeds beter. Ze kunnen nu je stem, je hartslag en zelfs muziek horen. Dus als je altijd al een fan bent geweest van de Bee Gees, is dit het perfecte moment om je baby te introduceren in de wereld van disco. En wie weet, misschien zal de baby de maat van de muziek volgen met een schopje of twee.

Moeder-update: ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…’

Laten we nu eens kijken hoe het met de moeder gaat, oftewel jij! Je zult waarschijnlijk merken dat je buik begint te groeien als een ambitieuze pompoen in de herfst. Misschien heb je zelfs al een paar zwangerschapsstriae opgemerkt. Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal en iets om trots op te zijn! Je lichaam werkt overuren om je kleine mensje te laten groeien en dat verdient respect.

Oh, en heb ik al gezegd dat je baby nu actiever is? Dat betekent dat je waarschijnlijk meer beweging voelt. Misschien merk je zelfs een patroon op in de baby’s activiteit. Persoonlijk vond ik het altijd fijn om ’s avonds op de bank te liggen en de baby gymnastiek te voelen doen.

Wat te doen in week 24: De grote voorbereiding

Als je nog niet aan ‘Het grote voorbereiden’ bent begonnen, is nu een goede tijd om te starten. Dit betekent dat je gaat nadenken over je geboorteplan, een kinderkamer gaat inrichten en misschien zelfs al gaat kijken naar geboortecursussen.

En oh, vergeet niet je partner te betrekken. Ik weet dat ze misschien niet precies weten wat een luieremmer is of waarom die kleine sokjes zo belangrijk zijn, maar vertrouw me, ze hebben ook een rol te spelen in deze voorbereiding.

Je partner kan helpen met het opzetten van de wieg, het kiezen van die schattige babykleertjes en natuurlijk het zwaar tillen (letterlijk!). Een zwangere vrouw heeft genoeg te tillen, dus maak gebruik van die extra paar handen.

Aandachtspunten voor week 24: Dieet en doktersbezoeken

Het is altijd belangrijk om op je dieet te letten tijdens je zwangerschap, maar rond week 24 kan je voedingsbehoeften veranderen. Probeer je ijzerinname te verhogen om bloedarmoede te voorkomen, wat gebruikelijk kan zijn in het tweede trimester. Wat betekent dit? Nou, je kunt dit doen door meer rood vlees, bonen en bladgroenten te eten. En vergeet niet je dagelijkse portie frites, ook al is dat meer voor de geestelijke gezondheid!

Verder zijn er enkele doktersbezoeken om in de gaten te houden. Je verloskundige of gynaecoloog zal je waarschijnlijk willen zien voor je maandelijkse controle, en je hebt misschien ook een glucosetest om te controleren op zwangerschapsdiabetes. Deze test is niet de leukste – je moet een heel zoet drankje drinken en dan een bloedtest doen – maar het is belangrijk om te zorgen dat jij en je baby gezond zijn.

Zijn we er al?

Het voelt misschien alsof je al een eeuwigheid zwanger bent, maar je bent er nog niet helemaal! Er is nog veel meer te ervaren en voor te bereiden voor de grote dag. Maar maak je geen zorgen, je doet het geweldig. En vergeet niet, week 24 is gewoon een volgende halte op deze ongelooflijke reis. Je doet het geweldig, je ziet er geweldig uit en je bent een fantastische ouder. Nu al.

Kom volgende week terug voor nog meer nuttige tips en praktische adviezen.

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 23 van de zwangerschap
Week 25 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *