Week 34 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Hallo aanstaande ouder(s)! Jullie hebben het gehaald tot de 34e week van de zwangerschap, een ongelooflijke mijlpaal! Jullie kleine spruit is nu al een volwaardige mini-mens. Zijn overlevingskansen zijn op dit moment al erg groot, mocht hij nu geboren worden. Als hij nu wordt geboren dan moet hij misschien nog wel even in een couveuse en is er ook een vergrote kans op problemen met zijn gezondheid, maar de meeste baby’s die in week 34 worden geboren, gaan het prima redden en groeien gewoon uit tot gezonde kids. Dat is in ieder geval fijn te weten!

Week 34 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Je baby op 34 weken: Het echte werk begint

Laten we het hebben over jullie fantastische baby die druk bezig is met zijn of haar laatste groeispurt. Op 34 weken lijkt jullie baby al op hoe hij of zij zal zijn bij de geboorte. Dit betekent dat het de grootte heeft van een flinke cantaloupe meloen. Of een butternut pompoen. De baby is nu ongeveer 45 cm lang en weegt rond de 2,1 kg. De belangrijkste organen zijn volledig ontwikkeld en de longen zijn bijna klaar voor die allereerste schreeuw die de hele wijk zal horen.

De veranderingen bij de moeder: Het aftellen is begonnen

Lieve mama’s, jullie lichaam werkt overuren. Niet alleen maakt jullie buik een uitstekende imitatie van een watermeloen, maar er zijn ook een paar “charmante” kwaaltjes waar jullie mee te maken kunnen krijgen. Denk aan meer frequent urineren, vermoeidheid, kortademigheid, en zelfs wat lastige beenkrampen. Weet je nog, toen jullie dachten dat zwanger zijn gewoon een beetje misselijk zijn in de ochtend was? Goede tijden.

Dingen om op te letten: Puffen en puffen

Een belangrijk ding om op te letten is het voelen van regelmatige bewegingen van de baby. Als de baby minder beweegt dan normaal, neem dan direct contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Liever geen risico nemen. Daarnaast is dit het moment om te beginnen met het oefenen van ademhalingstechnieken voor de bevalling. Weet je nog, dat puffen dat ze in films altijd doen? Jup, dat is nu jouw leven.

Voorbereiden op de grote dag: Het is bijna showtime

Begin met het inpakken van je vluchttas (mocht je dat nog niet hebben gedaan). Zorg ervoor dat je alle essentials hebt: kleding voor jou en de baby, autostoeltje, opladers en misschien zelfs een gezellige playlist voor tijdens de bevalling.

Relax, je doet het geweldig

Aan het eind van de dag, weet dat je het geweldig doet. Zwanger zijn is geen gemakkelijke taak, en het is absoluut oké om je overweldigd te voelen. Dus neem wat tijd voor je zelf, doe een dutje of geniet van je favoriete serie. Het maakt niet uit of het je eerste, tweede of tiende keer is (en als dat zo is, petje af!), zwanger zijn is een reis vol verrassingen en nieuwe ervaringen.

De kans is groot dat deze week je zwangerschapsverlof is ingegaan! Je kunt je nu volledig focussen op de komst van je baby!

Extra tip: Geniet van de rust (zolang het nog kan)

Nu de baby er bijna is, wordt het tijd om te genieten van de rustige momenten. Lees dat boek waar je nooit tijd voor had, neem een lang bad of ga uit eten met je partner. Dit is het perfecte moment om te relaxen en jezelf te verwennen. Vergeet ook niet om extra slaap in te halen – je weet dat je dat binnenkort nodig gaat hebben!

Je staat er niet alleen voor

Weet dat je niet alleen bent in deze ervaring. Er zijn miljoenen ouders die je zijn voorgegaan en miljoenen die nog zullen volgen. Deel je zorgen, je angsten, maar ook je vreugde met je partner, je vrienden en je familie. Vergeet niet dat je een heel team achter je hebt staan, klaar om je te ondersteunen en te helpen.

Veel succes met de laatste loodjes, je doet het geweldig! Tot volgende week!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 33 van de zwangerschap
Week 35 van de zwangerschap
Zwangerschapsverlof: Wat zijn je rechten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *