Week 7 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

We bevinden ons nu in week 7 van de zwangerschap. Dit is de tijd waarin je kleine spruit niet langer een klein boontje is, maar zich begint te transformeren in… nou ja, een iets groter boontje!

Week 7 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Week 7: Wat gebeurt er in dat buikje van je?

Dus, wat gebeurt er eigenlijk in week 7 van de zwangerschap? Ten eerste groeit je baby als een malle. Op dit moment is je kleine ongeveer zo groot als een bosbes – schattig, toch? Maar er gebeurt veel meer dan alleen groeien.

Je baby is druk bezig met het vormen van zijn of haar gezichtje. De oogjes en oortjes beginnen vorm te krijgen, hoewel ze nog niet functioneren zoals ze zullen doen na de geboorte. Het hartje van je kleine wonder klopt nu al ongeveer 100 tot 140 keer per minuut! Dat is bijna twee keer zo snel als het hart van een volwassene.

Welkom bij de zwangerschapssymptomen

De symptomen van de zwangerschap beginnen nu echt op gang te komen. Je hebt misschien al enige tijd last van ochtendmisselijkheid, of zoals ik het graag noem: “de hele dag misselijkheid”. En dan hebben we het nog niet eens over de plotselinge behoefte aan middernachtelijke snacks.

Op dit punt kan je last krijgen van vermoeidheid, gespannen borsten, en frequenter urineren. Als je het gevoel hebt dat je de hele dag door naar het toilet rent, maak je geen zorgen, dat hoort er allemaal bij. Je lichaam is gewoon hard aan het werk om je baby te voorzien van alles wat hij of zij nodig heeft.

Let op deze dingen in week 7

Wat moet je in de gaten houden in week 7 van de zwangerschap? Nou, het is vooral belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je lichaam doet momenteel overuren, dus het is belangrijk om te zorgen dat je genoeg rust krijgt.

Het kan ook helpen om kleinere, frequentere maaltijden te eten om de misselijkheid wat draaglijker te maken. En vergeet niet om voldoende te drinken. Water is je beste vriend in deze tijd.

Ook is dit een goed moment om een eerste prenatale afspraak te maken, als je dat nog niet hebt gedaan. Je arts kan je advies geven en eventuele vragen beantwoorden.

Afsluitende gedachten

Dus, dit was een korte blik op week 7 van de zwangerschap. Het is een spannende tijd vol veranderingen, zowel voor jou als voor je baby. Het is okay om je soms een beetje bang of onzeker te voelen. Maar weet dat je dit kunt, en dat je een geweldige ouder gaat worden. En vergeet niet: je bent niet alleen een fantastische incubator voor een klein mensje, maar je bent ook nog steeds jij! Dus zorg goed voor jezelf, lach om de gekke dingen (zoals die vreemde voedselbegeerten midden in de nacht) en geniet van deze bijzondere tijd in je leven.

Vergeet niet dat je lichaam hard werkt en geweldig werk levert. Dus de volgende keer dat je ’s nachts wakker wordt met een onweerstaanbare behoefte aan augurken met ijs, bedenk dan dat je lichaam gewoon doet wat het moet doen voor je kleine bosbes. Op naar week 8!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 6 van de zwangerschap
Week 8 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *