Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?

Iedere zwangerschap kent zijn eigen uitdagingen. Wanneer je je voorbereidt op de komst van je kleine wondertje, verandert je lichaam op manieren die zowel wonderbaarlijk als, laten we eerlijk zijn, soms behoorlijk ongemakkelijk kunnen zijn. Tijdens de zwangerschap wordt er ontzettend veel van je lichaam gevraagd. Je baarmoeder groeit, je bloedvolume neemt toe, je hormonen zijn in de war en dat is nog maar het topje van de ijsberg. Terwijl je lichaam overuren maakt om je baby te laten groeien, kunnen er allerlei zwangerschapskwaaltjes optreden. Van misselijkheid en vermoeidheid tot brandend maagzuur en stemmingswisselingen, het zijn allemaal mogelijke signalen van je lichaam dat het hard aan het werk is om een nieuw leven te creëren.

Het ABC van de zwangerschapskwaaltjes, wat kun je verwachten?

Zwangerschapskwaaltjes, ze horen erbij

Iedere zwangerschap is uniek en iedere vrouw ervaart deze kwaaltjes op haar eigen manier. Sommigen hebben last van bijna alle zwangerschapskwaaltjes, terwijl anderen nauwelijks enig ongemak ervaren. Ongeacht je persoonlijke ervaring, weet dat zwangerschapskwaaltjes een normaal onderdeel zijn van de zwangerschap en ze meestal geen reden tot bezorgdheid geven.

Disclaimer

Disclaimer: De informatie in deze blog is bedoeld om algemeen advies te geven over veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes. Het is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Elke zwangerschap is uniek en kan verschillende symptomen en ervaringen met zich meebrengen. Raadpleeg altijd een arts of verloskundige als je je zorgen maakt over je gezondheid of symptomen tijdens de zwangerschap. Zij kunnen je gepersonaliseerd advies geven op basis van je specifieke situatie en gezondheidstoestand.

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen aders in en rond de anus en het rectum. Tijdens de zwangerschap kunnen aambeien optreden als gevolg van toegenomen druk in de bekkenregio, evenals constipatie, wat vaak voorkomt tijdens de zwangerschap. Aambeien kunnen pijn, jeuk en zelfs bloeden veroorzaken.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om de kans op aambeien te verminderen, kan het helpen om een vezelrijk dieet te volgen, veel water te drinken en regelmatig te bewegen om constipatie te voorkomen. Als je al last hebt van aambeien, kan het verlichting geven om een koud kompres te gebruiken of te zitten in warm water (een sitz-bad). Er zijn ook specifieke crèmes en zetpillen beschikbaar.

lijn plat

Acne

Acne, het verschijnen van puistjes en mee-eters op de huid, kan verergeren tijdens de zwangerschap. Dit komt door een verhoogde productie van hormonen, die de talgklieren stimuleren om meer talg te produceren. Dit kan poriën verstoppen en leiden tot ontstekingen en bacteriële infecties.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om acne tijdens de zwangerschap te behandelen, is het belangrijk om de huid dagelijks schoon te maken met een mild, olievrij reinigingsmiddel. Vermijd agressieve scrubs of producten die irriterende ingrediënten bevatten. Drink voldoende water en volg een gezond dieet om de huid van binnenuit te voeden. Bij ernstige acne kan een huidarts speciale behandelingen aanbevelen die veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Bandenpijn

Bandenpijn verwijst naar ongemak of scherpe, stekende pijn aan de zijkanten van de buik of in de liesstreek tijdens de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door het uitrekken en groeien van de ligamenten (banden) die de baarmoeder ondersteunen. Dit is een normaal onderdeel van de zwangerschap naarmate de baarmoeder groeit, maar het kan oncomfortabel zijn.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om de pijn te verlichten, probeer rust te nemen wanneer je het voelt, verander van positie of probeer prenatale yogaoefeningen die de banden kunnen versterken en de pijn kunnen verlichten. Een warm kompres of een warm bad kan ook verlichting bieden. Als de pijn ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen, is het belangrijk om je arts te raadplegen.

lijn plat

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit, ook bekend als Symfysis Pubis Dysfunctie (SPD), treedt op wanneer de ligamenten die de bekkenbeenderen bij elkaar houden tijdens de zwangerschap te ontspannen worden, wat pijn en ongemak kan veroorzaken. Dit kan variëren van een milde ongemak tot ernstige pijn en kan het lopen, staan of zelfs draaien in bed bemoeilijken.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Fysiotherapie kan vaak helpen om de symptomen te beheersen, en soms kan een bekkenband extra ondersteuning bieden. Het doen van bekkenbodemoefeningen kan ook nuttig zijn. Probeer zware lichamelijke activiteiten en bewegingen die pijn veroorzaken te vermijden. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, heeft bekkeninstabiliteit geen invloed op de zwangerschap of de bevalling. Echter, als de pijn ernstig is of je dagelijkse activiteiten beperkt, raadpleeg dan je arts of verloskundige voor verder advies en behandeling.

lijn plat

Blaasontsteking

Blaasontsteking, ook bekend als urineweginfectie (UWI), treedt op wanneer bacteriën in de urinewegen terechtkomen, wat pijn en ongemak kan veroorzaken. Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen en een verschuiving in de positie van de urinewegen het risico op UWI’s verhogen. Symptomen zijn onder meer een branderig gevoel tijdens het plassen, vaak moeten plassen, pijn in de onderbuik en troebele of sterke urine.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om je arts te raadplegen, omdat onbehandelde UWI’s kunnen leiden tot een nierinfectie. Om blaasontstekingen te voorkomen, drink voldoende water om de urinewegen te spoelen, ga direct naar het toilet als je moet plassen en veeg van voor naar achter om de verspreiding van bacteriën te beperken. Antibiotica die veilig zijn tijdens de zwangerschap kunnen worden voorgeschreven om een UWI te behandelen.

lijn plat

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een aandoening die optreedt wanneer je lichaam niet genoeg rode bloedcellen heeft of wanneer je rode bloedcellen niet genoeg hemoglobine bevatten, een eiwit dat zuurstof door je lichaam transporteert. Tijdens de zwangerschap kan bloedarmoede optreden omdat je lichaam meer ijzer nodig heeft om meer bloed voor je groeiende baby te maken. Symptomen kunnen zijn: vermoeidheid, zwakte, bleke huid, duizeligheid of kortademigheid.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Bloedarmoede kan vaak worden voorkomen en behandeld met ijzersupplementen en een dieet rijk aan ijzer en vitamine C, wat de ijzeropname verbetert. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer zijn rood vlees, gevogelte, vis, verrijkte granen en bladgroenten. Als je je moe voelt of andere symptomen van bloedarmoede ervaart, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken.

lijn plat

Bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees is een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap, veroorzaakt door hormonale veranderingen die de bloedstroom naar het tandvlees verhogen, wat leidt tot gevoeligheid en bloeding. Dit kan gebeuren tijdens het poetsen of flossen en kan gepaard gaan met zwelling en roodheid. Goede mondhygiëne is cruciaal om zwangerschapsgerelateerde tandvleesaandoeningen te voorkomen en te beheersen.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Poets je tanden tweemaal per dag, flos dagelijks en spoel je mond na de maaltijden. Het is ook belangrijk om regelmatige tandartscontroles bij te wonen om je tandgezondheid te monitoren. Sommige tandartsen raden een extra schoonmaakbeurt aan tijdens de zwangerschap. Als je ernstige bloedingen of pijn in je tandvlees ervaart, neem dan contact op met je tandarts. Het aanpakken van mondgezondheid kan ook bijdragen aan een gezonde zwangerschap.

lijn plat

Bloedverlies

Licht bloedverlies komt vaak voor in de vroege stadia van de zwangerschap en wordt meestal veroorzaakt door de innesteling, waarbij het bevruchte eitje zich innestelt in de baarmoederwand. Echter, elk bloedverlies tijdens de zwangerschap moet serieus worden genomen en onmiddellijk aan een arts of verloskundige worden gemeld, omdat het ook een teken kan zijn van ernstigere problemen zoals een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Als je bloedverlies ervaart, probeer dan de kleur, hoeveelheid en eventuele aanwezigheid van pijn of andere symptomen te noteren om je arts te helpen bepalen wat de oorzaak kan zijn. Vermijd seks en het gebruik van tampons als je bloedverlies ervaart tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om altijd contact op te nemen met je arts of verloskundige bij bloedverlies.

lijn plat

Boeren en winden

Tijdens de zwangerschap kan je merken dat je vaker moet boeren en winden laten dan gewoonlijk. Dit komt door het hormoon progesteron dat je spijsverteringssysteem vertraagt, waardoor gas zich in je maag en darmen opbouwt. Hoewel het misschien een beetje gênant is, is het volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om het te verminderen. Probeer kleinere, meer frequente maaltijden te eten in plaats van drie grote maaltijden. Het vermijden van gasproducerende voedingsmiddelen zoals bonen, kool en koolzuurhoudende dranken kan ook helpen. Beweging kan ook helpen bij het verlichten van gaspijn en een opgeblazen gevoel, dus probeer dagelijks wat lichte oefeningen te doen. Als je veel ongemak ondervindt of als het gepaard gaat met andere symptomen, neem dan contact op met je arts of verloskundige.

Borsten pijnlijk of gevoelig

Pijnlijke borsten zijn een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap, vaak een van de eerste tekenen dat je zwanger bent. Dit komt door de hormonale veranderingen die je lichaam doormaakt ter voorbereiding op borstvoeding. Je borsten kunnen gevoeliger, voller en zwaarder aanvoelen dan normaal.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om de pijn te verlichten, overweeg dan om een comfortabele, ondersteunende beha te dragen, mogelijk zelfs een zwangerschaps- of voedingsbeha. Koude kompressen of een warme douche kunnen ook helpen. Vermijd cafeïne, omdat dit soms de borstgevoeligheid kan verhogen. Hoewel pijnlijke borsten normaal zijn tijdens de zwangerschap, moet je altijd contact opnemen met je arts als je een knobbel voelt, of als je roodheid, warmte, pus of andere tekenen van infectie opmerkt. Deze kunnen wijzen op een aandoening die behandeling nodig heeft, zoals een borstontsteking.

lijn plat

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur, ook bekend als zuurbranden, is een branderig gevoel in de borst, vaak na het eten. Het komt vaak voor tijdens de zwangerschap door hormonale veranderingen die de spijsvertering vertragen en de sluitspier tussen de maag en de slokdarm ontspannen. Deze factoren, gecombineerd met de druk van de groeiende baarmoeder, kunnen maagzuur naar de slokdarm duwen.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Vermijd voedingsmiddelen die brandend maagzuur veroorzaken, zoals pikant eten, chocolade, koolzuurhoudende dranken, vet eten, citrusvruchten en koffie. Eet kleinere, frequentere maaltijden in plaats van drie grote maaltijden per dag en probeer na het eten niet te liggen. Het dragen van losse kleding kan ook helpen en leg het hoofdeinde van je matras iets hoger. Als de symptomen ernstig zijn, zijn er medicijnen beschikbaar die veilig zijn voor zwangere vrouwen. Zoals altijd, raadpleeg je arts voordat je nieuwe medicatie start.

Gemberthee

Lauwe melk en een droog kaakje, kan verlichtend werken. Ook een kopje gemberthee kan helpen. Verse gemberwortel kun je in de meeste supermarkten, groentewinkels en toko’s kopen. Maak de gemberthee als volgt:

Schil de gemberwortel.
Doe een theelepeltje geraspte gember in een steelpannetje.
Voeg een kopje water toe en breng het aan de kook.
Laat alles 5 minuten trekken.
Haal de pan van het vuur, leg er een deksel op en laat de thee nog 5 minuten staan voor je hem opdrinkt.

Het is belangrijk dat er niet een te hoge dosis wordt genomen (max. 2 gr. verse gember per dag) en niet langer dan 5 dagen. Er zijn ook wetenschappers die hoge doses van gember nadrukkelijk afraden omdat zij vergroeiingen of miskramen vrezen.

lijn plat

Buikpijn

Buikpijn tijdens de zwangerschap kan veel oorzaken hebben en kan variëren van mild ongemak tot ernstige pijn. Milde krampen of stekende pijn zijn vaak normaal en kunnen het gevolg zijn van de uitrekking van de baarmoeder, constipatie of gas.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Rust nemen, van positie veranderen of warmte aanbrengen kan verlichting bieden. Echter, ernstige, aanhoudende of toenemende pijn, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals bloeden, rugpijn, koorts of misselijkheid en braken, kan wijzen op een ernstig probleem zoals een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of pre-eclampsie en moet onmiddellijk worden beoordeeld door een arts. Hoewel sommige buikpijn normaal kan zijn tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en bij twijfel medisch advies in te winnen.

lijn plat

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een ernstige, levensbedreigende aandoening waarbij een bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder nestelt, meestal in een van de eileiders. Het belangrijkste symptoom is vaak scherpe of stekende pijn aan één kant van de onderbuik. Andere symptomen kunnen zijn: vaginale bloeding, schouderpijn en symptomen van shock zoals duizeligheid of flauwvallen.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Helaas kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet worden gered en moet de ectopische weefselgroei chirurgisch worden verwijderd om ernstige interne bloedingen te voorkomen. Als je hevige buikpijn ervaart, vooral in combinatie met vaginale bloeding, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Het voorkomen van buitenbaarmoederlijke zwangerschappen is moeilijk, maar risicofactoren zijn onder andere voorgaande buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, ontstekingsziekten van het bekken, bepaalde vruchtbaarheidsbehandelingen en roken.

Constipatie

Constipatie is een veel voorkomende kwaal tijdens de zwangerschap en wordt gekenmerkt door moeilijkheden bij de stoelgang of minder frequente ontlasting dan normaal. Het wordt veroorzaakt door verhoogde niveaus van het hormoon progesteron dat je darmen vertraagt, gecombineerd met de druk van je groeiende baarmoeder.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om constipatie te verminderen, verhoog je de inname van vezelrijk voedsel zoals volkorenbrood, ontbijtgranen, vers fruit en groenten. Het is ook belangrijk om veel vocht te drinken en regelmatige lichaamsbeweging te krijgen. Als de constipatie ernstig is of niet verbetert met deze veranderingen, zijn er veilige en effectieve laxeermiddelen die je arts kan aanbevelen. Vermijd het gebruik van laxeermiddelen zonder eerst met je arts te overleggen. Onthoud, zelfs als het ongemakkelijk is, is constipatie zelden ernstig en kan het vaak worden verbeterd met simpele dieet- en levensstijlveranderingen.

lijn plat

Cervixinsufficiëntie

Cervixinsufficiëntie, ook bekend als incompetente cervix, is een aandoening waarbij de baarmoederhals begint te verzwakken of zich te korten en te openen voor de zwangerschap voltooid is, wat kan leiden tot vroegtijdige bevalling of verlies van de zwangerschap. De symptomen kunnen subtiel zijn, maar kunnen een drukgevoel in het bekken, vaginale afscheiding, lichte bloeding of rugpijn omvatten. Als je een risico hebt op cervixinsufficiëntie, bijvoorbeeld door een eerdere late miskraam of vroeggeboorte, kan je arts regelmatige echografieën aanbevelen om de lengte van je cervix te controleren.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Behandeling kan bestaan uit bedrust, medicatie om de weeën te stoppen, of een procedure genaamd cervicale cerclage, waarbij de baarmoederhals wordt dichtgenaaid. Het is cruciaal om met je arts te praten als je denkt dat je een risico loopt of symptomen ervaart.

Duizeligheid

Duizeligheid is een gevoel van lichthoofdigheid, onbalans of het gevoel alsof je omgeving draait, en het is een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen die je bloedvaten doen ontspannen en verbreden, wat je bloeddruk kan verlagen. Daarnaast kan de groeiende baarmoeder de bloedstroom naar je hersenen verminderen als je lang staat of op je rug ligt.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om duizeligheid te voorkomen, sta langzaam op vanuit een zittende of liggende positie, eet regelmatig kleine maaltijden om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en drink voldoende water. Het dragen van losse kleding kan ook helpen. Als je frequent duizelig bent of als het gepaard gaat met pijn in de buik of bloedingen, neem dan onmiddellijk contact op met je arts om ernstige complicaties uit te sluiten.

Emotionele veranderingen

Emotionele veranderingen zijn heel gewoon tijdens de zwangerschap. Door de hormonale veranderingen kun je stemmingswisselingen ervaren en kun je je soms gelukkig, geëxciteerd, bang, bezorgd of overweldigd voelen – vaak allemaal op dezelfde dag! Het is belangrijk te beseffen dat dit normaal is en dat het onderdeel is van de reis naar het moederschap.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Zorg goed voor jezelf: neem tijd voor rust, eet gezond, beweeg regelmatig, en neem de tijd voor ontspanning en dingen die je blij maken. Praten over je gevoelens met je partner, vrienden, familie of een professional kan ook helpen. Als je je echter de meeste dagen depressief of angstig voelt, of als je emotionele gezondheid je dagelijkse leven beïnvloedt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Je bent niet alleen en er zijn veel hulpbronnen beschikbaar om je te ondersteunen.

lijn plat

Eetgedrag

Veranderingen in eetgedrag zijn heel normaal tijdens de zwangerschap. Je kunt specifieke voedselverlangens hebben, een aversie tegen bepaalde voedingsmiddelen ontwikkelen, of merken dat je eetlust fluctueert. Hoewel het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren, is het ook cruciaal om te zorgen voor een evenwichtige voeding voor de gezondheid van jou en je baby.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Probeer een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten uit alle voedselgroepen, met een focus op volle granen, fruit en groenten, eiwitten en gezonde vetten. Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, kan het nuttig zijn om kleine, frequente maaltijden te eten in plaats van drie grote maaltijden. Vergeet niet dat “eten voor twee” niet betekent dat je twee keer zoveel moet eten; een matige gewichtstoename is het gezondst. Als je je zorgen maakt over je eetgedrag of gewichtstoename, praat dan met je arts of een voedingsdeskundige.

Flauwvallen

Flauwvallen, of syncope, is een plotseling, kortstondig verlies van bewustzijn, vaak gepaard gaande met het verliezen van de lichaamshouding. Tijdens de zwangerschap kan flauwvallen worden veroorzaakt door vele factoren, waaronder lage bloeddruk, lage bloedsuikerspiegel, snel opstaan, uitdroging en oververhitting.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om flauwvallen te voorkomen, zorg ervoor dat je voldoende eet en drinkt, sta langzaam op vanuit een zittende of liggende positie, vermijd lang staan en probeer koel te blijven, vooral op warme dagen. Als je voelt dat je gaat flauwvallen, ga dan liggen of zit en buig voorover met je hoofd tussen je knieën. Hoewel een occasionele flauwte meestal geen reden tot bezorgdheid is, is het belangrijk om met je arts te praten als je vaak flauwvalt of als het flauwvallen gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen.

Gewichtstoename

Gewichtstoename is een normaal en essentieel onderdeel van de zwangerschap. Het extra gewicht dat je krijgt ondersteunt de groei en ontwikkeling van je baby en bereidt je lichaam voor op borstvoeding. De hoeveelheid gewicht die je zou moeten aankomen hangt af van je gewicht voor de zwangerschap, en varieert meestal tussen 11,5 en 16 kilo. Een te grote gewichtstoename kan echter het risico op zwangerschapscomplicaties zoals pre-eclampsie en gestational diabetes verhogen, en kan het moeilijker maken om na de bevalling weer op gewicht te komen.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om een gezonde gewichtstoename te bevorderen, streef je naar een evenwichtig dieet rijk aan volkoren, groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten, en blijf actief met veilige en regelmatige lichaamsbeweging. Praat met je arts of een voedingsdeskundige als je je zorgen maakt over je gewichtstoename.

Harde buiken

Harde buiken, ook bekend als Braxton Hicks contracties, zijn een soort oefencontractie die je lichaam zich voorbereidt op de echte bevalling. Ze kunnen ervaren worden als een verharding of aanspanning van de buik, die meestal slechts een paar seconden tot een paar minuten duurt. Hoewel ze soms oncomfortabel kunnen zijn, zijn ze niet pijnlijk en betekenen ze niet dat je in arbeid bent.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om harde buiken te verlichten, kan het helpen om te veranderen van positie, een warme douche te nemen, of te rusten en te ontspannen. Het drinken van voldoende water kan ook helpen, omdat uitdroging contracties kan veroorzaken. Als de contracties echter regelmatig worden, sterker of pijnlijker worden, of gepaard gaan met andere symptomen zoals rugpijn, bloedingen, of een verhoogde vaginale afscheiding, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

lijn plat

Haren

Tijdens de zwangerschap kun je merken dat je haar dikker en voller aanvoelt. Dit komt doordat je lichaam door de toegenomen hormoonproductie de groeifase van je haar verlengt, wat betekent dat je minder haren verliest dan normaal. Geniet van deze tijdelijke boost, maar wees niet verrast als je haar na de geboorte van je baby weer terugkeert naar zijn normale groeicyclus. Sommige vrouwen ervaren ook haargroei op ongewenste plekken, zoals het gezicht, de borst, de buik en de armen. Dit is ook het gevolg van hormonale veranderingen en is meestal tijdelijk.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Als je je zorgen maakt over ongewenste haargroei, kun je methoden zoals scheren, waxen of ontharingscrèmes overwegen, maar vermijd behandelingen die schadelijke chemicaliën bevatten. Praat met je arts als je je zorgen maakt over veranderingen in je haar tijdens de zwangerschap.

lijn plat

HELLP syndroom

HELLP-syndroom is een ernstige complicatie van de zwangerschap die meestal optreedt in het tweede of derde trimester. De letters HELLP staan voor Hemolyse (H), wat de afbraak van rode bloedcellen betekent, Verhoogde Lever enzymen (EL), en Lage bloedPlaatjes (LP). Symptomen kunnen bestaan uit vermoeidheid, malaise, pijn in de rechterbovenbuik of onder de borst, misselijkheid, braken, en soms hoofdpijn of zwelling.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

HELLP-syndroom kan levensbedreigend zijn voor zowel moeder als baby, en de enige echte behandeling is de bevalling. Als je een van deze symptomen ervaart, is het cruciaal dat je onmiddellijk medische hulp zoekt. Hoewel het niet mogelijk is om HELLP-syndroom te voorkomen, kan regelmatige prenatale zorg helpen om het vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

lijn plat

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende kwaal tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste en derde trimester. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder hormonale veranderingen, vermoeidheid, stress, honger, uitdroging, of zelfs terugtrekking van cafeïne.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Meestal zijn hoofdpijnen tijdens de zwangerschap niet ernstig en kunnen ze verlicht worden met rust, hydratatie, een evenwichtige voeding, lichte oefeningen, en koele kompressen op je voorhoofd of achterkant van je nek. Hoewel sommige pijnstillers veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om eerst je arts te raadplegen. Als je ernstige of aanhoudende hoofdpijn hebt, of als je hoofdpijn gepaard gaat met andere symptomen zoals visuele stoornissen, ernstige zwelling, plotse gewichtstoename of pijn in de rechterbovenbuik, neem dan onmiddellijk contact op met je arts, aangezien dit tekenen kunnen zijn van ernstige aandoeningen zoals pre-eclampsie.

lijn plat

Hyperemesis Gravidarum

Hyperemesis Gravidarum (HG) is een ernstige vorm van ochtendmisselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. Hoewel ‘ochtendmisselijkheid’ vaak voorkomt en meestal na het eerste trimester vermindert, gaat HG verder en kan het leiden tot gewichtsverlies, uitdroging, elektrolytverstoring en soms ziekenhuisopname. HG kan een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven van een zwangere vrouw.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Behandelingen kunnen variëren van dieetveranderingen tot medicijnen om misselijkheid en braken te beheersen. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn voor intraveneuze (IV) vloeistoffen en voeding. Het is belangrijk om HG vroegtijdig te herkennen en te behandelen om complicaties te voorkomen. Als je extreme misselijkheid of braken ervaart, of als je niet in staat bent om voldoende voedsel en vloeistoffen binnen te houden, neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts.

lijn plat

Hypertensie

Hypertensie, of hoge bloeddruk, treedt op wanneer de kracht van het bloed tegen de wanden van de bloedvaten constant te hoog is. Tijdens de zwangerschap kan hypertensie leiden tot complicaties zoals pre-eclampsie, een ernstige aandoening die schade kan veroorzaken aan de organen van de moeder en de groei van de baby kan belemmeren. Symptomen van hypertensie kunnen variëren van geen tot hoofdpijn, zichtproblemen en pijn in de bovenbuik.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

De behandeling kan het nemen van bloeddrukverlagende medicijnen, rust, regelmatige lichaamsbeweging, en een gezond dieet met weinig zout en vol met fruit en groenten omvatten. Het is belangrijk om je bloeddruk regelmatig te laten controleren tijdens je prenatale bezoeken. Als je al hypertensie hebt voor je zwangerschap, zal je arts nauwgezet je bloeddruk en de gezondheid van je baby volgen.

lijn plat

Hypotensie

Hypotensie, of lage bloeddruk, komt vaak voor tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste en tweede trimester, als gevolg van hormonale veranderingen die de bloedvaten verwijden en de bloedstroom vertragen. Symptomen kunnen duizeligheid, flauwvallen, vermoeidheid, misselijkheid, of wazig zien zijn, vooral bij plotseling opstaan. Hoewel hypotensie meestal geen ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid, kan het ongemakkelijk zijn en kan ernstige duizeligheid het risico op vallen vergroten.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om hypotensie te beheersen, probeer langzaam op te staan, eet regelmatig kleine, evenwichtige maaltijden, drink voldoende vocht, en vermijd langdurig staan. Draag comfortabele, losse kleding en rust uit met je voeten omhoog wanneer mogelijk. Als je symptomen van hypotensie hebt en je zorgen maakt, neem dan contact op met je arts voor advies en mogelijke behandeling.

Incontinentie

Incontinentie, het onvermogen om urine vast te houden, is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Dit wordt vooral veroorzaakt door de toenemende druk van de groeiende baarmoeder op de blaas. Je kunt merken dat je vaker moet plassen of dat je soms een beetje urine verliest bij het hoesten, niezen, lachen of sporten. Hoewel dit ongemakkelijk kan zijn, is het normaal en verdwijnt het vaak na de bevalling.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Er zijn verschillende opties die kunnen helpen om incontinentie te beheersen, zoals het doen van Kegeloefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken, het vermijden van cafeïne en alcohol die de blaas kunnen irriteren, en het regelmatig ledigen van de blaas. Bij ernstige incontinentie of als het na de bevalling aanhoudt, is het raadzaam om medisch advies in te winnen, aangezien effectieve behandelingen beschikbaar zijn.

lijn plat

Indigestie

Indigestie, ook wel dyspepsie genoemd, is een algemeen gevoel van ongemak in de bovenbuik. Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen het spijsverteringsproces vertragen, wat kan leiden tot indigestie en brandend maagzuur. Symptomen kunnen zijn: een vol gevoel, ongemak of pijn in de bovenbuik, boeren, winderigheid, en soms misselijkheid en braken.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om indigestie te verlichten, probeer kleinere, frequentere maaltijden te eten in plaats van drie grote maaltijden per dag. Vermijd voedsel en dranken die maagzuur veroorzaken, zoals pikant voedsel, koffie en alcohol. Het kan ook helpen om niet direct na het eten te gaan liggen en om je hoofd en schouders op te tillen terwijl je slaapt. Als je symptomen ernstig zijn of niet verbeteren met dieet- en levensstijlveranderingen, raadpleeg dan je arts, die medicijnen kan aanbevelen om je te helpen.

Jeuk

Jeuk, ook wel pruritus genoemd, kan een veelvoorkomende ervaring zijn tijdens de zwangerschap, vooral in het derde trimester. Het kan veroorzaakt worden door de uitrekking van de huid op je buik, hormonale veranderingen, of aandoeningen zoals cholestase van de zwangerschap. Over het algemeen is jeuk tijdens de zwangerschap onschadelijk, maar als het ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen zoals geelzucht, vermoeidheid, verlies van eetlust, of lichte ontlasting, moet je je arts raadplegen.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om jeuk te verlichten, houd je huid gehydrateerd met zachte, ongeparfumeerde crème, draag losse kleding van natuurlijke vezels, en vermijd warme douches of baden die je huid kunnen uitdrogen. Koelkompressen of lotion met menthol kunnen ook verlichting bieden. In sommige gevallen kan je arts medicatie voorschrijven om de jeuk te verminderen.

Kortademigheid

Kortademigheid, of een gevoel van ademnood, is een veelvoorkomend symptoom tijdens de zwangerschap. Het komt vaker voor naarmate je zwangerschap vordert, omdat je groeiende baarmoeder meer ruimte in je buik inneemt, wat druk op je diafragma kan uitoefenen. Dit kan ertoe leiden dat je sneller ademhaalt of het gevoel hebt dat je niet diep genoeg kunt ademhalen.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Hoewel kortademigheid meestal onschadelijk is, kan het ongemakkelijk zijn. Probeer langzaam en diep te ademen, zorg voor voldoende rust, en vermijd overbelasting. Het kan ook helpen om rechtop te zitten of te staan om je longen meer ruimte te geven. Als je ernstige kortademigheid ervaart, of als het plotseling optreedt of gepaard gaat met andere symptomen zoals pijn op de borst, flauwvallen, of blauwe lippen of vingernagels, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Misselijkheid

Misselijkheid, vaak ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd, is een van de meest voorkomende en bekende zwangerschapssymptomen. Het kan op elk moment van de dag optreden en wordt vaak verergerd door bepaalde geuren of smaken. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, wordt aangenomen dat het verband houdt met de verhoogde hormoonniveaus tijdens de zwangerschap.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om misselijkheid te beheersen, kun je proberen kleine, frequente maaltijden te eten in plaats van drie grote, en droge, koolhydraatrijke snacks zoals crackers of rijstwafels te hebben voordat je uit bed komt. Hydratatie is ook essentieel. Vermijd voedsel of geuren die je misselijk maken. Gember en vitamine B6-supplementen kunnen ook nuttig zijn. In ernstige gevallen kan je arts anti-misselijkheidsmedicatie voorschrijven. Als je symptomen extreem zijn of je gewichtsverlies ervaart, zoek dan medische hulp – je kunt hyperemesis gravidarum hebben, een ernstigere vorm van zwangerschapsmisselijkheid.

Neusbloedingen

Neusbloedingen, ook wel epistaxis genoemd, kunnen vaker voorkomen tijdens de zwangerschap vanwege verhoogde bloedtoevoer naar je slijmvliezen en hormonale veranderingen die je bloedvaten gevoeliger maken. Hoewel ze beangstigend kunnen zijn, zijn ze meestal onschadelijk en gemakkelijk te beheersen.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om een neusbloeding te stoppen, leun je voorover om te voorkomen dat bloed je keel instroomt, knijp je zachtjes in de neusvleugels dicht en adem door je mond. Vermijd het opblazen van je neus om een nieuwe bloeding te voorkomen. Om neusbloedingen te voorkomen, kun je een luchtbevochtiger in je slaapkamer plaatsen om uitdroging van de slijmvliezen te voorkomen, vermijd het oppikken van je neus en houd je neusgaten gesmeerd met een zachte zalf. Neem contact op met je arts als de bloedingen ernstig zijn, vaak voorkomen of niet stoppen na 20 minuten drukken.

lijn plat

Nek- en schouderpijn

Nek- en schouderpijn tijdens de zwangerschap kan ontstaan door verschillende factoren zoals hormonale veranderingen, gewichtstoename, veranderingen in houding en stress. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan je vermogen om normale dagelijkse taken uit te voeren beïnvloeden.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om nek- en schouderpijn te verlichten, probeer dagelijkse beweging of zachte zwangerschapsyoga, focus op het behouden van een goede houding, vooral als je zit of een lange tijd staat, en zorg voor een goede slaapondersteuning met behulp van zwangerschapskussens. Warme kompressen kunnen ook helpen om spierspanning te verminderen. Overweeg een zwangerschapsmassage, maar zorg ervoor dat je een gekwalificeerde therapeut ziet die ervaring heeft met het werken met zwangere vrouwen. Als de pijn ernstig is of als je andere symptomen hebt, zoals tintelingen, zwakte of hoofdpijn, neem dan contact op met je arts.

Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is een gevoel van volheid of druk in je buik, en het komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Het kan ontstaan door hormonale veranderingen die je spijsvertering vertragen, of door de groeiende baarmoeder die druk uitoefent op je organen. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, is het meestal onschadelijk.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om een opgeblazen gevoel te beperken, probeer kleinere maaltijden te eten verspreid over de dag in plaats van drie grote maaltijden, en vermijd voedsel en dranken die gas veroorzaken, zoals koolzuurhoudende dranken, bonen en sommige soorten groenten. Beweging kan ook helpen je spijsvertering te stimuleren. Drink voldoende water en eet vezelrijk voedsel om constipatie te voorkomen, wat een opgeblazen gevoel kan verergeren. Neem contact op met je arts als het opgeblazen gevoel ernstig is of gepaard gaat met pijn, diarree of andere zorgen.

lijn plat

Obstipatie (Verstopping)

Obstipatie, gekenmerkt door moeilijke, zeldzame of pijnlijke stoelgang, komt vaak voor tijdens de zwangerschap. De verhoogde productie van het hormoon progesteron ontspant de spieren in de darmen, waardoor de voedselvertering trager wordt. Daarnaast kan de groeiende baarmoeder druk uitoefenen op de darmen.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om obstipatie te voorkomen of te verlichten, is het belangrijk om een vezelrijk dieet te eten, inclusief fruit, groenten en volkoren producten. Zorg ook voor voldoende hydratatie door veel water te drinken en voeg wat lichte oefeningen toe aan je dagelijkse routine, zoals wandelen. Probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt kunnen ook nuttig zijn. Als obstipatie ernstig is of als je pijn ervaart, is het raadzaam om medische hulp in te roepen. Je arts kan je veilige medicijnen aanbevelen of andere strategieën om je symptomen te beheersen.

lijn plat

Opgezette enkels

Opgezette enkels, ook wel oedeem genoemd, is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Het treedt op wanneer overtollig vocht zich ophoopt in je weefsels, wat resulteert in zwelling, vooral in de enkels, voeten en benen. Dit kan verergeren naarmate de dag vordert of bij warm weer. Hoewel het ongemakkelijk is, is het meestal onschadelijk.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Probeer je voeten zo vaak mogelijk omhoog te brengen, vermijd langdurig staan, draag comfortabele schoenen en steunkousen en blijf gehydrateerd. Licht lichaamsbeweging, zoals wandelen of zwemmen, kan ook helpen de zwelling te verminderen door de bloedsomloop te verbeteren. Het beperken van zout kan ook helpen om de zwelling te verminderen. Als je plotselinge of ernstige zwelling opmerkt, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals hoofdpijn, buikpijn of problemen met het zicht, neem dan direct contact op met je arts, omdat dit een teken kan zijn van pre-eclampsie.

Prenatale depressie

Prenatale depressie is een soort depressie die sommige vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap. Symptomen kunnen zijn: aanhoudende droefheid, overmatige angst, veranderingen in eet- of slaapgewoonten, vermoeidheid, een gevoel van waardeloosheid of schuld, en soms zelfs gedachten over zelfmoord. Het is belangrijk om te weten dat dit niet jouw schuld is en dat er hulp beschikbaar is.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Als je deze gevoelens ervaart, is het essentieel om zo snel mogelijk hulp te zoeken bij je arts of een geestelijke gezondheidsdeskundige. Behandelingen kunnen psychotherapie (praattherapie), steungroepen en in sommige gevallen medicatie omvatten. Daarnaast kunnen ontspanningstechnieken zoals meditatie, lichte lichaamsbeweging en een gezond dieet ook helpen. Prenatale depressie is serieus en zorgen voor je geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als zorgen voor je lichamelijke gezondheid tijdens de zwangerschap.

Rugpijn

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap, veroorzaakt door de extra belasting op je ruggengraat door je groeiende buik, hormonale veranderingen die je ligamenten losser maken en veranderingen in je houding. Het kan variëren van mild ongemak tot ernstige pijn.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Goede houding is cruciaal; zorg ervoor dat je recht op staat en zit, met je schouders naar achteren. Draag schoenen die goede ondersteuning bieden en vermijd het tillen van zware dingen. Regelmatige lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen of zwemmen, kan helpen je spieren sterk te houden en de pijn te verminderen. Zwangerschapskussens kunnen ook helpen om comfortabeler te slapen. Het gebruik van warmte of koude op je rug kan verlichting bieden. Als je ernstige rugpijn ervaart, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts of bloed in je urine, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

lijn plat

Rusteloze benen syndroom (Restless legs)

Het rusteloze benen syndroom (RBS), ook bekend als Willis-Ekbom-ziekte, is een aandoening die een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen veroorzaakt, vaak gepaard gaande met onaangename sensaties zoals tintelingen of kriebelen. Deze symptomen kunnen ’s avonds en ’s nachts erger worden, wat kan leiden tot slaapstoornissen. Tijdens de zwangerschap kan RBS vaker voorkomen, mogelijk vanwege hormonale veranderingen.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om de symptomen van RBS te verlichten, probeer dan regelmatige lichte lichaamsbeweging zoals wandelen, vermijd cafeïne en alcohol, en probeer ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie. Het kan ook helpen om een regelmatig slaapschema aan te houden. Het gebruik van warme of koude kompressen op je benen kan ook enige verlichting bieden. Als je symptomen ernstig zijn of je slaap ernstig verstoren, bespreek dit dan met je arts, die mogelijk aanvullende behandelingen kan aanbevelen.

Schimmelinfecties

Schimmelinfecties, zoals vaginale candidiasis, zijn tijdens de zwangerschap vrij gebruikelijk. Ze worden veroorzaakt door de gist Candida, die normaal in kleine hoeveelheden in de vagina aanwezig is, maar onder invloed van de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kan overgroeien. Symptomen zijn jeuk, roodheid, zwelling en een dikke, witte afscheiding.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Als je deze symptomen opmerkt, neem dan contact op met je arts, die een geschikte behandeling kan voorschrijven. Zelfzorg omvat het dragen van katoenen ondergoed en het vermijden van douches en geparfumeerde producten in het genitale gebied. Je kunt ook proberen je suikerinname te verminderen, omdat suiker de groei van gist kan bevorderen. Het is belangrijk om te weten dat hoewel schimmelinfecties ongemakkelijk zijn, ze meestal geen gevaar vormen voor de zwangerschap als ze correct worden behandeld.

lijn plat

Slapeloosheid

Slapeloosheid is een slaapstoornis die kan resulteren in moeilijkheden met het inslapen, het in slaap blijven of beide. Tijdens de zwangerschap kan slapeloosheid worden veroorzaakt door ongemak door de groeiende buik, hormonale veranderingen, angst of stress, en frequente behoefte om te plassen.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om dit tegen te gaan, probeer een consistent slaapschema aan te houden en creëer een rustgevende slaapomgeving – donker, stil en koel. Vermijd cafeïne en zware maaltijden vlak voor het slapen gaan. Lichte lichaamsbeweging gedurende de dag kan ook bijdragen aan een betere nachtrust. Het gebruik van zwangerschapskussens kan je helpen om comfortabeler te liggen. Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie kunnen ook nuttig zijn. Als slapeloosheid je dagelijks leven verstoort of je emotioneel welzijn beïnvloedt, raadpleeg dan je arts voor verdere begeleiding.

lijn plat

Spataderen

Spataderen zijn gezwollen, uitgezette bloedvaten die meestal in de benen voorkomen en zichtbaar zijn door de huid. Ze komen vaker voor tijdens de zwangerschap vanwege de toegenomen bloedstroom en druk van de groeiende baarmoeder op de bloedvaten van het bekken. Spataderen kunnen pijnlijk zijn en een zwaar gevoel in de benen veroorzaken.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Om spataderen te voorkomen of te verlichten, probeer je benen zo vaak mogelijk omhoog te houden, vermijd langdurig staan, en zorg voor regelmatige lichaamsbeweging om de bloedcirculatie te bevorderen. Het dragen van compressiekousen kan ook nuttig zijn. Goede hydratatie en een dieet rijk aan vezels kan helpen om constipatie te voorkomen, wat de druk op de bloedvaten kan verhogen. Als spataderen je veel ongemak bezorgen, bespreek dit dan met je arts, die mogelijk verdere behandelingen kan aanbevelen.

lijn plat

Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen verwijzen naar snelle en vaak onverwachte veranderingen in iemands emotionele toestand. Ze kunnen variëren van gevoelens van geluk of opwinding tot gevoelens van verdriet, irritatie of woede. Stemmingswisselingen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals hormonale veranderingen, stress, vermoeidheid of belangrijke levensgebeurtenissen. Hoewel iedereen wel eens stemmingswisselingen kan ervaren, zijn ze vaak prominenter tijdens de zwangerschap, vanwege de hormonale schommelingen die tijdens deze periode plaatsvindt.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Het verlichten van stemmingswisselingen kan door diverse strategieën zoals:

  1. Mindfulness en ontspanningsoefeningen om bewustzijn en controle over emoties te bevorderen.
  2. Regelmatige lichaamsbeweging voor endorfineproductie, wat helpt om je stemming te verbeteren.
  3. Gezonde voeding om lichamelijk welzijn te ondersteunen.
  4. Voldoende slaap voor emotionele stabiliteit.
  5. Praat erover met vertrouwde personen of overweeg professionele hulp.
  6. Tijdmanagement en stressverminderingstechnieken om externe druk te verminderen. Indien stemmingswisselingen aanhoudend of ernstig zijn, is het raadzaam om medisch advies in te winnen.
lijn plat

Striae (Zwangerschapsstriemen)

Striae, ook bekend als zwangerschapsstriemen, zijn lijnachtige littekens die ontstaan wanneer de huid snel uitrekt – iets dat vaak gebeurt tijdens de zwangerschap. Ze beginnen als roze, rode of paarse strepen en vervagen na verloop van tijd tot een lichtere kleur. Striae is heel normaal en een groot deel van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Hoewel er geen garantie is om striae te voorkomen, kan het helpen om je huid gehydrateerd te houden met een vochtinbrengende crème of olie, en om een gezond, gebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan vitamine C, D, E en zink, wat de gezondheid van de huid bevordert. Voldoende water drinken en lichte lichaamsbeweging kan ook bijdragen aan een gezonde huid. Hoewel striae niet volledig verdwijnt, vervaagt het meestal na de zwangerschap en wordt minder opvallend.

Tandvleesproblemen

Tandvleesproblemen zijn vrij gebruikelijk tijdens de zwangerschap door hormonale veranderingen die de reactie van je lichaam op de bacteriën die tandplak veroorzaken, verhogen. Dit kan leiden tot zwelling, roodheid, bloeding en gevoeligheid van het tandvlees, een aandoening die bekend staat als zwangerschapsgingivitis.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Het is belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven: poets twee keer per dag met een fluoridetandpasta, flos dagelijks en maak regelmatig afspraken met de tandarts. Een gezond dieet, rijk aan vitamine C en K, kan ook bijdragen aan gezond tandvlees. Als je symptomen ernstig zijn of niet verbeteren, neem dan contact op met je tandarts, die mogelijk een diepere reiniging of andere behandelingen kan aanbevelen. Hoewel tandvleesproblemen ongemakkelijk kunnen zijn, kunnen ze meestal worden beheerd met goede zorg en verbeteren ze na de geboorte van de baby.

Urineweginfecties

Urineweginfecties (UWI’s) zijn infecties die elk deel van je urinewegen kunnen aantasten, inclusief je nieren, blaas en urineleiders. Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen en de groeiende baarmoeder druk uitoefenen op de blaas en urineleiders, wat het risico op infecties verhoogt. Symptomen zijn onder meer een branderig gevoel bij het plassen, frequente aandrang om te plassen, troebele of sterke ruikende urine en pijn in de onderbuik.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Het is belangrijk om contact op te nemen met je arts als je symptomen van een UWI ervaart, omdat onbehandelde UWI’s nierinfecties kunnen veroorzaken die gevaarlijk kunnen zijn voor jou en je baby. UWI’s worden meestal behandeld met antibiotica die veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Het drinken van veel vocht en het legen van je blaas regelmatig kan ook helpen om UWI’s te voorkomen.

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is een normaal en gezond onderdeel van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap neemt de doorbloeding naar het bekkengebied toe en dit kan leiden tot een toename van de afscheiding. De afscheiding is meestal dun, wit of helder, en heeft een lichte geur of helemaal geen geur.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Hoewel het misschien ongemakkelijk of vervelend is, is het een normaal onderdeel van de zwangerschap en meestal niet iets om je zorgen over te maken. Echter, als de afscheiding verandert van kleur naar geel of groen, een sterke geur heeft, of als je ook last hebt van jeuk, branderig gevoel, pijn in de onderbuik of pijn bij het plassen, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts, omdat dit tekenen kunnen zijn van een infectie die behandeling nodig heeft. Het dragen van katoenen ondergoed en het vermijden van strakke kleding kan helpen om je comfortabeler te voelen.

lijn plat

Vergeetachtigheid 

Vergeetachtigheid, vaak gekscherend ‘zwangerschapsbrein’ of ‘mommy brain’ genoemd, is een veelvoorkomend symptoom tijdens de zwangerschap. Het kan bestaan uit vergeetachtigheid, moeite met concentreren en algemene warrigheid. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, kan het te maken hebben met hormonale veranderingen, slaapgebrek en de stress van de verwachting van een baby.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Hoewel dit frustrerend kan zijn, is het meestal tijdelijk en verdwijnt het na de bevalling. Omgaan met vergeetachtigheid kan zijn het maken van lijstjes, het instellen van herinneringen op je telefoon, het uitvoeren van lichte lichamelijke activiteit zoals wandelen om de bloedsomloop te stimuleren, en zorgen voor voldoende rust en slaap. Vergeet niet dat het oké is om hulp te vragen en dat het belangrijk is om mild voor jezelf te zijn tijdens deze bijzondere tijd.

lijn plat

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste en derde trimester. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van hormonale veranderingen, verhoogde productie van bloed om je groeiende baby te voeden, en natuurlijk, de fysieke belasting van het dragen van extra gewicht. Vermoeidheid kan je energieniveau drastisch verlagen en je emotioneel en fysiek uitgeput laten voelen.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Het is belangrijk om je lichaam de rust te geven die het nodig heeft. Luister naar je lichaam en rust uit wanneer je kunt, eet gezond en gebalanceerd om je energieniveaus op peil te houden, blijf gehydrateerd en probeer lichte lichamelijke activiteiten zoals wandelen of zwangerschapsyoga. Als je vermoeidheid extreem is of als je je zorgen maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je zorgverlener.

lijn plat

Vocht vasthouden

Vocht vasthouden, ook wel oedeem genoemd, komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Het is een aandoening waarbij overtollig vocht zich ophoopt in het lichaam, wat vaak resulteert in gezwollen enkels, voeten en handen. Het wordt veroorzaakt door verhoogde bloedproductie en de druk van de groeiende baarmoeder op de bloedvaten. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, is het meestal onschadelijk.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Er zijn enkele manieren om de zwelling te verminderen en je comfortabeler te voelen: voldoende water drinken om afvalstoffen weg te spoelen, gezonde voeding met weinig zout om waterretentie te verminderen, je voeten omhoog houden om de bloedsomloop te verbeteren, en regelmatig bewegen om het vocht in je lichaam te helpen circuleren. Als de zwelling plotseling toeneemt of als je ook hoge bloeddruk en eiwitten in je urine hebt, moet je direct contact opnemen met je arts, aangezien dit symptomen kunnen zijn van pre-eclampsie, een ernstige zwangerschapsaandoening.

lijn plat

Voorliggende placenta (placenta previa)

Een voorliggende placenta, ook wel bekend als placenta previa, is een aandoening waarbij de placenta laag in de baarmoeder ligt en de baarmoederhals geheel of gedeeltelijk bedekt. Dit kan problemen veroorzaken bij de bevalling, omdat de baby’s uitgang wordt geblokkeerd. De belangrijkste symptomen zijn bloedingen zonder pijn in het tweede of derde trimester. Deze aandoening wordt meestal ontdekt tijdens een routine-echografie.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

De behandeling hangt af van de ernst en het verloop van de zwangerschap. In sommige gevallen kan de placenta naarmate de baarmoeder groeit, omhoog bewegen en het probleem oplossen. Maar als dit niet gebeurt, zal de baby waarschijnlijk via een keizersnede worden geboren om bloedingen te voorkomen. Het is belangrijk om bij bloedingen direct contact op te nemen met je zorgverlener. Rust nemen en seks vermijden kan ook helpen om bloedingen te voorkomen.

Wisselende stemmingen

Wisselende stemmingen zijn heel normaal tijdens de zwangerschap en worden veroorzaakt door een mix van hormonale veranderingen, vermoeidheid, veranderingen in je stofwisseling en de emotionele belasting van de zwangerschap. Het ene moment voel je je misschien euforisch en opgetogen, en het volgende moment kun je je angstig, geïrriteerd of depressief voelen. Het is belangrijk om te weten dat dit allemaal normale reacties zijn op de veranderingen die je doormaakt.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Praat over je gevoelens met je partner, vrienden, familie of zorgverlener. Soms helpt het om te weten dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Zorg ook goed voor jezelf: slaap voldoende, eet gezond, blijf actief en neem tijd voor jezelf. Als je merkt dat je stemmingen extreem zijn of dat je er niet mee om kunt gaan, neem dan contact op met je zorgverlener. Je bent niet alleen, en hulp is beschikbaar.

Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker, ook bekend als melasma of chloasma, is een aandoening waarbij bruine of grijze vlekken op het gezicht verschijnen, vooral op de wangen, neus, voorhoofd en rond de lippen. Het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, die de productie van melanine (het pigment dat je huidskleur bepaalt) verhogen. Hoewel het niet schadelijk is, kan het enige stress veroorzaken vanwege de veranderingen in je uiterlijk.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Bescherm jezelf tegen de zon door een hoed te dragen en een zonnebrandcrème te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (SPF), want blootstelling aan de zon kan de verkleuring verergeren. Helaas is er geen gegarandeerde behandeling om een zwangerschapsmasker te voorkomen of te genezen, maar de verkleuring verdwijnt vaak vanzelf enkele maanden na de bevalling. Als de verkleuring niet vervaagt, raadpleeg dan een dermatoloog voor mogelijke behandelingsopties.

lijn plat

Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum)

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die tijdens de zwangerschap ontstaat. Dit gebeurt wanneer je lichaam niet voldoende insuline kan aanmaken om de verhoogde bloedsuikerspiegel te verwerken. Hoewel het eng klinkt, wordt het goed beheerd met de juiste zorg en levensstijlaanpassingen.

Hoe kan je het verhelpen of verlichten?

Het eerste dat je moet doen is je dieet aanpassen; eet evenwichtige, voedzame maaltijden en vermijd suikerrijke voedingsmiddelen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij het beheersen van je bloedsuikerspiegel. Je zorgverlener zal ook regelmatige bloedsuikertests uitvoeren en kan medicatie voorschrijven indien nodig. Hoewel zwangerschapsdiabetes meestal verdwijnt na de bevalling, verhoogt het wel het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes later in het leven, dus regelmatige gezondheidscontroles zijn belangrijk. Het is belangrijk om je zorgverlener te informeren over eventuele gezondheidsveranderingen tijdens je zwangerschap.

Zwangerschapskwaaltjes

Helaas horen zwangerschapskwaaltjes bij je zwangerschap. Van sommige zal je weinig tot geen last hebben, van anderen weer wat meer. Luister goed naar je lichaam en probeer ondanks sommige zwangerschapskwaaltjes zoveel mogelijk van je zwangerschap te genieten. Uiteindelijk hou je een prachtig wonder in je armen!

Extra informatie

De tien meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Veranderingen aan je uiterlijk tijdens de zwangerschap
Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap
Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Hoeveel gewicht kom je gemiddeld aan tijdens een zwangerschap?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *