Week 9 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Hallo toekomstige ouders! Daar zijn we dan, in week 9 van de zwangerschap. Och, wat een reis en wat gaat het allemaal snel! Nog 1 week en je hebt er al een kwart opzitten!

Week 9 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Zwanger in week 9: “Zo groot als een kers!”

Laat me je dit vertellen, in week 9 is je kleintje ongeveer zo groot als een kers. Als je deze metafoor gebruikt in een gesprek, bereid je dan voor op opgetrokken wenkbrauwen. Mijn advies? Houd een bakje kersen bij de hand voor visuele ondersteuning. Het maakt het gesprek een stuk kleurrijker – en smakelijker.

Maar die kleine kers van je is niet zo onschuldig als hij of zij lijkt. Die mini- jij is al een volwaardige overlastgever. Van het plegen van kleine aanslagen op je eetlust tot het kapen van je blaas. O jee, welkom in de wereld van de zwangerschap!

Negen weken zwanger: “Is dat een babybult of heb ik te veel gegeten?”

Laten we even serieus worden. In week 9 begin je misschien een klein buikje te zien. Het is dat punt waar je je afvraagt of dat buikje nu een echte babybult is, of gewoon het resultaat van je laatste eetbui. Tip van de dag: het is waarschijnlijk beide.

Maar, geen zorgen, mama’s en papa’s, dat buikje is volkomen normaal. Het is simpelweg je lichaam dat zich aanpast aan je groeiende kleintje. En wat een fantastisch excuus om te shoppen voor die schattige zwangerschapskleding, toch?

Symptomen om in de gaten te houden in week 9

Op dit punt van de zwangerschap zul je waarschijnlijk wat ‘plezierige’ symptomen ervaren. De vreugde van ochtendmisselijkheid, vermoeidheid, en een bijna constante drang om te plassen! Als je hier al niet veel eerder last van had. En die kans is best groot. Let op deze symptomen. Ze zijn meestal niets om je zorgen over te maken, maar als iets je niet goed voelt, neem dan contact op met je arts. Een beetje geruststelling kan nooit kwaad en als er wel iets aan de hand is, kun je er maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn.

Week 9: Zwangerschapsyoga, iemand?

Terwijl je je lichaam en geest in evenwicht probeert te houden tijdens deze wirwar van veranderingen, is het een goed idee om wat zwangerschapsyoga te proberen. Het kan je helpen om je energie weer in balans te brengen. Plus, je krijgt de kans om andere aanstaande ouders te ontmoeten die net zo verward en opgewonden zijn als jij. En wie weet, misschien ontmoet je wel iemand die ook denkt dat haar baby de grootte heeft van een kers!

Onderweg naar week 10: Ben je klaar?

De negende week van de zwangerschap is een bijzonder moment. Er gebeurt zoveel in je lichaam en, ondanks alle ongemakken, is het een fantastische tijd vol verwachting en opwinding. Maar maak je borst maar nat, want week 10 staat voor de deur! Als je dacht dat de negende week een wilde rit was, wacht dan maar af wat de komende week in petto heeft. Laten we zeggen dat die kers van je binnenkort de grootte van een pruim heeft. Dat is weer een hele nieuwe vrucht om aan je gesprekken toe te voegen!

Emoties in week 9: Ik huil om een zeehondenfilmpje?

Hormonen kunnen in deze fase van de zwangerschap een gek spel met je spelen. Je zou kunnen huilen bij het zien van een zeehondenfilmpje, lachen om een bananenschil, of ineens woedend worden omdat je partner de laatste augurk heeft gegeten. Het is een wilde emotionele achtbaan, maar geen zorgen. Het is allemaal onderdeel van het avontuur. Het belangrijkste is om open te communiceren met je partner over wat je doormaakt. En hey, die augurken waren van jou. Sta op voor je rechten!

Pre-natale zorg in week 9: Houd je dokter op sneltoets

Nu je baby groeit als kool (of eerder, als een kers), moet je ervoor zorgen dat je regelmatig je arts of verloskundige ziet. Zij zijn je gidsen op deze soms verwarrende reis, en kunnen al je vragen beantwoorden – van ‘Is deze babybult normaal?’ tot ‘Waarom heb ik een onbedwingbare behoefte om augurken te eten om 3 uur ’s nachts?’.

Week 9, je bent een reis

Er is geen manier om het te suikercoaten, week 9 van de zwangerschap kan een uitdaging zijn. Maar vergeet niet, je doet geweldig werk! Deze ongemakken zijn gewoon tekenen dat je kleintje gezond groeit en ontwikkelt. Dus hang in daar, houd die bak met kersen bij de hand, en bereid je voor op de reis van je leven. En vergeet niet: je bent niet alleen! We zijn hier allemaal om je te ondersteunen en je de weg te wijzen.

Tot week 10, lieve ouders-to-be! En onthoud: geniet van elke seconde, zelfs van de augurken op gekke uren.

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 8 van de zwangerschap
Week 10 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *