Week 28 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Zwanger zijn is een wonderlijke reis en je bent al ruim over de helft! Je bent nu 28 weken zwanger, een cruciale fase vol spannende veranderingen, uitdagingen en avonturen. Of je nu de kleine schopjes telt of gewoon geniet van je groeiende buik, deze fase is zowel opwindend als ontroerend. Laten we deze mijlpaal samen verkennen, met inzicht en advies voor de reis die nog voor ons ligt. Welkom in week 28!

Week 28 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Klein wezentje wordt groter!

De groei van je buik is zowel een zegen als een vloek. Aan de ene kant, zeg maar dag tegen je voeten, want die zal je een tijdje niet meer zien. Aan de andere kant, hallo kleine voetjes die in je buik schoppen! Ja, je kleine spruit is druk aan het trainen voor de baby-olympiade in je buik. Is het een toekomstige Messi of toch eerder een prima ballerina?

De baby is nu ongeveer zo groot als een aubergine en weegt al een goede kilo. Dat klinkt misschien niet zwaar, maar draag die kilo maar eens een hele dag met je mee terwijl je probeert te bukken om je veters te strikken. Spoiler alert: ga gewoon voor de instappers, geloof me!

Je lichaam is een wonderland

Laten we het even hebben over jou, want je bent absoluut fantastisch. Jouw lichaam is nu een soort van high-tech babyfabriek geworden. Je baarmoeder is nu zo groot als een voetbal, en je borsten zijn misschien een of twee maten groter geworden. Deze veranderingen zijn niet altijd comfortabel, maar onthoud: je bent letterlijk een leven aan het bouwen. Dus geef jezelf een schouderklopje.

En laten we de hormonen niet vergeten. Ze kunnen je laten huilen bij de nieuwste reclame van luiers of laten lachen bij het zien van een augurk. Je bent niet gek, het zijn de hormonen. Ze zorgen ervoor dat je meer op een emotionele rollercoaster zit dan in de Efteling.

Waar moet je op letten?

Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden tijdens deze cruciale fase. Ten eerste, houd je glucose in de gaten. De kans op zwangerschapsdiabetes neemt toe na week 28. Dat betekent helaas iets minder van die chocoladerepen en meer van die groene groenten. Niet het meest aantrekkelijke vooruitzicht, maar denk aan die schattige babykleertjes die je wil blijven passen.

Ten tweede, blijf bewegen. Het voelt misschien niet zo aantrekkelijk om te gaan wandelen of zwemmen met je nieuwe pinguïnwaggel, maar lichte beweging is goed voor jou en de baby. Het helpt je bij het omgaan met rugpijn en het verbeteren van je slaap. En wie houdt er nu niet van een goede nachtrust?

Tijd om voor te lezen!

Maak je klaar om een stoel naast je buik te plaatsen, want het is tijd om voor te lezen! Uit onderzoek blijkt dat je baby nu geluiden kan horen en zelfs kan reageren. Dus ga lekker zitten met dat kinderboek waarvan je hoopte het ooit voor te lezen. Nog beter, je partner kan ook meedoen. Niets is zo romantisch als het zien van je man die “Rupsje Nooitgenoeg” voorleest aan je buik, toch?

Prenatale zorg

Vergeet niet om regelmatig je prenatale controles bij te houden. De dokter zal je ijzergehalte controleren, aangezien dit vaak kan dalen rond week 28. Neem je vitamines en eet een goed, evenwichtig dieet. Ook al kun je nu misschien niet de verleiding weerstaan om in een grote bak Ben & Jerry’s te duiken, het is belangrijk om gezond te blijven eten. Denk aan veel fruit, groenten en eiwitten. Maar af en toe een klein verwenmomentje kan natuurlijk geen kwaad.

28 Weken zwanger, wat een avontuur!

Dus daar heb je het, de 28e week van de zwangerschap. Het is een tijd van groei, verandering en veel, heel veel buikschoppen. Het is niet altijd gemakkelijk, maar onthoud dat je dit doet voor een heel bijzonder iemand.

Geniet van elke schop, elke kramp en ja, zelfs elke hormonale huilbui. Dit zijn de momenten die je je altijd zult herinneren. En vergeet niet, na al deze uitdagingen en wonderen, wacht er aan het eind een prachtige beloning op je – je kleintje. Op naar week 29!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 27 van de zwangerschap
Week 29 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *