Week 37 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Gefeliciteerd! Je bent inmiddels beland in week 37 van de zwangerschap. Als de bevalling nu op gang komt, mag je gewoon thuis bevallen, mits er verder geen complicaties zijn.. Je baby is officieel voldragen. Dat is een fijn idee! Mocht dit nog niet he geval zijn, dan groeit je baby gewoon nog even rustig door. Hoe langer hij bij je blijft, hoe meer vet er op z’n body komt, vooral rond zijn knieën en ellebogen.

Week 37 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Je kindje is nu officieel ‘op tijd’!

Klap op de vuurpijl: je baby is vanaf deze week officieel ‘op tijd’! Dat betekent dat als je kleintje nu geboren wordt, ze als voldragen wordt beschouwd. Ga echter niet meteen je vluchtkoffer inpakken – statistieken zeggen dat de meeste eerste baby’s graag een beetje langer in de baarmoeder verblijven. Ze vinden het daar wel gezellig, geloof ik.

Week 37: Het is een kwestie van ruimte

Je baby is hard bezig met de laatste puntjes op de i te zetten. Ze zijn hun vetreserves aan het opbouwen om de ‘Big Chill’ buiten de baarmoeder te weerstaan. Daarnaast oefenen ze ook hun ademhaling en zuigreflexen. Ja, ze hebben een behoorlijk druk schema voor iemand die nog niet eens is geboren!

Waar moet je op letten in week 37?

In deze fase zijn er een paar dingen waar je als aanstaande ouder op moet letten. Ten eerste, de bewegingen van de baby. Ze hebben misschien minder ruimte om te bewegen, maar ze zouden nog steeds net zo actief moeten zijn. Zo niet, neem dan direct contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Ten tweede, let op tekenen van vroegtijdige weeën, zoals regelmatige buikkrampen, rugpijn, of een verandering in vaginale afscheiding. In geval van twijfel, altijd bellen! Je verloskundige heeft liever tien valse alarmen dan dat je te laat in het ziekenhuis arriveert met een baby die al bijna een eigen weg naar buiten heeft gekozen.

Pak die vluchtkoffer in

Het is een goed idee om je vluchtkoffer klaar te hebben. Terwijl je wacht (en wacht, en wacht…) vergeet niet te genieten van deze unieke periode. De laatste weken kunnen zwaar zijn, maar vergeet niet, jullie zijn dichter bij de finish dan ooit. Laat deze kostbare tijd niet voorbijgaan zonder te genieten van de eenvoudige genoegens: je baby die schopt en beweegt, de onverdeelde aandacht die je buik krijgt, en ja, zelfs de voetmassage die je van je partner eist (laatste kans, dames!).

Doe een zwangerschap fotoshoot, noteer je gevoelens in een dagboek, maak een afdruk van je zwangere buik, of organiseer een virtuele ‘baby wachtparty’ met je naasten. Deze zijn allemaal geweldige manieren om deze bijzondere tijd in je leven vast te leggen.

Verwen jezelf… want je verdient het!

Ook al kan je je voeten niet meer zien, het betekent niet dat ze geen liefde meer nodig hebben! Trakteer jezelf op dat pedicure (bonuspunten als je partner het doet). En terwijl je daar toch mee bezig bent, waarom zou je dan niet meteen je favoriete film kijken, vergezeld van een gigantische kom ijs?

Het leven is vol verrassingen, en baby’s hebben de gewoonte om precies op het moment dat je het het minst verwacht, hun entree te maken. Dus houd je vluchtkoffer klaar, zorg dat je benzinetank vol is en houd je verloskundige op speed dial!

Tot volgende week!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 36 van de zwangerschap
Week 38 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *