Week 8 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Hoera! Gefeliciteerd met het bereiken van week 8 van je zwangerschap. Je zit nu middenin het eerste trimester en er gebeuren al heel wat wonderen. Je kleine wonder groeit in rap tempo en begint al op een mini-mensje te lijken. In week 8 is je baby ongeveer zo groot als een framboos, een schattige vergelijking voor zo’n groot wonder, toch?

Week 8 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

De magie van week 8

Je bent nu 8 weken zwanger en er gebeurt een hoop. Dit is het moment waarop je baby niet langer een embryo is, maar een foetus. Gefeliciteerd! Je hebt nu officieel een foetus. Het klinkt misschien een beetje als een alien, maar het is jouw lieve kleine alien. Deze kleine spruit is nu ongeveer zo groot als een framboos. Ja, dat klopt, een framboos. Niet zo’n grote, maar eentje die je bij het dessert zou krijgen.

Zijn er al superkrachten in zicht?

Rond deze tijd beginnen sommige zwangere vrouwen superkrachten te ontwikkelen. Nee, je kunt niet vliegen of onzichtbaar worden. Maar je zintuigen zijn nu supersterk. Je kunt geuren ruiken die je voorheen nooit opmerkte. En laten we eerlijk zijn, sommige van die geuren zijn misschien niet zo aangenaam. Sorry daarvoor.

De realiteit van ochtendmisselijkheid

Over niet zo aangename dingen gesproken, laten we het even hebben over ochtendmisselijkheid. De term ‘ochtendmisselijkheid’ is een beetje misleidend. Het suggereert dat je alleen in de ochtend misselijk bent. Maar laten we eerlijk zijn, het kan op elk moment van de dag toeslaan. Dus houd een zakje bij de hand, want je weet nooit wanneer de volgende golf komt.

Prenatale check-ups: De echo wacht op je!

Rond week 8 is het ook tijd voor je eerste prenatale check-up, en voor velen betekent dit een bezoek aan de verloskundige en misschien wel de eerste echo. Dit is een spannend moment waarop je voor het eerst je kleine framboos kunt zien. Ook hoor je mogelijk het hartje van je baby voor het eerst kloppen. Dat is een geluid dat je nooit zult vergeten.

Voeding: Gezondheid op een bord

Voeding is ook een belangrijk punt om in de gaten te houden tijdens week 8. Zorg ervoor dat je dieet rijk is aan foliumzuur, ijzer en calcium. Dit zijn de superhelden van de voedingsstoffen die je baby nodig heeft om gezond en sterk te groeien.

Emotioneel rollercoaster: Alles is OK!

Ten slotte, wees niet verbaasd als je je emotioneel voelt. Zwangerschapshormonen kunnen een echte rollercoaster zijn. Het ene moment ben je dolgelukkig en het volgende moment huil je omdat je geen augurken in huis hebt. Dat is volkomen normaal. Het maakt allemaal deel uit van de magie van het zwanger zijn.

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 7 van de zwangerschap
Week 9 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *