In deze zomer ABC nemen we je mee door verschillende risico’s waar je tijdens de zomermaanden mee te maken kunt krijgen, allemaal op alfabetische volgorde. Van verbranding tot dazenbeten en van wagenziekte en zonnebrandmiddel, we hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet. Of je nu op vakantie gaat, gaat kamperen of gewoon van de zon wilt genieten, het is belangrijk om bewust te zijn van deze risico’s en te weten hoe je jezelf kunt beschermen. Dus pak je zonnebril en petje en laten we beginnen met onze Zomer ABC!
Alleen op vakantie
De zomer is een populaire tijd voor jongeren om hun eerste vakantie zonder ouders te plannen. Maar wanneer is het juiste moment om je zoon of dochter alleen op vakantie te laten gaan? Het antwoord hangt af van hun volwassenheid, verantwoordelijkheidsgevoel en eerdere ervaringen. Het is belangrijk om met hen te praten over de verantwoordelijkheden en mogelijke gevaren. Zorg dat ze weten hoe ze in geval van nood hulp kunnen krijgen en stel duidelijke regels op. Vertrouwen en communicatie zijn essentieel bij het maken van deze beslissing.
Allergieën
En laten we de allergieën niet vergeten! Voor sommigen is de zomer een seizoen van gesnotter en tranende ogen. Pollen en andere allergenen zijn volop aanwezig, wat kan leiden tot hooikoorts. Zorg ervoor dat je medicatie bij de hand hebt als je daar gevoelig voor bent.
Berenklauw
De majestueuze Berenklauw plant kan voor vervelende brandwonden zorgen. Als je huid in aanraking komt met het sap van de Berenklauw en vervolgens wordt blootgesteld aan zonlicht, kan dit ernstige huidirritaties en zelfs blaren veroorzaken. Blijf dus uit de buurt van deze plant tijdens je zomerse wandelingen.
Bijensteken
Daarnaast moeten we ook alert zijn op bijensteken. Bijen zijn een essentieel onderdeel van onze ecosystemen, maar niemand vindt het leuk om gestoken te worden. Blijf kalm rond bijen en maak geen snelle bewegingen die ze kunnen provoceren.
Buiten eten
Buiten eten is één van de geneugten van de zomer. Van BBQ’s tot picknicks, het is heerlijk om van je maaltijd te genieten in de open lucht. Maar let op, voedsel kan snel bederven in de hitte. Zorg ervoor dat je voedsel niet te lang buiten de koelkast laat en gooi restjes weg die te lang in de zon hebben gestaan om voedselvergiftiging te voorkomen.
Buitenspelen
Buitenspelen is onlosmakelijk verbonden met de zomer. Kinderen genieten van het buitenspelen en het verkennen van de natuur. Toch is het belangrijk om een paar veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Zorg ervoor dat ze gehydrateerd blijven, zonnebrandcrème dragen, en let op eventuele gevaarlijke gebieden of materialen waar ze kunnen spelen.
Chloortoevoeging
Zwemmen in het zwembad is een favoriete zomeractiviteit. Maar wees je bewust van de chloor die wordt toegevoegd aan zwembadwater. Chloor kan ogen irriteren en bij sommigen ademhalingsproblemen veroorzaken. Douche na het zwemmen om het chloor van je huid te spoelen.
Dazenbeet
Dazen zijn vliegende insecten die in de zomer zeer actief zijn en vervelende beten kunnen veroorzaken. Een daas bijt, in tegenstelling tot muggen, en dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Hoewel dazenbeten over het algemeen onschadelijk zijn, kunnen ze soms ontsteken. Zorg ervoor dat je dazenbeten goed schoonmaakt en raadpleeg een arts als de beet geïnfecteerd raakt. Draag, indien mogelijk, bedekkende kleding en gebruik insectenwerende middelen als je naar gebieden gaat waar dazen veel voorkomen.
Diarree
Diarree is een onaangenaam onderwerp, maar helaas een veel voorkomend probleem tijdens de zomer, vooral tijdens vakanties in het buitenland. Het wordt vaak veroorzaakt door het consumeren van besmet voedsel of water. Zorg ervoor dat je veilig voedsel eet en drinkt, en was je handen regelmatig om het risico te verminderen. Raadpleeg bij aanhoudende symptomen een arts.
Drinken/dehydratie
Met al die zon en activiteiten kun je gemakkelijk vergeten voldoende te drinken. Zorg er altijd voor dat je gehydrateerd blijft om uitdroging en hitte-gerelateerde ziektes te voorkomen.
Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is een kleine rups die tijdens de zomermaanden in sommige delen van het land een groot probleem kan zijn. De haartjes van deze rups kunnen bij contact huidirritatie, jeuk, rode uitslag en soms zelfs oog- of luchtwegklachten veroorzaken. Als je in een gebied bent waar de eikenprocessierups voorkomt, probeer dan direct contact met eikenbomen te vermijden. Als je last krijgt van symptomen na contact met een eikenprocessierups, probeer dan niet te krabben of te wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Raadpleeg een arts als de klachten aanhouden.
Eten bederft sneller
De warmte van de zomer kan ervoor zorgen dat voedsel sneller bederft. Pas op met BBQ’s en picknicks – zorg ervoor dat voedsel goed gekoeld blijft en niet te lang buiten de koelkast staat.
Flora & Fauna
Het zomerseizoen zorgt voor volop groei van planten en dieren. Let op voor giftige planten en dieren zoals teken die Lyme ziekte kunnen veroorzaken.
Golfbrekers
Deze beschermen onze kustlijn, maar ze kunnen ook verraderlijke stromingen veroorzaken. Wees voorzichtig als je in de buurt van golfbrekers zwemt.
Hittegolf
De zomerse hitte kan soms extreem zijn. Zorg ervoor dat je koel blijft, gehydrateerd blijft en probeer de middagzon te vermijden tijdens een hittegolf.
Hygiëne
Hygiëne is altijd belangrijk, maar in de zomer kan het nog crucialer worden. Of je nu een dagje aan het strand bent, een zomerfestival bezoekt of gewoon geniet van een picknick in het park, het is belangrijk om je handen schoon te houden. Draag een handdesinfecterend middel bij je en gebruik het regelmatig, vooral voor het eten en na het gebruik van openbare toiletten. Vergeet ook niet om regelmatig je zonnebril, telefoon en andere voorwerpen die je vaak aanraakt, schoon te maken.
In de zomermaanden, wanneer we vaker buiten zijn, zwemmen of actiever zijn, kan ook persoonlijke hygiëne extra aandacht vragen. Zorg ervoor dat je regelmatig doucht en schone kleding draagt om huidproblemen te voorkomen en je fris te voelen.
IJsjes
IJsjes en zomer gaan hand in hand. Maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste, als je ijs koopt van een kraam of een ijscokar, let dan op de hygiëne van de omgeving en de persoon die het ijs serveert. Je wilt geen voedselvergiftiging krijgen van een slecht bewaard of geserveerd ijsje.
Insectenbeten
Muggen, vliegen, teken – ze kunnen allemaal beten of steken veroorzaken die vervelend of zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Bescherm jezelf met insectenwerende middelen en draag gepaste kleding.
Jellyfish
De prachtige kwallen kunnen pijnlijke steken veroorzaken. Informeer jezelf over de soorten die voorkomen op je vakantiebestemming en wat te doen bij een steek. Gelukkig hoeven we ons hierover in Nederland geen zorgen te maken.
Kamperen
Kamperen kan een heerlijke manier zijn om van de zomer te genieten, maar het brengt ook enkele risico’s met zich mee. Het is belangrijk om altijd voorbereid te zijn en je bewust te zijn van je omgeving. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:
Weer
Houd de weersvoorspellingen in de gaten. Slecht weer kan gevaarlijk zijn, vooral als je in een tent slaapt. Breng voldoende uitrusting mee om je warm en droog te houden.
Wildleven
Als je in een gebied kampeert waar wilde dieren voorkomen, zorg er dan voor dat je weet hoe je op een veilige manier met hen om kunt gaan. Laat geen voedsel of afval achter dat dieren zou kunnen aantrekken.
Veiligheid van het vuur
Als je een kampvuur maakt, zorg er dan voor dat je dit op een veilige manier doet. Houd brandbaar materiaal uit de buurt van het vuur, laat het vuur nooit onbeheerd achter en zorg ervoor dat het volledig is gedoofd voordat je gaat slapen of de kampeerplek verlaat.
Voedsel en water
Zorg ervoor dat je voldoende voedsel en water bij je hebt, en dat het op een veilige manier wordt opgeslagen en bereid.
Kwallensteek
Zoals gezegd kunnen kwallen steken veroorzaken. De behandeling varieert afhankelijk van het type kwal, dus zorg ervoor dat je weet welke kwallen je kunt tegenkomen en wat je moet doen als je wordt gestoken.
Kwijtraken
Het kwijtraken van je kinderen, vooral in drukke en grote plaatsen zoals een pretpark, kan een angstaanjagend vooruitzicht zijn. Hier zijn enkele tips om dit te voorkomen en wat te doen als het gebeurt:
Duidelijke afspraken
Voordat je een drukke plek bezoekt, leg je aan je kinderen uit hoe belangrijk het is om bij je te blijven en niet weg te lopen. Maak afspraken over wat ze moeten doen als ze je uit het oog verliezen.
Identificatie
Zorg ervoor dat je kinderen altijd een vorm van identificatie bij zich hebben, zoals een armbandje met hun naam en jouw telefoonnummer. Dit kan erg nuttig zijn als ze kwijtraken.
Ontmoetingspunt
Bepaal een specifieke, gemakkelijk te herkennen plek waar jullie elkaar zullen ontmoeten als jullie elkaar kwijtraken.
Waarschuw onmiddellijk het personeel
Als je je kind kwijtraakt, waarschuw dan onmiddellijk het personeel. De meeste pretparken hebben protocollen voor vermiste kinderen.
Lyme ziekte
Deze ziekte, overgebracht door teken, kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Controleer jezelf en je huisdieren op teken na buitenactiviteiten.
Muggenprik
Muggen zijn overal tijdens de zomermaanden, en hun beten kunnen jeukend en irritant zijn. Gebruik een goed muggenmiddel om je te beschermen.
Noodweer
Zelfs in de zomer kunnen er plotselinge stormen opduiken. Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van het lokale weerbericht.
Onderkoeling
Hoewel onderkoeling meestal wordt geassocieerd met koude weersomstandigheden, kan het ook in de zomer gebeuren, vooral tijdens wateractiviteiten. Als je te lang in koud water zwemt, of als natte kleding in een koele bries droogt, kan je lichaamstemperatuur sneller dalen dan je lichaam kan opwarmen. Dit kan leiden tot onderkoeling.
Onderkoeling kan ernstig zijn en moet snel worden aangepakt. Symptomen zijn onder meer rillen, vermoeidheid, snelle ademhaling, verwarring en verlies van coördinatie. Als je vermoedt dat iemand onderkoeld is, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten en probeer de persoon warm te houden.
Om onderkoeling te voorkomen, vermijd langdurig zwemmen in koud water en zorg ervoor dat je snel droge kleding aantrekt nadat je nat bent geworden. Het kan ook nuttig zijn om altijd een warme deken of handdoek bij de hand te hebben bij wateractiviteiten.
Ondervoeding
Hoewel dit misschien vreemd klinkt in de zomer, met al die BBQ’s en feesten, vergeet niet om gezond en gebalanceerd te eten. IJs en hamburgers zijn heerlijk, maar ze moeten in balans zijn met groenten en fruit.
Parasols
Parasols zijn geweldig om schaduw te bieden, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn als ze niet goed vastzitten en worden meegenomen door een zomerbries. Zorg er altijd voor dat je parasol stevig vastzit in de grond.
Petje
Een petje of hoed dragen is een eenvoudige manier om jezelf te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon tijdens de zomermaanden. De zon kan niet alleen pijnlijke zonnebrand veroorzaken, maar ook langdurige schade aan de huid, inclusief vroegtijdige veroudering en huidkanker.vHet is vooral belangrijk om een petje of hoed te dragen tussen 10:00 en 16:00 uur, wanneer de zon het sterkst is.
Quinoa, en andere gezonde snacks
Niet echt een risico, maar vergeet niet gezond te eten tijdens de zomer. Quinoa-salades zijn bijvoorbeeld voedzaam en heerlijk! En wat moet je in hemelsnaam anders verzinnen bij de letter Q?
Reisapotheek
Of je nu een dagtocht maakt of voor langere tijd op vakantie gaat, het is altijd een goed idee om een reisapotheek mee te nemen. Een goed gevulde reisapotheek kan je helpen om te gaan met kleine gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan en kan in sommige gevallen zelfs levensreddend zijn.
Rode huid
Onbeschermd in de zon zitten kan leiden tot verbranding en op lange termijn huidproblemen. Smeer altijd zonnebrandcrème met voldoende beschermingsfactor.
Slapeloosheid
De warme zomernachten kunnen het moeilijk maken om een goede nachtrust te krijgen. Probeer je kamer koel te houden en vermijd elektronische apparaten vlak voor het slapengaan.
Teken
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vooral in het bos, het struikgewas, de duinen of het park kunnen voorkomen. Een beet van een teek is meestal onschuldig, maar sommige teken kunnen ziektes zoals de ziekte van Lyme overbrengen.
Voorkom tekenbeten door je huid te bedekken met kleding, een hoed te dragen en een insectenwerend middel met DEET te gebruiken. Controleer jezelf, je kinderen en huisdieren grondig op teken na een dagje in de natuur.
Te veel zon
Iedereen houdt van een zonnige dag, maar te veel zon kan leiden tot hitte-uitputting of zelfs een zonnesteek. Draag hoeden en lichte kleding en zoek de schaduw op tijdens de heetste uren van de dag.
Uitdroging
Dit is een serieuze bedreiging tijdens de hete zomermaanden. Zorg ervoor dat je altijd genoeg water drinkt, vooral als je actief bent.
UV-werende kleding
Het is algemeen bekend dat overmatige blootstelling aan de zon schadelijk kan zijn voor je huid. De ultraviolette (UV) stralen van de zon kunnen zonnebrand, huidveroudering en in het ergste geval huidkanker veroorzaken. Een van de manieren om jezelf te beschermen is door UV-werende kleding te dragen.
UV-werende kleding is speciaal ontworpen om de schadelijke UV-stralen van de zon te blokkeren. Deze kledingstukken hebben een Ultraviolet Protection Factor (UPF) classificatie die aangeeft hoeveel UV-straling wordt geblokkeerd. Een kledingstuk met een UPF van 50 laat bijvoorbeeld slechts 1/50e van de UV-straling van de zon door.
Draag UV-werende kleding vooral tijdens de piekuren van de zonnestraling, van 10:00 uur ’s ochtends tot 16:00 uur ’s middags, wanneer de straling het sterkst is. Combineer het dragen van UV-werende kleding met andere beschermingsmethoden zoals het gebruik van zonnebrandcrème, een zonnebril dragen en in de schaduw blijven wanneer dat mogelijk is.
Vakantie
De zomervakantie is een tijd om te ontspannen en te genieten, maar het brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Of je nu een stedentrip maakt, naar het strand gaat of een wandelvakantie in de bergen plant, het is belangrijk om je voor te bereiden en bewust te zijn van mogelijke gevaren.
Reisveiligheid
Of je nu met de auto, het vliegtuig, de trein of de boot reist, zorg ervoor dat je de basisveiligheidsmaatregelen volgt. Controleer de conditie van je voertuig voordat je vertrekt, houd je aan de snelheidslimiet en draag altijd je veiligheidsgordel.
Persoonlijke veiligheid
Wees je bewust van je omgeving, vooral in onbekende gebieden. Houd je bezittingen in het oog en vermijd geïsoleerde of slecht verlichte gebieden.
Gezondheid
Vergeet niet om je EHBO-kit en voldoende voorraad van eventuele voorgeschreven medicijnen mee te nemen. Drink voldoende water, bescherm je tegen de zon en vermijd riskant gedrag dat kan leiden tot verwondingen.
Verzekering
Controleer je reisverzekering om ervoor te zorgen dat deze voldoende dekking biedt voor eventuele gezondheidsproblemen, verloren gegane bezittingen en annuleringen van de reis.
Verbranding
Zoals gezegd is zonnebrand een groot risico in de zomer. Bescherm je huid altijd met een goede zonnebrandcrème en vermijd de zon tijdens de piekuren.
Vliegreis met kinderen
Een vliegreis met kinderen kan een opwindend avontuur zijn, maar het kan ook een uitdaging vormen. Het goede nieuws is dat er veel manieren zijn om het reizen met kinderen soepeler te laten verlopen.
Voorbereiding
Leg aan je kinderen uit wat ze kunnen verwachten van de luchthaven en de vlucht om eventuele angst te verminderen. Laat ze weten dat er veiligheidscontroles zullen zijn, dat ze hun schoenen misschien moeten uitdoen, en dat ze tijdens de vlucht hun gordel moeten dragen.
Vermaak
Neem voldoende entertainment mee voor de vlucht, zoals boeken, kleurpotloden, en draagbare elektronische apparaten. Vergeet niet om ook oordopjes of koptelefoons en eventueel een oplader mee te nemen.
Snacks
Hoewel veel luchtvaartmaatschappijen maaltijden en snacks aanbieden, is het een goed idee om je eigen snacks mee te nemen. Favoriete snacks van je kinderen kunnen hen troosten en bezighouden tijdens de vlucht.
Comfort
Denk aan comfortartikelen zoals een kussen, deken en knuffels voor je kinderen. Deze items kunnen je kinderen helpen om een dutje te doen tijdens de vlucht en hen comfort bieden in een onbekende omgeving.
Veiligheid
Zorg ervoor dat je kinderen altijd in het zicht zijn, vooral op drukke luchthavens. Leer je kinderen om te blijven zitten en hun gordel om te houden wanneer het vliegtuig in de lucht is.
Voedselvergiftiging
In de zomer nemen de gevallen van voedselvergiftiging toe, en dit is vooral te wijten aan de hitte. De hogere temperaturen creëren een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien, vooral in voedsel dat niet correct wordt bewaard of gekookt.
Hier zijn enkele tips om voedselvergiftiging te voorkomen:
Goede hygiëne
Was je handen grondig voordat je voedsel bereidt of eet. Houd de keuken en het kookgerei schoon.
Correcte opberging
Bewaar voedsel op de juiste temperatuur. Koude voedingsmiddelen moeten gekoeld worden bewaard en hete voedingsmiddelen moeten heet worden gehouden. Laat voedsel niet te lang buiten de koelkast staan.
Doorbakken
Zorg ervoor dat het voedsel volledig gaar is, vooral vlees.
Let op bij buffetten
Buffetten kunnen een bron van bacteriën zijn als ze niet correct worden beheerd. Wees extra voorzichtig als je niet zeker weet hoe lang het eten al buiten staat.
Wagenziekte
Wagenziekte, ook wel reisziekte genoemd, is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft, vooral kinderen. Het wordt veroorzaakt door een conflict tussen de informatie die de hersenen ontvangen van het binnenoor, de ogen en andere delen van het lichaam over de beweging van het lichaam. Dit kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, misselijkheid en in sommige gevallen overgeven.
Hier zijn enkele tips om wagenziekte te voorkomen:
Positie
Probeer indien mogelijk voorin de auto te zitten of, als je een passagier bent, probeer naar de horizon te kijken. Dit kan helpen om de signalen die je ogen en je binnenoor naar je hersenen sturen, te synchroniseren.
Eet en drink verstandig
Vermijd het eten van zware of vette maaltijden voordat je op reis gaat. Drink voldoende water, maar vermijd alcohol.
Frisse lucht
Zorg voor voldoende frisse lucht in de auto. Dit kan helpen tegen misselijkheid.
Rust
Sluit je ogen en probeer wat te slapen. Dit kan helpen om de tegenstrijdige signalen naar je hersenen te verminderen.
Medicatie
Als je erg last hebt van wagenziekte, zijn er ook medicijnen die je kunt nemen. Raadpleeg hiervoor je huisarts of apotheker.
Wespensteek
Wespen zijn overal tijdens de zomer en hun steken kunnen pijnlijk zijn, en zelfs gevaarlijk voor mensen met allergieën.
X-factor: Pas op voor de onverwachte dingen
Oké, dit is een beetje een stretch omdat er niet veel zomergerelateerde risico’s zijn die met een ‘X’ beginnen. Maar de ‘X-factor’ staat hier voor het onverwachte. Het weer kan snel veranderen, of je kunt plotseling een nieuwe allergie ontwikkelen. Wees altijd voorbereid op het onverwachte.
Yellowing (Zonnegeel door de zon)
Nog een beetje een stretch, maar ‘yellowing’ kan gebeuren als je je spullen te lang in de zon laat. Boeken, kunstwerken, kleding, en andere items kunnen vergelen en hun kleur verliezen als ze aan te veel zonlicht worden blootgesteld. Zorg ervoor dat je je bezittingen beschermt.
Zonnebrandmiddel
Zonnebrandmiddel is een essentieel onderdeel van de zomer. Het helpt om je huid te beschermen tegen de schadelijke ultraviolette (UV) stralen van de zon, die kunnen leiden tot zonnebrand, vroegtijdige huidveroudering en huidkanker.
Bij het kiezen van een zonnebrandmiddel, zoek naar een product met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF). Een SPF van 30 blokkeert ongeveer 97% van de UVB-stralen, terwijl een SPF van 50 ongeveer 98% blokkeert. Zorg er ook voor dat het zonnebrandmiddel “breed spectrum” of “volledig spectrum” is, wat betekent dat het zowel UVA- als UVB-stralen blokkeert.
Breng zonnebrandmiddel royaal aan op alle blootgestelde delen van je lichaam en vergeet niet om het regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na het zwemmen of zweten. Draag ook beschermende kleding, een hoed en een zonnebril voor extra bescherming.
Zelfs op bewolkte dagen kunnen tot 80% van de UV-stralen van de zon door de wolken heen komen, dus het is belangrijk om elke dag zonnebrandmiddel te gebruiken.
Zonnebril
Een zonnebril is niet alleen een modieus accessoire, maar ook een belangrijk middel om je ogen te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. De zonnestralen bevatten ultraviolette (UV) straling, die schadelijk kan zijn voor je ogen en kan bijdragen aan oogproblemen op lange termijn.
Zonnesteek
Deze ernstige aandoening kan optreden als je te lang in de hete zon bent zonder voldoende bescherming of hydratatie. Symptomen zijn onder andere verwarring, snelle ademhaling en hartslag, en hoge lichaamstemperatuur. Als je denkt dat jij of iemand anders een zonnesteek heeft, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
En daar heb je het, het Zomer ABC van risico’s om deze zomer op te letten. Maar laat deze gevaren je niet bang maken! De zomer is een geweldige tijd vol plezier en avontuur. Zolang je bewust bent van deze risico’s en maatregelen neemt om jezelf te beschermen, kun je een fantastische en veilige zomer hebben. Dus smeer die zonnebrandcrème, drink dat water, en geniet van alles wat de zomer te bieden heeft!
Extra informatie
De verzorging van je baby tijdens een hittegolf
Wat zijn dazen en hoe kun je dazenbeten voorkomen?
Zwanger in de zomer
Wat mag niet ontbreken in de reisapotheek?
Babyzwemmen, een unieke ervaring voor je baby
Het leukste zomerspeelgoed voor buiten!
Je baby in de zon: hoe bied je bescherming?
Teken en tekenbeten, hoe gevaarlijk is het?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com