Week 20 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Je bent op de halve marathon van je zwangerschapsreis. Hoera voor jou! En hoera voor week 20, de magische week waarin je bijna kunt vieren dat je je halverwege de finishlijn bevindt. Je bent hier en je bent nog steeds heel. En laten we eerlijk zijn, dat verdient op zich al een medaille, vind je ook niet? Dus, zet die benen omhoog, neem een lekker kopje thee, en laat me je rondleiden in het wonderland dat week 20 van de zwangerschap is.

Week 20 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Hoe groot is je kleine spruit in week 20?

Laten we beginnen met het belangrijkste: jouw kleine wondertje. Hoe groot is dat kleine hummeltje nu eigenlijk? Wel, in week 20 is je baby ongeveer zo groot als een banaan. Ja, echt waar. Een hele banaan! Dat betekent dat je nu een klein hummeltje in je buik hebt, zoet aan het zwemmen en bewegen, dat ongeveer 16.5 centimeter lang is van kruin tot stuitje. En voor de vaders in de kamer: ja, jouw kind is nu ongeveer zo groot als een pint bier. Proost!

Wat gebeurt er met de baby in week 20?

Dat kleine boontje dat begon als een kluster van cellen is nu een heuse, echte, bonafide baby. Met week 20 heeft je baby al herkenbare menselijke kenmerken. Dat betekent dat die kleine handjes en voetjes nu echte vingers en tenen hebben met nagels en al! Ook zijn de oren bijna volledig ontwikkeld en beginnen ze te functioneren.

Daarnaast begint de baby zich meer te bewegen en dat kan je soms voelen! Dit kan voelen als een lichte trilling, fladdering of zelfs als kleine luchtbellen. En laten we eerlijk zijn, dat is waarschijnlijk het coolste gevoel ter wereld.

Wat verandert er voor jou in week 20?

Voor de zwangere ouder is week 20 ook een grote stap. Je bent waarschijnlijk aan het groeien en je buik begint te tonen. Dit is ook het moment waarop veel mensen het geslacht van hun baby te weten komen, hoewel sommige koppels ervoor kiezen om te wachten tot de geboorte.

En, laten we even praten over die hormonen van je. Je zou emotioneel kunnen zijn, stemmingswisselingen kunnen ervaren en vreemde dromen kunnen hebben. Maar maak je geen zorgen, dat is volkomen normaal!

Week 20: Tijd voor gezonde voeding en beweging

Voeding
De baby groeit in een ongekend tempo, wat betekent dat je meer voedingsstoffen nodig hebt dan ooit. Dit is de perfecte tijd om je dieet onder de loep te nemen en ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten, calcium, ijzer en foliumzuur binnenkrijgt. En hoewel die chocoladekoekjes misschien roepen (schreeuwen) om je aandacht, onthoud dan dat je die ook kunt ruilen voor wat bessen en yoghurt. Of doe jezelf niet tekort en neem ze allemaal, want evenwicht is essentieel, toch?

Beweging
Hoewel het misschien verleidelijk is om de hele dag op de bank te liggen (en eerlijk gezegd, wie kan je dat kwalijk nemen), is het belangrijk om lichaamsbeweging op te nemen in je dagelijkse routine. Dit kan zo simpel zijn als een wandeling door het park of een rustige yogales voor zwangere vrouwen.

Gezondheidscontroles in week 20

Rond deze tijd ga je waarschijnlijk ook op de 20-weken echo. Dit is een spannend moment omdat je baby nu goed zichtbaar is. Het is niet alleen een kans om je baby te zien, maar ook om te controleren op eventuele afwijkingen en het geslacht van de baby te bepalen als je dat wilt weten.

Mocht je het nog niet hebben gedaan, dan is het in week 20 ook hoog tijd om het kraampakket bij je zorgverzekering aan te vragen. Wanneer je dit pakket tijdig aanvraagt, heeft je zorgverzekering tijd genoeg om dit pakket voor week 30 bij je te laten bezorgen.

Dit is ook de week om kraamzorg te regelen (mits je dit nog niet hebt gedaan).

Het belang van zelfzorg in week 20

Ten slotte, en dit is een grote, vergeet niet om voor jezelf te zorgen. Dat klinkt misschien cliché, maar het is waar. Tussen de doktersbezoeken, het opstellen van geboorteplannen en het uitzoeken van babyspullen door, is het gemakkelijk om jezelf te vergeten. Maar vergeet niet dat zelfzorg niet egoïstisch is, het is essentieel.

Het is een spannende tijd vol veranderingen, groei en, ja, een beetje ongemak. Maar onthoud dat je dit aankan. Je bent tenslotte al halverwege! Dus hier is een toost (met een glas sinaasappelsap, uiteraard) op jou en je banaan-grote baby. Gefeliciteerd met het bereiken van deze geweldige mijlpaal en veel succes voor de rest van je zwangerschap!

Tot de volgende blog, toekomstige ouders!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 19 van de zwangerschap
Week 21 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *