Week 11 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Heb je het nieuws al gehoord? Je zit al in week 11! Proficiat! Week 11 van de zwangerschap, dat is net alsof je een marathon aan het lopen bent, maar dan zonder de bijbehorende joggers-knie. En geloof me, de ‘babybult’ is het nieuwe sixpack, maar dan zonder die vermoeiende sit-ups. Wat betekent dit dan? Wat moet je weten? Haal diep adem, ontspan, en laten we deze rit samen beleven.

Week 11 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Zwangerschap week 11: wat gebeurt er?

Laten we beginnen met wat er gaande is backstage, daar waar je kleine wonder aan het groeien is. Je baby is in week 11 zo groot als een vijg. Schattig, toch? Wel, in die kleine vijg gebeurt er heel wat! De vingers en tenen hebben zich losgemaakt van elkaar, de oorschelpen zijn gevormd, en het gezicht begint menselijke trekjes te krijgen. Baby heeft het druk! En jij dacht dat jij moe was.

De organen van je baby werken nu ook. Het is een gek idee, toch? Terwijl jij op de bank zit en naar reality-tv kijkt, is er in jou een klein wezen dat aan het werk is. Zie het als je eigen, zeer jonge, interne medewerker.

Week 11: Een symfonie van symptomen

Laten we nu praten over jou, omdat zwanger zijn tenslotte niet alleen over de baby gaat. Het is een ervaring die je deelt met je lichaam! Je zou kunnen merken dat je borsten nog steeds groeien (nog meer dan ze al waren) en dat ze gevoeliger zijn. Je partner zou kunnen denken dat dit geweldig is – jij daarentegen, misschien niet zozeer. Draag een comfortabele beha, dat is het beste advies dat ik kan geven. En wanneer je partner in de buurt komt, zwaai gewoon met een vork in hun richting, dat werkt altijd.

Ook kun je meer last hebben van ochtendmisselijkheid, maar met een beetje geluk begint dit langzaam te verminderen. Hier is een tip voor jou: probeer wat droge crackers te eten voor je uit bed stapt. Het klinkt misschien raar, maar geloof me, het helpt.

Het plannen van de toekomst: afspraken en testen

In week 11 van je zwangerschap zou je misschien een echografie kunnen krijgen. Dit is een speciaal moment, je kunt eindelijk een glimp opvangen van je kleine spruit! Je kunt misschien zelfs het hartje zien kloppen. En geloof me, dat slaat sneller dan een techno-beat op een vrijdagavond.

Je zou ook kunnen overwegen om de NIP-test (Niet-Invasieve Prenatale Test) te doen. Deze test kan enkele chromosomale aandoeningen zoals Downsyndroom vroegtijdig opsporen. Bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog, zij kunnen je helpen bij deze beslissing.

Lichamelijke veranderingen: de babybult en meer

Misschien heb je gemerkt dat je kleren strakker beginnen te zitten en je broeken niet meer sluiten. Is dit een goed excuus om online te shoppen? Absoluut! Vergeet de stijlvolle zwangerschapskleding niet te checken. Denk eraan: comfort is key. Wat betreft de “babybult”, sommige vrouwen beginnen in week 11 een klein buikje te zien, terwijl anderen nog even moeten wachten. Wees niet ontmoedigd als je nog geen buikje hebt – elke zwangerschap is uniek.

Emotionele rollercoaster: hormonen aan het roer

Je zult merken dat je emoties een eigen leven beginnen te leiden. Je bent aan het huilen bij een wasmiddelenreclame of je bent boos omdat je partner de verkeerde soort kaas heeft gekocht. Onthoud: hormonen zijn kleine duiveltjes die van je emoties een pingpongspel maken. Dit is normaal en het is oké om je zo te voelen. Praat erover met je partner, vrienden, of zorgverlener. Je bent niet alleen.

Tips en tricks voor week 11

Laat me eindigen met wat wijze raad. Probeer gezond te eten, drink genoeg water en blijf bewegen. Een rustige wandeling kan wonderen doen voor je gemoedstoestand (en het helpt ook tegen die vervelende constipatie – ja, dat is ook een ding).

Luister naar je lichaam. Als je moe bent, rust dan uit. Je lichaam is immers bezig met iets geweldig moeilijks: het creëren van een nieuw leven! Dus gooi die benen omhoog, pak een potje ijs (of twee), en zet je favoriete serie op. Je hebt het verdiend.

Ik hoop dat deze info je heeft geholpen een beetje licht te werpen op deze bijzondere tijd. Vergeet niet: je doet het geweldig! Volgende stop: week 12. Bereid je voor op nog meer geweldige veranderingen en ervaringen!

Houd vol, zwangere superheld! Zie je in de volgende blogpost.

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 10 van de zwangerschap
Week 12 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *