Week 18 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Welkom aan alle ouders die deze fase van het ongelooflijke avontuur van zwangerschap doorkruisen! Week 18 is een spannend moment vol met verrassingen, vreugde en… ahum… misschien ook een beetje maagzuur. Laten we samen deze geweldige reis onder de loep nemen. We zijn alweer in week 18 beland. Een nieuwe week vol nieuwe wonderen en ontwikkelingen.

Week 18 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

De grote veranderingen: Wat gebeurt er in week 18?

Allereerst, laten we een ogenblik stilstaan bij de wonderen van week 18. Jouw kleine boontje is niet meer zo klein! In deze week is je baby ongeveer zo groot als een zoete aardappel, meet ongeveer 14 centimeter van kruin tot stuitje en weegt bijna 190 gram. Wat een groeispurt!

Je baby is hard aan het werk, je weet wel, met het uitproberen van nieuwe gezichtsuitdrukkingen en het oefenen van bewegingen in jouw buik. De baby kan zelfs hikken, wat een vreemd gevoel in je buik kan veroorzaken. Heb je je ooit afgevraagd hoe het voelt om een interne popcornmachine te hebben? Je staat op het punt erachter te komen!

De symptomen: Waar moet je op letten?

Nu naar jou toe, moeders (en vaders, we zien jullie ook!). In week 18 kan je enkele nieuwe symptomen ervaren. Ja, alsof de eerdere 17 weken niet genoeg waren!

Maagzuur en indigestie

Helaas is dit het minder glamoureuze deel van de zwangerschap. Met alle hormonale veranderingen die in je lichaam plaatsvinden, zou je ook wel eens last kunnen krijgen van brandend maagzuur. Het goede nieuws? Het betekent dat je baby hard aan het werk is en groeit. Het slechte nieuws? Het is gewoon niet leuk. Zorg dat je rustig eet, vermijd pittig voedsel en drink veel water.

Toename van de eetlust

Hier is een leuk feit – je bent letterlijk een oven die een mens bakt. Dat vereist extra energie, dus je kan een toename in je eetlust ervaren. Dat betekent meer augurken en ijs, toch?

Gevoelige borsten

Je lichaam bereidt zich voor op de komst van je baby, dus het is heel normaal om gevoelige borsten te ervaren.

Checklist voor week 18: Wat moet je doen?

Begin met een prenatale yoga

Deze zachte oefeningen zijn geweldig voor het verminderen van stress en het onderhouden van je fysieke gezondheid. Plus, als je al een beetje moe bent van al dat groeien (zowel de baby als misschien je eigen neiging om die extra koekjes te eten), kan yoga een leuke manier zijn om actief te blijven.

Bezoek je arts

Je reguliere check-ups zijn een essentiële stap om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. En het is ook een kans om een glimp op te vangen van je baby tijdens een echografie. Het is net als naar de bioscoop gaan, maar in plaats van popcorn, krijg je de vreugde van het zien van je kleine wonder!

Plan je verlof

Je hebt waarschijnlijk al nagedacht over het verlof, maar nu is het tijd om het te plannen. Het is niet te vroeg om het te regelen, zodat je je volledig kunt concentreren op het verwelkomen van je baby zonder extra stress.

Blijf kalm en geniet

Er gebeurt zoveel, en dat kan soms wat veel worden. Het is volkomen OK om je opgewonden, nerveus, angstig en blij tegelijk te voelen – je bent tenslotte bezig met het wonder van het creëren van nieuw leven! In week 18, laat je verrassen door de schoonheid van het onbekende, lach om de eigenaardigheden, en blijf geïnformeerd en voorbereid met de juiste informatie.

Week 18 is een bijzondere tijd in je zwangerschap. Het is het moment waarop de dingen echt beginnen te gebeuren, en je krijgt een glimp van de geweldige dingen die nog moeten komen.

Tot slot, onthoud: het is jouw reis, jouw avontuur en je doet het geweldig. Zorg voor jezelf, zorg voor je baby en onthoud dat het OK is om soms om hulp te vragen. Je bent tenslotte zwanger, niet supermens – hoewel, als we eerlijk zijn, de gelijkenis is er zeker! Veel plezier op je zwangerschapsreis!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 17 van de zwangerschap
Week 19 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *