Week 23 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Ben je al begonnen met de babynamenlijst? Het wordt langzamerhand echt tijd, want je bent inmiddels al in week 23 van je zwangerschap! De kleine spruit in je buik groeit gestaag en jij zult jezelf ongetwijfeld vragen stellen als “Waar is mijn vorige leven gebleven?” en “Waarom kan ik mijn tenen niet meer zien?” Maak je geen zorgen, dat is helemaal normaal.

Week 23 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Voel je die kleine voetjes al?

Ongeveer rond week 23 van de zwangerschap kan je die kleine voetjes al voelen trappelen. Jouw baby is nu ongeveer zo groot als een grapefruit, of een pak suiker als je meer van het zoet houdt. Wat zeg je? Niet groot genoeg? Wacht maar af! Dit is pas het begin. En weet je wat het leuke is? Die schattige kleine rakker is al begonnen met het maken van bewegingen en het opbouwen van spierkracht. Dus, ja, het is volledig mogelijk dat de baby probeert te voetballen met je ribbenkast. Lief, hè?

Hoor je wat ik hoor?

Hier is iets wonderlijks: de baby begint nu geluiden van buiten de baarmoeder te horen. Ja, dat betekent dat jouw stem een van de eerste dingen is die jouw baby hoort. Dus misschien is het tijd om die wiegeliedjes te oefenen, of die comedyshow waar je altijd al aan wilde beginnen. Wie weet? Misschien heb je de volgende Mozart of Trevor Noah in de maak.

Hoe gaat het met moeders?

Laten we eerlijk zijn, zwanger zijn is geen makkie. Rond deze tijd kunnen moeders te maken krijgen met verschillende kwaaltjes zoals brandend maagzuur, zwellingen in de voeten en handen, en rugpijn. Maar hey, vergeet niet dat elke ongemakkelijke stap die je zet een stap dichter bij de geboorte van jouw prachtige baby is.

Oh, en heb ik al gezegd dat je huid er nog nooit zo goed heeft uitgezien? Dat klopt! De ‘zwangerschapsgloed’ is echt. Het is alsof je een natuurlijk filter hebt gekregen van Instagram, maar dan zonder de app.

Wat te doen in week 23?

Zijn de zwangerschapshormonen je nog niet aan het plagen? Nou, dit is het perfecte moment om te beginnen met het plannen van de babykamer. Verfkleuren, meubels, het perfecte dekentje – de mogelijkheden zijn eindeloos. En geloof me, het uitzoeken van het perfecte dekentje kan net zo uitdagend zijn als het kiezen van een naam voor de baby.

Het is ook de hoogste tijd om een zwangerschapscursus te volgen, als je dat nog niet hebt gedaan. Het zal je helpen voorbereiden op wat komen gaat en je meer zelfvertrouwen geven. Bovendien is het een geweldige manier om in contact te komen met andere aanstaande ouders. Wie weet, misschien maak je nieuwe vrienden voor het leven en kun je straks playdates organiseren!

Voeding, o zo belangrijk!

Laten we even praten over voeding. Vergeet niet, je eet nu voor twee! Maar dat betekent niet dat je nu elke dag een zak friet moet verorberen. Het betekent wel dat je zorgvuldig moet nadenken over wat je eet. Verse groenten en fruit, volkoren producten, en mager vlees zijn een must. En misschien een stukje chocolade hier en daar, want laten we eerlijk zijn, je verdient het!

Regel die zorgverzekering

In week 23 van de zwangerschap is het ook een goed idee om naar je zorgverzekering te kijken. De komst van een baby brengt extra medische kosten met zich mee, dus zorg ervoor dat je weet wat jouw verzekering dekt. Wanneer het tijd is voor de bevalling, wil je je daar geen zorgen over hoeven maken.

Blijf actief, maar rust ook uit

Blijf ook actief tijdens deze fase van de zwangerschap. Lichte oefeningen zoals zwangerschapsyoga of een korte wandeling kunnen je helpen fit te blijven. Maar vergeet niet om ook voldoende rust te nemen. Je lichaam is hard aan het werk en heeft die extra dutjes nodig.

Blijf lachen én stralen!

Dus, daar heb je het! Week 23 van de zwangerschap is een spannende tijd vol met nieuwe ervaringen. Maar vergeet niet, hoewel je misschien voelt dat je buik op het punt staat om een eigen postcode te krijgen, is dit een bijzondere tijd die je zult willen koesteren. Dus ga zitten (als je kunt!), zet je voeten omhoog (als je ze kunt zien!) en geniet van de rit.

Zwanger zijn kan soms aanvoelen als een marathon, maar onthoud, aan de finishlijn wacht de grootste beloning: jouw prachtige nieuwe baby. Dus blijf lachen, blijf stralen, en vergeet niet om af en toe een dutje te doen!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 22 van de zwangerschap
Week 24 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *