Week 32 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Lieve aanstaande ouders, gefeliciteerd! Jullie zijn al op de indrukwekkende mijlpaal van 32 weken zwangerschap beland. Wat een reis tot nu toe, hè? Terwijl jullie wachten, met liefdevolle anticipatie, op de komst van je kleintje, wil ik jullie meenemen op de reis van deze specifieke week – week 32. Het is een fase vol met veranderingen, zowel voor jou als voor de baby, en er is zoveel te ontdekken. Dus laten we deze wonderlijke wereld van het derde trimester verkennen en ontdekken wat week 32 allemaal te bieden heeft!

Week 32 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Je baby: Klein maar fijn!

Het is fantastisch om te bedenken dat jouw kleine spruit nu de grootte heeft van een grote pompoen. Maar dan wel een pompoen die schopt, draait en hik heeft. Ja, dat heb je goed gelezen, hik! Voelt het alsof je baby de ‘Cha-Cha Slide’ aan het oefenen is in je buik? Dat is een teken dat je baby’s zenuwstelsel en longen zich aan het ontwikkelen zijn. Dus ja, felicitaties, je hebt officieel een dansende pompoen in je!

Lichaamsveranderingen: Is dat een voetbal onder je shirt?

Verrassing! Je buik blijft groeien en op dit punt denk je waarschijnlijk: kan ik nog groter worden? Het antwoord is… ja! Je bent in de “voetbal onder je shirt”-fase beland. Maar geen zorgen, ondanks dat je zwaartekracht nu wat anders werkt, wordt je schoonheid alleen maar versterkt. En wees niet verrast als mensen spontaan je buik willen aanraken.

Last van harde buiken? Je lichaam is zich volop aan het voorbereiden op zijn komst. Het zijn de zogenaamde oefenweeën die je voelt. Je borsten zijn wellicht al een stuk groter geworden en de kans is groot dat ze soms wat colostrum lekken.

Symptomen: Heb je last van nesteldrang?

Nesteldrang is in volle gang! Klinkt dat als een ouderwetse ziekte? Nee, het is een fenomeen waarbij aanstaande moeders zich op alles storten dat zelfs maar een beetje lijkt op schoonmaken, ordenen of voorbereiden op de baby. En vaders, jullie zijn ook niet immuun! Het klinkt misschien gek, maar deze instinctieve drang is eigenlijk heel nuttig en kan je helpen om je mentaal voor te bereiden op de komst van de baby.

Wat te doen in week 32: De voorbereidingen

Bereid je voor op de bevalling door een geboorteplan te maken. Wil je in bad bevallen, wil je dat de kamer gevuld is met kalmerende muziek, of wil je gewoon je schoonmoeder buiten houden? Het is jouw feestje! Zorg er ook voor dat je je vluchttas klaar hebt staan. Niemand wil midden in de nacht op zoek moeten naar een oplader, een tandenborstel of die favoriete pyjama.

Daarnaast is het belangrijk om een paar praktische dingen te regelen, zoals het installeren van het autostoeltje. Ja, ik weet het, dat lijkt een taak voor een kernfysicus. Maar maak je geen zorgen, je kunt het! En als het niet lukt, is er altijd nog YouTube.

Zorg goed voor jezelf!

Je doet het geweldig, en het is belangrijk om je dat te realiseren. Maak tijd voor jezelf, geniet van deze bijzondere tijd, en zorg voor een goede balans tussen rust en activiteit.

Dat is het voor nu, lieve lezers. Tot de volgende week!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 31 van de zwangerschap
Week 33 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *