Huiduitslag bij kinderen. Check de rode vlekkenwijzer!

Heeft je zoon of dochter ineens allerlei rode vlekjes, bultjes of andere plekjes? Huiduitslag bij kinderen is iets heel normaals en komt vaker voor dan je misschien denkt. Laten we samen eens kijken naar de mogelijkheden en begrijpen wat het kan zijn, want natuurlijk wil je de oorzaak ontdekken!

Huiduitslag, check de rode vlekkenwijzer!

Huiduitslag bij kinderen: het is heel gewoon!

Laten we beginnen met te zeggen dat huiduitslag bij kinderen heel gewoon is. Het is vaak het gevolg van een reactie van het lichaam op iets waarmee het in contact is gekomen of iets dat het kind heeft gegeten. Huiduitslag kan ook een teken zijn van een virale of bacteriële infectie. Maar wees gerust, de meeste soorten huiduitslag zijn niet ernstig en verdwijnen meestal vanzelf.

Verschillende vormen van huiduitslag

Bij huiduitslag kun je de volgende vormen tegenkomen:

  • Verlies van huidschilfers (als dit gebeurt op de hoofdhuid, noemen we dit roos)
  • Verschijning van een rode vlek of vlekken op de huid
  • Extreem droge of juist heel vette huid
  • Jeukende plekken of bultjes op de huid
  • Onderhuidse klieren die zijn opgezwollen
  • Witte bultjes zichtbaar op de huid
  • Kleine rode stipjes verspreid over de huid
  • Huidblaasjes gevuld met vocht

Mogelijke oorzaken van huiduitslag

Er zijn veel verschillende oorzaken van huiduitslag bij kinderen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Allergische reactie eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan een allergische reactie veroorzaken door de brandharen die deze rups loslaat. Contact met deze haren kan leiden tot symptomen zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of de luchtwegen, braken en duizeligheid. Bij hevige of aanhoudende klachten is het verstandig medische hulp in te schakelen. Voorkom contact door gebieden met veel eikenbomen te vermijden in het rupsenseizoen, en draag bedekkende kleding.

Behandeling

  1. Vermijd krabben of wrijven
    Hoewel de huid jeukt, is het belangrijk om niet te krabben of te wrijven, omdat dit de brandharen dieper in de huid kan duwen, wat de irritatie kan verergeren.
  2. Strip de huid
    Gebruik plakband om de brandharen van de huid te strippen. Plak het op de getroffen gebieden en trek het eraf om zoveel mogelijk haartjes te verwijderen.
  3. Spoel de huid
    Spoel de getroffen gebieden af met lauw water.
  4. Behandeling met zalf of crème
    Breng een zalf of crème aan op de huid om de jeuk en irritatie te verminderen. Dit kan een vrij verkrijgbare hydrocortisoncrème zijn, of een antihistaminecrème voor meer ernstige reacties.
  5. Kleding en beddengoed wassen
    Als je kleding in contact is gekomen met de brandharen, was deze dan apart van andere kledingstukken.

In geval van ernstige symptomen of als de symptomen niet verbeteren, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. Een arts kan sterkere medicijnen voorschrijven, zoals orale steroïden of antihistaminica.

Allergische reactie voedsel of medicatie

Een voedselallergie is een immuunreactie van het lichaam op bepaalde eiwitten in voedsel. Symptomen variëren van mild tot ernstig en kunnen huiduitslag of eczeem, zwelling van de lippen, gezicht of ogen, buikpijn, braken, diarree, tintelingen in de mond, en in ernstige gevallen, anafylaxie omvatten. Deze symptomen treden meestal op binnen enkele minuten tot twee uur na het eten van het allergeen.

Voedselallergieën ontstaan wanneer het immuunsysteem van het lichaam ten onrechte bepaalde voedseleiwitten als schadelijk beschouwt en antilichamen aanmaakt om ze te bestrijden. Bij volgend contact met deze eiwitten reageert het lichaam door histamine en andere chemicaliën vrij te geven, wat de allergische symptomen veroorzaakt.

Behandeling

De behandeling van allergieën omvat het vermijden van het voedsel of medicatie dat de reactie veroorzaakt. In het geval van een allergische reactie, kan het nodig zijn om antihistaminica te nemen of in ernstige gevallen, een adrenaline auto-injector (EpiPen) te gebruiken. Het is essentieel om onmiddellijk medische hulp in te roepen bij ernstige reacties. Langdurige beheersing van voedselallergieën omvat vaak begeleiding door een diëtist en regelmatige controle door een allergoloog.

Dauwworm

Dauwworm, ook bekend als atopisch eczeem, is een huidaandoening die vaak bij baby’s en jonge kinderen voorkomt. Het manifesteert zich als droge, schilferige, rode en jeukende huid, vaak op het gezicht, achter de oren en op het lichaam.

Dauwworm ontstaat vaak door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Kinderen met een familiegeschiedenis van allergieën of astma hebben een hoger risico. Het kan ook worden veroorzaakt of verergerd door irriterende stoffen zoals zeep, parfums, kledingstoffen en allergenen zoals huisstofmijt of voedsel.

Behandeling

De behandeling van dauwworm omvat vaak het hydrateren van de huid met emolliënten om droogheid en jeuk te verminderen, en het gebruik van corticosteroïde crèmes of zalven om ontstekingen te verminderen. Het is ook belangrijk om bekende triggers te vermijden. Bij ernstige gevallen of als de uitslag niet reageert op de behandeling, moet mogelijk medische hulp worden gezocht voor sterkere medicatie of andere behandelingen.

Eczeem

Eczeem, ook bekend als dermatitis, is een groep aandoeningen die ervoor zorgt dat de huid ontstoken raakt. Het meest voorkomende type is atopisch eczeem. Symptomen omvatten droge, schilferige, rode en jeukende huid. Deze symptomen kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar komen vaak voor op de handen, binnenkant van de ellebogen, achter de knieën en het gezicht.

Eczeem ontstaat door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Het is vaak gekoppeld aan een overactief immuunsysteem dat reageert op irriterende stoffen of allergenen. Mensen met familiegeschiedenis van eczeem, astma of hooikoorts lopen een hoger risico.

Behandeling

De behandeling van eczeem richt zich op het verlichten van symptomen en het voorkomen van toekomstige uitbraken. Dit omvat regelmatig hydrateren van de huid, vermijden van irriterende stoffen of allergenen, en het gebruik van medicijnen zoals corticosteroïde crèmes om ontstekingen te verminderen. In ernstige gevallen kunnen orale corticosteroïden of immunosuppressiva nodig zijn. Het is altijd raadzaam om medisch advies in te winnen bij aanhoudende of ernstige symptomen.

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking, ook bekend als meningitis, is een potentieel levensbedreigende infectie van de vliezen (meningen) rond de hersenen en het ruggenmerg. Symptomen kunnen plotseling opkomen en omvatten hoge koorts, ernstige hoofdpijn, nekstijfheid, overgevoeligheid voor licht, misselijkheid, braken en in sommige gevallen verwardheid of bewustzijnsverlies. Bij jonge kinderen en baby’s kunnen de symptomen minder duidelijk zijn; ze kunnen prikkelbaar zijn, een hoge temperatuur hebben en weigeren te eten.

Meningitis wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie. Minder vaak kan het worden veroorzaakt door schimmels, parasieten, of het kan auto-immuun zijn. Als er sprake is van huiduitslag, kan dit wijzen op een bepaalde oorzaak van de meningitis; meningitis ten gevolge van de meningokokken bijvoorbeeld kan vergezeld gaan van een karakteristieke huiduitslag.

Behandeling

De behandeling hangt af van de oorzaak. Bacteriële meningitis is een medische noodsituatie en wordt behandeld met intraveneuze antibiotica en corticosteroïden. Virale meningitis is meestal minder ernstig en kan thuis met rust, veel vocht en pijnstillers worden behandeld. Vaccinaties kunnen ook helpen om bepaalde vormen van meningitis te voorkomen. Bij vermoeden van meningitis is onmiddellijke medische hulp vereist.

Huidschimmels

Huidschimmels, of tinea, zijn infecties die worden veroorzaakt door verschillende soorten schimmels. Ze kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen en zich presenteren als rode, schilferige, soms jeukende plekken. De randen van deze plekken kunnen duidelijker en meer verhoogd zijn. Afhankelijk van de locatie, kan de huidschimmel verschillende namen hebben, zoals ringworm, voetschimmel, of zwemmerseczeem.

Schimmelinfecties ontstaan wanneer de huid in contact komt met schimmelsporen, vaak in vochtige, warme omgevingen zoals zwembaden, sportscholen of doucheruimtes. Ze kunnen ook worden overgedragen via direct huidcontact met een geïnfecteerde persoon of dier.

Behandeling

De behandeling van huidschimmel bestaat meestal uit antischimmel crèmes of lotions die direct op de huid worden aangebracht. In sommige gevallen kunnen orale antischimmel medicijnen nodig zijn. Het is belangrijk om de instructies van de arts of apotheker zorgvuldig op te volgen en de behandeling volledig af te maken, zelfs als de symptomen verbeteren, om te voorkomen dat de infectie terugkeert. Het is ook essentieel om goede hygiëne te handhaven en de huid droog te houden, vooral op plekken waar schimmel vaak voorkomt, zoals de voeten.

Krentenbaard

Krentenbaard, ook bekend als impetigo, is een besmettelijke huidinfectie die vooral bij kinderen voorkomt. Het begint vaak als rode vlekken of bultjes, meestal rond de neus of mond, die snel veranderen in met vocht gevulde blaren. Deze blaren barsten open en laten korstjes achter die op gedroogde krenten lijken, vandaar de naam.

Krentenbaard wordt veroorzaakt door bacteriën, meestal stafylokokken of streptokokken, die via een snee of schaafwond de huid binnendringen. Het is zeer besmettelijk en kan worden verspreid door direct huid-op-huidcontact, of door het delen van handdoeken, kleding of speelgoed.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit een antibioticum in de vorm van een crème die je direct op de huid aanbrengt. In ernstige gevallen kan een oraal antibioticum nodig zijn. Het is belangrijk om de aangetaste gebieden schoon te houden en te voorkomen dat je kind eraan krabt, om verspreiding naar andere delen van het lichaam of naar andere mensen te voorkomen. Bij aanhoudende of ernstige symptomen is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Luieruitslag

Luieruitslag is een veel voorkomende vorm van huidirritatie bij baby’s en peuters die luiers dragen. Het ziet eruit als rode, schrale huid op de billen, dijen en in de luierstreek. In ernstige gevallen kunnen er ook blaasjes of puistjes aanwezig zijn.

Luieruitslag ontstaat wanneer de huid geïrriteerd raakt door vocht, wrijving en gebrek aan luchtcirculatie in de luierstreek. Het kan ook veroorzaakt worden door een reactie op bepaalde merken luiers of babydoekjes, of door een gist- of bacteriële infectie.

Behandeling

De behandeling van luieruitslag omvat het regelmatig verschonen van de luier en de billen van je baby droog en schoon houden. Gebruik lauwwarm water en een zachte doek om het gebied te reinigen. Vermijd babydoekjes die alcohol of parfum bevatten, die de huid verder kunnen irriteren. Een zinkoxide crème kan helpen om de huid te beschermen en te genezen. In ernstige gevallen of als de uitslag niet beter wordt na een paar dagen thuisbehandeling, is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte veroorzaakt door het mazelenvirus. Het begint meestal met griepachtige symptomen, zoals koorts, hoesten, loopneus en ontstoken ogen. Een paar dagen later ontstaat een rode, vlekkerige huiduitslag die begint op het hoofd en zich naar beneden verspreidt over het hele lichaam.

Mazelen wordt verspreid door direct contact met een geïnfecteerd persoon of door inademing van virusdeeltjes in de lucht, meestal wanneer een geïnfecteerd persoon hoest of niest.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor mazelen. De ziekte moet vanzelf overgaan. Rust, voldoende drinken en het verlagen van de koorts kunnen helpen bij het verlichten van symptomen. In sommige gevallen kunnen complicaties zoals oorinfecties, longontsteking of encefalitis optreden, die medische behandeling vereisen.

Netelroos

Netelroos, ook bekend als urticaria, is een uitbraak van rode, jeukende bulten of zwellingen op de huid die plotseling opkomen. Ze kunnen variëren in grootte en vorm, samenvloeien tot grotere plekken en verschijnen en verdwijnen vaak binnen een paar uur.

Netelroos ontstaat wanneer het lichaam histamine en andere chemische stoffen in de bloedbaan vrijgeeft, meestal als reactie op een allergie. Mogelijke triggers zijn voedingsmiddelen, medicijnen, insectenbeten, blootstelling aan zonlicht of warmte, of druk op de huid. In veel gevallen kan de exacte oorzaak echter niet worden vastgesteld.

Behandeling

De behandeling van netelroos richt zich op het verlichten van de symptomen, omdat de aandoening meestal vanzelf verdwijnt binnen een paar dagen. Antihistaminica zijn vaak effectief om de jeuk te verminderen en kunnen zonder recept worden gekocht. Het vermijden van bekende triggers kan ook helpen. Als de uitslag aanhoudt, ernstig is, of gepaard gaat met andere symptomen zoals ademhalingsproblemen, is het raadzaam om direct medische hulp in te schakelen.

Petechiën

Petechiën zijn kleine, platte, ronde vlekken die onder de huid verschijnen en kunnen variëren in kleur van rood, paars tot bruin. Ze zijn kleiner dan 3 mm in diameter en verbleken niet wanneer erop gedrukt wordt. Vaak verschijnen ze in clusters en kunnen ze overal op het lichaam voorkomen, maar komen vaak voor op de benen, armen, buik en billen.

Petechiën ontstaan als gevolg van bloedingen onder de huid, die kunnen optreden als de haarvaten (de kleinste bloedvaten in het lichaam) beschadigd raken of als er problemen zijn met de bloedstolling. Ze kunnen voorkomen bij een verscheidenheid aan aandoeningen, variërend van relatief onschuldig (zoals bij overmatig hoesten of braken) tot ernstiger aandoeningen zoals bacteriële of virale infecties, bepaalde medicijnen, auto-immuunziekten, of bloedziekten zoals leukemie.

Behandeling

De behandeling van petechiën is gericht op het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als je kind plotseling petechiën ontwikkelt, vooral als dit gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, gedragsveranderingen, of als de petechiën zich snel verspreiden.

Rodehond

Rodehond, ook wel bekend als rubella, is een besmettelijke ziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Symptomen zijn lichte koorts, verkoudheidssymptomen, opgezette klieren en een kenmerkende huiduitslag. Deze uitslag begint meestal op het gezicht en verspreidt zich vervolgens naar de rest van het lichaam. De uitslag bestaat uit kleine, roze-rode vlekjes.

Rodehond wordt veroorzaakt door het rubellavirus en wordt verspreid via druppeltjes in de lucht wanneer een geïnfecteerd persoon hoest of niest. Het kan ook van een zwangere vrouw naar haar ongeboren baby gaan, met mogelijk ernstige gevolgen.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor rodehond. Symptomen zoals koorts en pijn kunnen worden verlicht met vrij verkrijgbare pijnstillers. Het is een meestal milde ziekte die binnen een week vanzelf overgaat.

Roodvonk

Roodvonk, ook bekend als scarlatina, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bepaalde soorten streptokokkenbacteriën. De ziekte wordt gekenmerkt door een hoge koorts, keelpijn en een opvallende rode uitslag. Deze uitslag voelt ruw aan, als schuurpapier, en begint meestal op de borst en buik voordat hij zich naar de rest van het lichaam verspreidt. Een ander symptoom is een “aardbeientong”, die rood en bobbelig is.

Roodvonk wordt verspreid door nauw contact met een geïnfecteerd persoon, vaak door hoesten of niezen. Het kan ook worden verspreid door het delen van eet- of drinkgerei.

Behandeling

Roodvonk wordt behandeld met antibiotica, meestal penicilline, om de bacteriën te doden en de duur van de symptomen te verkorten. Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen verbeteren, om te voorkomen dat de infectie terugkomt. Andere maatregelen zoals rust, voldoende drinken en vrij verkrijgbare pijnstillers kunnen helpen om de symptomen te verlichten. Het is raadzaam om medisch advies in te winnen als je vermoedt dat je kind roodvonk heeft.

Schurft

Schurft is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een minuscule parasiet die onder de huid graaft en jeukende huiduitslag veroorzaakt. De uitslag bestaat meestal uit kleine, rode bultjes en blaasjes, en het kan ook zilverachtige lijnen bevatten waar de mijten zich onder de huid hebben ingegraven. De meest voorkomende gebieden voor schurft zijn de handen, polsen, ellebogen en de ruimtes tussen de vingers.

Schurft wordt verspreid door langdurig huid-op-huid contact met een geïnfecteerde persoon. Het kan ook worden verspreid door het delen van kleding, handdoeken of beddengoed.

Behandeling

De behandeling van schurft omvat het gebruik van medicinale crèmes of lotions die op de huid worden aangebracht om de mijten te doden. Het is belangrijk om alle aanbevelingen van de arts te volgen over het aanbrengen van de medicatie en het wassen van kleding en beddengoed. Alle gezinsleden en andere nauwe contacten moeten tegelijkertijd worden behandeld, zelfs als ze geen symptomen hebben, om herinfectie te voorkomen. De jeuk kan tot een paar weken na de behandeling aanhouden, maar dat betekent niet dat de behandeling niet effectief is geweest. Als de symptomen na 2-4 weken nog steeds aanwezig zijn, is het echter raadzaam om medisch advies in te winnen.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte, ook wel bekend als erythema infectiosum of ‘de ziekte van het aangezicht’, is een virale infectie die vooral bij kinderen voorkomt. Het begint vaak met lichte griepachtige symptomen, gevolgd door een felrode uitslag op de wangen die eruit kan zien alsof het kind een klap in het gezicht heeft gehad. Na een paar dagen kan de uitslag zich uitbreiden naar de romp, armen en benen, en krijgt het een kantachtige, licht verhoogde uitstraling.

De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door het Parvovirus B19 en wordt verspreid via de luchtwegen, bijvoorbeeld door hoesten en niezen.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor de vijfde ziekte; het gaat meestal vanzelf over in een paar weken. Rust en veel drinken kunnen helpen om het kind comfortabel te houden. Koorts en pijn kunnen worden verlicht met vrij verkrijgbare pijnstillers. Hoewel de vijfde ziekte meestal mild is, is het raadzaam om medisch advies in te winnen als de symptomen ernstig zijn of als de uitslag aanhoudt. Het is ook belangrijk om te weten dat de vijfde ziekte gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem, dus het is belangrijk om blootstelling te vermijden.

Warmteuitslag

Warmteuitslag, ook bekend als miliaria of zweetuitslag, is een huiduitslag die optreedt wanneer zweetklieren verstopt raken en zweet niet naar het huidoppervlak kan ontsnappen. Het komt vaak voor bij baby’s, maar kan ook bij volwassenen voorkomen in hete, vochtige klimaten. Het ziet eruit als kleine, jeukende rode bultjes, vaak in clusters, en komt het meest voor op plekken waar kleding strak tegen de huid drukt.

Warmteuitslag ontstaat wanneer zweet zich ophoopt onder de huid in plaats van te verdampen. Dit kan gebeuren als gevolg van te warme kleding, intensieve fysieke activiteit, of het doorbrengen van te veel tijd in een heet, vochtig klimaat.

Behandeling

De behandeling van warmteuitslag richt zich op het koelen van de huid en het voorkomen van zweten. Dit kan betekenen dat je je kind kleedt in losse, ademende kleding, in een koele omgeving blijft, en regelmatig een koele douche of bad neemt. Calamine lotion of hydrocortisoncrème kan helpen om de jeuk te verlichten. Warmteuitslag gaat meestal vanzelf over na een paar dagen. Als de uitslag niet verbetert, als er blaren of pus zijn, of als je kind koorts heeft, is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Waterpokken

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die voornamelijk bij kinderen voorkomt. Het wordt gekenmerkt door de uitbraak van een jeukende, rode uitslag die zich ontwikkelt tot met vloeistof gevulde blaasjes en vervolgens tot korstjes. Andere symptomen kunnen koorts, vermoeidheid en hoofdpijn zijn.

Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus en wordt verspreid door direct contact met de blaasjes of door inademing van druppeltjes in de lucht wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor waterpokken; het gaat meestal vanzelf over in ongeveer een week. De symptomen kunnen worden verlicht door het nemen van koelbaden of het aanbrengen van een kalmerende lotion, zoals calamine, op de uitslag om de jeuk te verminderen. Paracetamol kan helpen bij het verlichten van koorts en pijn. Het is belangrijk om te voorkomen dat je kind krabt aan de blaasjes om infectie en littekens te voorkomen.

Wondroos

Wondroos, ook wel bekend als erysipelas, is een bacteriële infectie van de bovenste laag van de huid. Het wordt gekenmerkt door een rode, gezwollen, warme en pijnlijke huiduitslag die meestal abrupt begint en zich snel verspreidt. De uitslag kan er glanzend uitzien en vaak is er een duidelijke grens tussen de geïnfecteerde en de gezonde huid. Andere symptomen kunnen koorts, koude rillingen en algemeen onwel voelen zijn.

Wondroos wordt veroorzaakt door streptokokken of stafylokokken bacteriën die de huid binnendringen via een wond, een insectenbeet, of een gebied met droge, gebarsten huid. Het is een serieuze aandoening omdat de infectie zich naar andere delen van het lichaam kan verspreiden, inclusief het lymfesysteem en de bloedbaan.

Behandeling

De behandeling van wondroos omvat antibiotica, meestal via de mond maar soms intraveneus in ernstige gevallen. Het is ook belangrijk om het getroffen gebied hoog te houden om zwelling te verminderen en om voldoende vloeistoffen te drinken. Als de symptomen na een paar dagen niet verbeteren, of als ze verergeren, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Het is ook essentieel om te proberen de huid gezond te houden en eventuele wondjes of beten schoon te houden om te voorkomen dat de infectie terugkeert.

Zesde ziekte

De zesde ziekte, ook bekend als het ‘drie-dagen-koorts’ of ‘roseola infantum’, is een virale infectie die vooral bij jonge kinderen voorkomt. Kenmerkende symptomen zijn een plotselinge, hoge koorts die ongeveer drie dagen aanhoudt, gevolgd door het verschijnen van een roze-rode, niet-jeukende uitslag op de romp, armen en nek zodra de koorts afneemt.

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het humaan herpesvirus 6 of soms door het herpesvirus 7 en wordt verspreid via direct contact met speekseldruppeltjes.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor de zesde ziekte; het is een zelflimiterende ziekte die meestal binnen een week vanzelf overgaat. De behandeling richt zich op het verlichten van de symptomen, met name de koorts. Dit kan worden bereikt door voldoende vloeistoffen te geven en paracetamol of ibuprofen te gebruiken (maar geen aspirine bij kinderen vanwege het risico op het Reye-syndroom). Het is raadzaam om medisch advies in te winnen als de symptomen aanhouden of als de uitslag niet verbetert zodra de koorts afneemt.

Wat moet je doen bij huiduitslag?

Allereerst: blijf kalm en probeer je kind comfortabel te houden. Als de uitslag wordt veroorzaakt door een allergische reactie, probeer dan te identificeren en te vermijden wat de reactie veroorzaakt. Een koele, natte doek kan helpen de jeuk te verlichten. Bij ernstigere uitslag of als de uitslag niet verbetert na een paar dagen, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. Een kinderarts kan een diagnose stellen en een passende behandeling aanbevelen.


Extra informatie

Medisch alfabet van ziektes en kwalen
Wat zijn dazen en hoe kun je dazenbeten voorkomen?
Wat is Roodvonk en hoe gevaarlijk is het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *