Week 10 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Hallo daar, aanstaande ouders! Hebben jullie je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om een kleine aardbei in je buik te hebben? Nee, we hebben het niet over je laatste smoothie-avontuur. We zitten nu in week 10 van de zwangerschap en je baby is nu zo groot als een kleine aardbei! Tussen het trotseren van de ochtendmisselijkheid en het omarmen van je groeiende buik, is er veel te ontdekken in deze fase. Dus neem een diepe adem, en laten we samen in deze fascinerende wereld duiken van wat week 10 allemaal voor jou en je baby betekent.

Week 10 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Wat gebeurt er in week 10?

In week 10 is het zoiets als het Grand Designs van de natuur. Het is hier waar ons kleine project echt vorm begint te krijgen. Je baby is nu zo groot als een aardbei. Ja, dat klopt, een kleine, zoete aardbei! Met een lengte van 3,1 tot 4,1 cm en een gewicht van ongeveer 4 gram. Niet alleen is de baby groter, maar ook de kleine details beginnen zich te ontwikkelen. We hebben het over kleine, kleine vingertjes en teentjes, beginnende tandknoppen en misschien zelfs het begin van donzig haar.

Maar wat je waarschijnlijk het coolste zult vinden, is dat je baby nu beginnende bewegingen maakt. Natuurlijk, het is niet genoeg om de baby de macarena te laten dansen, maar het is een begin!

Veranderingen bij de moeder

Aan de “grote mensen” kant zullen er ook een aantal veranderingen zijn. Je lichaam zal waarschijnlijk wat “opschaling” doorvoeren. Misschien heb je een wat opgeblazen gevoel of begint je buik te groeien. Ook kan je last hebben van ochtendmisselijkheid, maar maak je geen zorgen, deze charmante “bonus” van zwangerschap begint meestal te verminderen tegen het einde van het eerste trimester. En die is in zicht!

Je borsten kunnen ook wat voller aanvoelen en gevoeliger zijn. Mijn advies? Koop een comfortabele bh en neem wat tijd voor jezelf. En voor de toekomstige vaders die dit lezen: ja, haar borsten zijn off-limits.

Wat moet je doen in week 10?

Zelfs als je zenuwachtig bent, is er in week 10 niet veel dat je echt moet doen, behalve goed voor jezelf te zorgen en natuurlijk te genieten van dit wonderbaarlijke proces. Misschien wil je wat licht fitnessen. Niets zwaars, alleen lichte oefeningen om je lichaam te helpen zich aan te passen aan de veranderingen.

Blijf doorgaan met je prenatale vitamines, eet gezond en drink veel water. En als je niet kunt stoppen met overgeven of als je extreem moe bent, is het tijd om de dokter te bellen. We willen geen alarmisten zijn, maar het is beter om geen risico te nemen.

Vragen voor de dokter

In week 10 is het een goed idee om een lijst met vragen voor je dokter te hebben. Dingen als:

  • Wat zijn de tekenen van een miskraam?
  • Welke tests zou ik moeten overwegen?
  • Wat is de beste manier om ochtendmisselijkheid te beheersen?
  • Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die ik moet vermijden?
  • Hoeveel gewicht zou ik moeten aankomen tijdens mijn zwangerschap?

Het is helemaal niet raar om vragen te stellen. In feite moedigen wij het aan! Je dokter is er om je te helpen en je te begeleiden door deze spannende tijd, dus maak er gebruik van.

De rol van de partner

En laten we onze partners niet vergeten! Dit is een teaminspanning, dus zorg ervoor dat je betrokken bent. Of je nu naar doktersafspraken gaat, helpt met huishoudelijke klusjes of gewoon luistert naar je partner als ze haar zorgen deelt, elk beetje helpt. En hey, misschien wil je zelfs een midden-in-de-nacht-craving-run doen. Niets zegt duidelijker “ik hou van jou” als een bak Ben & Jerry’s om 3 uur ’s nachts!

Tot slot

Dus daar hebben we het, week 10 van de zwangerschap in een notendop! Het is een opwindende, soms enge, maar vooral magische tijd. Dus probeer te ontspannen, adem diep in en geniet van elke seconde. Want voor je het weet, houd je die kleine aardbei in je armen en begin je aan het volgende hoofdstuk van je leven.

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 9 van de zwangerschap
Week 11 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *