Week 31 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Welkom bij week 31 – de sprint van die marathon, of beter gezegd, de home-run naar Baby Town! Ga er maar eens lekker voor zitten (of liggen, we weten dat die voeten van je opgezwollen zijn), dan nemen we je mee door de spannende 31e week van de zwangerschap.

Week 31 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

De baby: van kikker naar konijn

Laten we eens beginnen met het mini mensje in je buik. Die kleine stuntelaar heeft alweer een mijlpaal bereikt! Nu je de 31e week hebt bereikt, is je baby ongeveer zo groot als een kokosnoot. Of een konijn. Of een voetbal. Het hangt er echt van af welke vergelijking je het beste ligt. Persoonlijk prefereer ik de voetbal, gezien de binnenspelers schijnbaar denken dat je baarmoeder een voetbalveld is.

Deze week is de baby druk bezig met zich voorbereiden op de buitenwereld. Zijn of haar longen en spijsverteringsstelsel zijn bijna klaar voor die eerste adem en dat eerste bordje papperige babyvoeding.

De moeder: een beetje onhandig en heel veel hormonaal

Zwangere moeders van week 31, jullie zijn geweldig! Maar laten we even eerlijk zijn: er gebeuren een paar vreemde dingen met jullie lichaam, toch?

Je zou wat onhandigheid kunnen ervaren. Laat je alles vallen? Struikel je over je eigen voeten? Het is niet alleen je nieuwe vorm die het evenwichtsgevoel verstoort, maar ook de ontspannende hormonen die je ligamenten soepeler maken (wees niet bang, dat is een goede zaak voor de bevalling).

En dan de hormonen… die heerlijke hormonen. Huilen om een reclame voor luiers? Check! Woedend worden omdat je partner het wc-papier de verkeerde kant op heeft opgehangen? Dubbelcheck! Wees niet te streng voor jezelf, je maakt tenslotte een heel mens!

Wat te doen in week 31: Het baby survival pakket

Nu je bijna de finishlijn kunt zien, is het tijd om alles in gereedheid te brengen voor de grote dag. Maak een checklist (als je die nog niet hebt) met alles wat je nodig hebt voor de bevalling en de eerste weken daarna. Denk aan luiers, babykleertjes, een wieg, een autostoeltje en natuurlijk de onmisbare knuffel.

En misschien wel het belangrijkste punt op de checklist: de vluchttas. Stop er alles in wat je denkt nodig te hebben als je plotseling naar het ziekenhuis moet.

Let op: teken van voortijdige bevalling

Een verandering in vaginale afscheiding, druk in het bekken of de buik, of een algemeen gevoel dat er iets “niet klopt”. Als je een van deze symptomen ervaart, neem dan direct contact op met je verloskundige of arts. Geen paniek, maar het is beter om geen risico te nemen.

De partner: van cheerleader naar superheld

Voor de partners van de zwangere dames, jullie zijn nu aan de beurt! Het is tijd om die ondersteunende rol op te voeren. Jullie zijn de cheerleaders, de helden, de snack-aanreikers, de masseurs… en ja, misschien zelfs degenen die de schuld krijgen als de hormonen weer toeslaan. Maar wees gerust, je doet het geweldig!

Als partner kun je helpen bij het klaarzetten van het huis voor de baby, het assisteren bij het inpakken van de ziekenhuistas en het aanmoedigen van je partner om te rusten. Vergeet niet dat dit ook voor jou een grote verandering is. Zorg goed voor jezelf.

Nog even dit…

Eindelijk, week 31 is niet alleen een week van voorbereiding, maar ook een week om te genieten. Ja, er kunnen wat kwaaltjes zijn, ja, je voeten zijn misschien opgezwollen en ja, de hormonen zijn misschien een beetje gek. Maar dit is ook een speciaal moment, het wachten op de komst van je nieuwe kleine wonder.

Dus geniet van deze laatste weken, lach om de onhandigheid, omarm de hormonale buien en onthoud dat je een geweldig werk doet. Week 31 is een bijzonder hoofdstuk in je zwangerschapsreis, dus haal diep adem, ontspan en blijf genieten van het ritje naar Baby Town!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 30 van de zwangerschap
Week 32 van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *