Week 35 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Deze week is een gigantische mijlpaal, want we tellen nu echt af naar de grote dag. Daarom is het tijd om te duiken in de spannende wereld van week 35. Eigenlijk is je baby wel zo’n beetje klaar rond deze tijd. Alles werkt, alles zit er aan en het enige dat hij de komende tijd gaat doen is meer vet op z’n body kweken. Ook zullen de komende weken de longetjes verder rijpen. Dat extra vetlaagje heeft hij straks hard nodig om op temperatuur te blijven.

Week 35 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Wat gebeurt er met kleine spruit?

Je kleintje is nu zo’n 46 centimeter en weegt rond de 2,4 kilogram. De grootte is niet het enige leuke feitje deze week. Je baby hikt nu regelmatig. Dat voelt als kleine, ritmische schokjes in je buik. Geen zorgen, dit is volkomen normaal en helpt de baby bij de ontwikkeling van het ademhalingssysteem. En, trouwens, mama, het kan zijn dat je ook de teentjes van de baby tegen je buikwand voelt.

Hij krijgt steeds minder ruimte dus de kans dat jij volop mee geniet van zijn getrappel, is groot. Hoewel het door ruimte gebrek al eigenlijk geen echte schoppen meer (kunnen) zijn. Hopelijk ligt hij inmiddels in de juiste positie (met zijn hoofd naar beneden) want het wordt inmiddels een beetje te krap om nog echt goed te draaien.

En hoe zit het met jou, mama?

Wat betekent week 35 voor jou? Zwaartekracht. En veel daarvan. Met het groeien van je buik kan je zwaartepunt verschuiven. Dat betekent dat je misschien wat onhandiger bent dan normaal. Niet dat het mij ooit is overkomen, maar je zou bijvoorbeeld kunnen struikelen over niets… of alles. Kijk uit voor rondslingerende babyspeeltjes, losse stoeptegels en… oké, laten we eerlijk zijn, eigenlijk alles.

Ook je nachtrust kan wat onrustiger zijn, wat betekent dat je misschien een beetje vermoeid bent. Of, zoals ik het liever noem, je bent in training voor die slapeloze nachten met je nieuwe kleine wervelwind. Ja, het is waar, baby’s zijn schattig, maar ze hebben nog niet echt het concept van ‘nacht = slaaptijd’ door.

Wat moet je deze week in de gaten houden?

Blijf letten op de bewegingen van je baby. Hoewel er minder ruimte is voor gymnastiekoefeningen, moet je baby nog steeds regelmatig bewegen. Veranderingen in het bewegingspatroon? Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog. En nog iets – wie gaat de baby eigenlijk opvangen? Als je daar nog niet over hebt nagedacht, dan is nu het moment om te beslissen of je wilt bevallen in het ziekenhuis of thuis. Beide hebben hun voor- en nadelen. Thuisbevallingen kunnen comfortabeler zijn omdat je in je vertrouwde omgeving bent, maar ziekenhuisbevallingen hebben het voordeel van directe toegang tot medische hulp als dat nodig is.

Het is ook tijd om een vluchttas klaar te maken voor als de bevalling begint. Maak je geen zorgen, dit betekent niet dat je moet gaan skydiven (tenzij je een héél avontuurlijke zwangere vrouw bent). Dit is gewoon een tas met essentiële spullen voor de bevalling en de tijd erna. Denk aan kleding voor jezelf en de baby, luiers, een telefoonlader, en snacks (want hey, bevallen is hard werken!).

Maak je klaar voor de aankomst van de baby

Het is ook een goed moment om het huis babyklaar te maken. Maak de babykamer af, zet het bedje op, en was die kleine schattige kleertjes die je hebt verzameld. Misschien wil je ook een paar maaltijden in de vriezer bewaren voor die eerste drukke weken met de baby. En geen zorgen, lasagne om 3 uur ’s nachts telt als een perfect acceptabele nieuwe-ouder-maaltijd.

Is je zwangerschapsverlof al begonnen? Anders gaat dat ongetwijfeld deze week gebeuren. Neem de laatste weken tijd voor jezelf en rust. Je bent niet lui als je in de middag even gaat liggen of een dutje doet. Gewoon lief zijn voor jezelf! Je krijgt het binnenkort nog druk zat!

Vergeet niet te genieten!

Ja, dit is een tijd van grote veranderingen en veel voorbereiding, maar het is ook een tijd om te genieten. Voel je baby bewegen, knuffel die gigantische buik van je, en denk na over het prachtige kleine mensje dat jij en je partner hebben gemaakt.

Houd vol, mama’s en papa’s! De grote dag is bijna hier, en ik weet dat je er klaar voor bent. Tot de volgende keer, bij week 36 van deze prachtige zwangerschapsreis!

Bekijk de andere weken van de zwangerschapskalender

1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 1 10
1 11 1 12 1 13 1 14 1 15 1 16 1 17 1 18 1 19 1 20
1 21 1 22 1 23 1 24 1 25 1 26 1 27 1 28 1 29 1 30
1 31 1 32 1 33 1 34 1 35 1 36 1 37 1 38 1 39 1 40

Extra informatie

Extra informatie

Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Week 34 van de zwangerschap
Week 36 van de zwangerschap
Zwangerschapsverlof: Wat zijn je rechten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *