Moeders voor Moeders, waarom is jouw urine waardevol?

Moeders voor Moeders, heb je er al eens eerder van gehoord? Zodra je de positieve zwangerschapstest netjes hebt opgeborgen en van de eerste “schrik” bent bekomen, is het doneren van urine aan Moeders voor Moeders misschien iets om over na te denken. Natuurlijk wil je er dan wel eerst meer over weten. Dat snappen wij ook.
Want wat doet deze organisatie precies, en waarom zou je zelfs overwegen om urine in te leveren? We leggen het graag aan je uit.

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders, wat is dat?

Moeders voor Moeders is een organisatie die zich inzet om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen. En dit doen ze op een bijzondere manier, namelijk door het verzamelen van urine van zwangere vrouwen. Nu denk je misschien, hoe kan urine nou helpen bij vruchtbaarheidsproblemen? Nou, het zit zo: de urine van zwangere vrouwen bevat een uniek hormoon genaamd hCG (humaan choriongonadotrofine). Dit hormoon wordt gebruikt bij de productie van medicijnen die stellen kunnen helpen om zwanger te worden.

Door je urine in te leveren, help je mee aan de productie van medicijnen die anderen kunnen helpen om hun droom van het hebben van een kind te verwezenlijken. Het mooie is dat dit je nauwelijks tijd of moeite kost, maar het kan een wereld van verschil maken voor iemand anders.

Hoe wordt het geregeld?

Het proces is vrij eenvoudig. Zodra je erachter komt dat je zwanger bent en je hebt besloten om deel te nemen aan het programma van Moeders voor Moeders, neem je contact op met de organisatie. Zij regelen dan dat er speciale kannen bij je thuis worden afgeleverd waarin je je urine kunt verzamelen. Het is de bedoeling dat je deze kannen vult tussen de 6e en 16e week van je zwangerschap, omdat het hCG-hormoon dan in de hoogste concentratie in je urine aanwezig is. De gevulde kannen worden wekelijks bij je thuis opgehaald, je hoeft ze alleen maar buiten je deur te zetten. Zo simpel is het!

Nadat je urine is opgehaald, wordt deze naar een verwerkingsfaciliteit gebracht. Hier wordt de urine gezuiverd en wordt het hCG-hormoon eruit geëxtraheerd. Dit hormoon wordt vervolgens gebruikt voor de productie van medicijnen die helpen bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Zonder de hulp van gulle donoren zoals jij, zouden deze medicijnen niet beschikbaar zijn voor de mensen die ze het meest nodig hebben.

Kan iedereen dit doen?

In principe kan elke gezonde, zwangere vrouw in Nederland deelnemen aan dit programma. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname en alles wordt geregeld door Moeders voor Moeders. Het belangrijkste is dat je tussen de 6e en 16e week van je zwangerschap zit en bereid bent om je urine te doneren.

Wat krijg je terug?

Natuurlijk, de grootste beloning van meedoen aan is de voldoening die je krijgt door anderen te helpen. Maar dat is niet alles wat je ervoor terugkrijgt! Als dank voor je bijdrage ontvang je een leuk cadeautje. Het is hun manier om je te bedanken voor je vrijgevigheid en je te laten zien hoeveel je bijdrage wordt gewaardeerd.

Een kleine moeite, een groot verschil

Dus, als je zwanger bent en je wilt iets goeds doen, overweeg dan om je aan te melden. Je kleine bijdrage kan een grote impact hebben op het leven van iemand anders!

Extra informatie

De leukste bakerpraatjes over zwangerschap: Feit of Fictie?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *