Wat is zwangerschapsdiabetes en wie lopen er risico?

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Het wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegels die voor het eerst worden opgemerkt tijdens de zwangerschap. Het goede nieuws is dat het meestal verdwijnt nadat de baby is geboren. Maar het is geen kwestie om licht over te denken, want het kan zowel de moeder als de baby beïnvloeden als het niet goed wordt gecontroleerd.

Wat is zwangerschapsdiabetes en wie lopen er risico?

Wie lopen er risico?

Hoewel elke vrouw deze aandoening kan krijgen, lopen sommige vrouwen een groter risico dan andere. Hier zijn enkele factoren die het risico kunnen verhogen:

Overgewicht of obesitas
Vrouwen die vóór de zwangerschap overgewicht of obesitas hebben, hebben een hoger risico op zwangerschapsdiabetes.

Leeftijd
Vrouwen ouder dan 25 jaar hebben een groter risico op zwangerschapsdiabetes.

Familiaire voorgeschiedenis
Vrouwen met een familielid (zoals een ouder of broer of zus) met type 2-diabetes hebben een hoger risico.

Persoonlijke gezondheidsgeschiedenis
Vrouwen die in een eerdere zwangerschap zwangerschapsdiabetes hebben gehad, of die eerder een baby hebben gehad die meer woog dan 4 kilogram, hebben ook een verhoogd risico.

Etniciteit
Vrouwen van bepaalde etnische groepen, waaronder mensen van Aziatische, Afro-Amerikaanse, Hispanic of Afro-Caribische afkomst, lopen een groter risico.

Polycystisch ovariumsyndroom (PCOS)
Vrouwen met PCOS hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes.

Het is belangrijk op te merken dat deze risicofactoren alleen de kans op zwangerschapsdiabetes verhogen, ze garanderen niet dat je het zult krijgen. Bovendien zijn er vrouwen zonder deze risicofactoren die toch zwangerschapsdiabetes ontwikkelen. Daarom is het essentieel voor alle zwangere vrouwen om regelmatige prenatale controles te ondergaan en met hun arts te praten over hun risico.

Wat zijn de symptomen van zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die tijdens de zwangerschap kan optreden bij vrouwen die daarvoor geen diabetes hadden. De symptomen zijn vaak mild en kunnen gemakkelijk worden verward met normale zwangerschapssymptomen. Bovendien hebben veel vrouwen met zwangerschapsdiabetes geen merkbare symptomen. Maar als ze voorkomen, kunnen de symptomen van zwangerschapsdiabetes onder meer het volgende omvatten:

Ongebruikelijke dorst
Je zou meer dorst kunnen hebben dan normaal, en je zou meer kunnen drinken om deze dorst te lessen.

Frequent urineren
Dit kan het gevolg zijn van het drinken van meer vloeistoffen, maar kan ook een direct symptoom zijn van hogere bloedsuikerspiegels.

Vermoeidheid
Je kunt je meer moe voelen dan normaal.

Suiker in urine
Dit wordt meestal ontdekt bij een routineonderzoek in de prenatale zorg.

Blaasontstekingen
Hoewel dit een normaal symptoom kan zijn tijdens de zwangerschap, komen ze vaker voor bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

Snelle gewichtstoename
Snellere gewichtstoename dan verwacht kan een symptoom zijn.

Belangrijk is dat zwangerschapsdiabetes meestal wordt ontdekt tijdens routinematige bloedonderzoeken in het tweede trimester van de zwangerschap, zelfs als er geen symptomen zijn. Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om met je zorgverlener te praten, die tests kan aanbevelen om te controleren op zwangerschapsdiabetes.

Wat gebeurt er als je zwangerschapsdiabetes hebt?

Bij zwangerschapsdiabetes kan het lichaam van de moeder niet voldoende insuline produceren, het hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot problemen zoals:

Voor de moeder

Pre-eclampsie
Dit is een ernstige aandoening die hoge bloeddruk en schade aan andere organen, meestal de lever en de nieren, kan veroorzaken.

Bevalling via een keizersnede
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben meer kans op een keizersnede.

Toekomstige diabetes
Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben een hoger risico om later in het leven type 2 diabetes te ontwikkelen.

Voor de baby

Hoog geboortegewicht
Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn groter, wat complicaties tijdens de bevalling kan veroorzaken.

Vroegtijdige geboorte
Baby’s kunnen te vroeg worden geboren, wat ademhalingsproblemen en andere problemen kan veroorzaken.

Laag bloedsuikerniveau
Baby’s kunnen na de geboorte een laag bloedsuikerniveau hebben, wat onmiddellijke behandeling vereist.

Toekomstige diabetes en obesitas
Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes hebben een hoger risico op obesitas en type 2 diabetes later in het leven.

Als je zwangerschapsdiabetes hebt, is het belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan en je bloedsuikerspiegel goed te beheren. Dit kan vaak worden bereikt met een gezond dieet en lichaamsbeweging, hoewel sommige vrouwen mogelijk medicatie of insuline-injecties nodig hebben.

Wat kun je beter niet meer eten bij zwangerschapsdiabetes?

Een gezond dieet kan helpen om deze aandoening onder controle te houden. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je zwangerschapsdiabetes hebt:

Suikerrijke voedingsmiddelen
Dingen zoals snoep, koekjes, cakes, frisdrank, en ander voedsel en drankjes met veel suiker kunnen je bloedsuikerspiegel snel verhogen. Probeer deze te vermijden.

Geraffineerde koolhydraten
Wit brood, witte rijst, pasta en andere voedingsmiddelen gemaakt van geraffineerde granen kunnen je bloedsuikerspiegel ook snel verhogen. Probeer in plaats daarvan volkorenproducten te eten.

Verwerkte voedingsmiddelen
Veel verwerkte voedingsmiddelen bevatten verborgen suikers en zijn ook hoog in zout en vet. Het is beter om deze te vermijden waar mogelijk.

Fruit met veel suiker
Hoewel fruit gezond is, zijn sommige vruchten, zoals bananen en druiven, rijk aan suiker. Probeer in plaats daarvan vruchten met minder suiker, zoals bessen of appels.

Overmatige porties
Zelfs gezonde voedingsmiddelen kunnen je bloedsuikerspiegel verhogen als je er te veel van eet. Probeer kleinere porties te eten en verdeel je maaltijden over de dag.

Hoewel deze richtlijnen kunnen helpen, is het belangrijk om te onthouden dat elke persoon anders is. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de andere. Het is essentieel om samen te werken met je verloskundige of een voedingsdeskundige om een voedingsplan te maken dat past bij jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Kun je van zwangerschapsdiabetes afkomen?

Zwangerschapsdiabetes, is een tijdelijke vorm van diabetes die tijdens de zwangerschap ontstaat. In de meeste gevallen verdwijnt zwangerschapsdiabetes na de geboorte van de baby. Dit betekent echter niet dat je volledig ‘genezen’ bent van diabetes. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes later in het leven. Daarom is het belangrijk om regelmatige gezondheidscontroles te ondergaan na de bevalling, en om een gezonde levensstijl te behouden om het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes te verminderen.

Extra informatie

Diabetes bij kinderen, wat zijn de symptomen?
Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?
Wat zijn de gevolgen van een voorliggende placenta?
Hoe ga je om met zwangerschapsoedeem?
Je voeten en benen tijdens de zwangerschap
Welke zwangerschapscontroles kun je verwachten en waar dienen ze voor?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *