Hoeveel gewicht kom je gemiddeld aan tijdens een zwangerschap?

Het is natuurlijk niet zo gek dat je – niet alleen in omvang maar ook – in gewicht aankomt tijdens de zwangerschap, er groeit immers nieuw leven in je. Maar hoeveel gewichtstoename tijdens de zwangerschap is normaal? Hoe houd je het in de hand? En hoe is het gewicht opgebouwd? Stuk voor stuk heel goede vragen!

Hoeveel kom je gemiddeld aan tijdens een zwangerschap?

Hoeveel kilo kom je gemiddeld aan?

De hamvraag! Het antwoord? Het varieert sterk van vrouw tot vrouw en hangt af van verschillende factoren zoals je BMI voor de zwangerschap, je voedingsgewoonten, de hoeveelheid beweging en natuurlijk ook je genetica. Gemiddeld genomen komen vrouwen tussen de 11,5 en 16 kilo aan tijdens hun zwangerschap. Maar dit is een gemiddelde, dus sommige vrouwen komen meer aan, terwijl anderen minder aankomen.

Wat is normaal?

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen ‘one-size-fits-all‘ antwoord is op deze vraag. Elk lichaam is anders en elke zwangerschap is anders. Het is normaal en gezond om aan te komen tijdens de zwangerschap. Je lichaam heeft extra voedingsstoffen nodig om je baby te laten groeien en te ontwikkelen. En, laten we eerlijk zijn, die extra kilo’s zijn ook een teken van de geweldige dingen die je lichaam aan het doen is!

Hoe houd je het in de hand?

Hoewel het normaal is om aan te komen tijdens de zwangerschap, is het ook belangrijk om te zorgen voor een gezonde gewichtstoename. Dit betekent niet dat je op dieet moet gaan of jezelf moet uithongeren, maar dat je gezonde voedingskeuzes moet maken en actief moet blijven. Enkele tips:

Eet een uitgebalanceerd dieet
Dit betekent niet alleen het eten van voldoende groenten en fruit, maar ook het in balans brengen van je inname van eiwitten, vetten en koolhydraten.

Blijf bewegen
Zwangerschapsyoga, wandelen, zwemmen zijn geweldige manieren om actief te blijven. Het is ook een goed idee om met je arts te praten over welke oefeningen veilig zijn voor jou en je baby.

Luister naar je lichaam
Als je honger hebt, eet dan! Maar probeer te kiezen voor voedzame snacks in plaats van junkfood.

Hoe is het extra gewicht opgebouwd?

Je vraagt je misschien af waar al dat extra gewicht vandaan komt. Het antwoord is dat het uit veel verschillende dingen bestaat. Hier is een ruwe schatting:

Baby 3500 gram
Placenta 500 gram
Extra bloed 1500 gram
Borstweefsel 1000
Extra vet en eiwitopslag 3500
Grotere borsten 2500
Grote baarmoeder 2000
Vruchtwater 2000
Totaal 14500 gram

Maar onthoud dat deze cijfers gemiddelden zijn en kunnen per persoon verschillen. Iedereen is anders en iedere zwangerschap is anders. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en goed voor jezelf en je baby te zorgen.

Hoeveel kilo val je af na de bevalling?

Na de bevalling verliezen de meeste vrouwen ongeveer 6 kilogram, ongeacht of de bevalling vaginaal was of via een keizersnede. Het grootste deel daarvan komt natuurlijk van je baby, aangezien de meeste pasgeborenen tussen de 2,5 en 4 kilogram wegen​.

Extra informatie

Waar komt de vermoeidheid tijdens de zwangerschap vandaan?
Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?
Hoe ga je om met zwangerschapsoedeem?
Je voeten en benen tijdens de zwangerschap
Welke zwangerschapscontroles kun je verwachten en waar dienen ze voor?
Het eerste trimester, wat staat je te wachten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *