Veranderingen aan je uiterlijk tijdens de zwangerschap

Dat je een dikke buik krijgt tijdens de zwangerschap, dat weet je natuurlijk wel. Maar dat is niet het enige wat tijdens een zwangerschap gaat, of kan gaan, veranderen. Daarom besteden we in de blog aandacht aan allerlei veranderingen aan je uiterlijk, die tijdens de zwangerschap kunnen plaatsvinden. Overigens betekent dat natuurlijk niet, dat je het allemaal gaat ervaren! Iedereen is uniek en de ene vrouw is gevoeliger voor bepaalde veranderingen dan de ander. En nee, het is echt niet allemaal kommer en kwel.

Veranderingen aan je uiterlijk tijdens de zwangerschap

Glow, glow, glow! De zwangerschapsgloed

Je hebt vast wel eens gehoord van de ‘zwangerschapsgloed’. Dankzij de verhoogde bloedtoevoer naar de huid en de extra productie van olie kunnen veel vrouwen genieten van een stralendere huid. Hoera voor die natuurlijke highlighter!

Het mysterie van de melasma

Terwijl sommige vrouwen genieten van die extra gloed, merken anderen een toename van pigmentatie op hun huid, vooral op het gezicht. Dit staat bekend als melasma of het ‘zwangerschapsmasker’. Maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal! Het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen die de productie van melanine stimuleren. Een zonnebrandcrème en een hoed zijn je beste vrienden om deze verandering te beheersen.

Haar overal!

Dankzij de verhoogde hormoonproductie kun je tijdens je zwangerschap weelderiger en glanzender haar ervaren. Maar dat is niet alles. Je kunt ook wat extra haargroei opmerken op plaatsen waar je het misschien liever niet zou hebben, zoals je gezicht, buik en borsten. De goede kant? Dit is tijdelijk en verdwijnt meestal na de bevalling.

Hallo, grotere voeten!

Dit is misschien een verrassing, maar veel vrouwen merken dat hun voeten een beetje groeien tijdens de zwangerschap. Dit komt door het extra gewicht en de zwelling die de voetboog kunnen afvlakken. Een excuus om nieuwe schoenen te kopen, toch?

Veranderende nagels

Net als je haar kunnen je nagels tijdens de zwangerschap sneller groeien. Ze kunnen ook harder of brozer worden, afhankelijk van je individuele lichaamsreactie op de zwangerschap.

Vaarwel taille, hallo prachtige buik!

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende verandering. Terwijl je baby groeit, doet je buik dat natuurlijk ook. Maar dat is niet het enige dat groeit; je borsten bereiden zich voor op borstvoeding, wat betekent dat ze ook in omvang kunnen toenemen.

Inspiratie uit verandering

Het is gemakkelijk om je druk te maken over alle veranderingen die je lichaam doorgaat tijdens de zwangerschap. Maar onthoud dat elke verandering een teken is van het prachtige proces dat zich in je afspeelt. Je bent een leven aan het creëren, en dat is niets minder dan magisch. In plaats van je te concentreren op de dingen die je misschien niet zo leuk vindt aan je veranderende lichaam, probeer je te focussen op de positieve aspecten. Verwen jezelf met huidverzorgingsproducten die je laten stralen, koop die comfortabele en stijlvolle zwangerschapskleding en omarm je nieuwe vormen.

Hoe ziet zwangerschapsacne eruit?

Zwangerschapsacne komt door de hormonale veranderingen die de productie van olie in de talgklieren stimuleren, wat kan leiden tot verstopte poriën en uitbraken. Zwangerschapsacne lijkt sterk op normale acne en kan variëren van mild tot ernstig. Het manifesteert zich meestal als:

  • Rode, ontstoken bultjes (papels).
  • Puistjes (pustels) gevuld met pus.
  • Mee-eters (comedonen).
  • Grotere, diepere knobbeltjes (nodulaire acne) of cysten.

De uitbraken zijn het meest prominent op het gezicht, vooral op de kin, wangen en voorhoofd. Echter, ze kunnen ook verschijnen op de borst, rug en schouders. Zwangerschapsacne is meestal tijdelijk. Het is belangrijk om te overleggen met een dermatoloog of verloskundige voordat je acnebehandelingen gebruikt tijdens de zwangerschap, omdat sommige niet veilig kunnen zijn voor de ongeboren baby.

Het is tijdelijk

Elke vrouw ervaart zwangerschap op haar eigen unieke manier. Terwijl sommigen misschien genieten van de gloed en de weelderige haren, worstelen anderen met huidveranderingen of gezwollen voeten. Wat je ervaring ook is, onthoud dat het (meestal) tijdelijk is.

Extra informatie

De tien meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Ongewenste aandacht tijdens de zwangerschap
Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *