Hoe ga je om met zwangerschapsoedeem?

“Waarom passen mijn favoriete schoenen niet meer?” Ik hoorde het mezelf zeggen terwijl ik naar mijn opgezwollen voeten staarde. Een blik in de spiegel en het werd duidelijk, het waren niet alleen mijn voeten, mijn enkels waren ook ‘gegroeid’. Hallo daar, zwangerschapsoedeem!”
Als dit je bekend in de oren klinkt, dan ben je niet de enige. Veel zwangere vrouwen krijgen te maken met deze ongemakkelijke bijwerking van het groeien van een klein mensje.

Hoe ga je om met zwangerschapsoedeem?

Wat is zwangerschapsoedeem?

Laten we eerst eens kijken naar wat zwangerschapsoedeem precies is. Simpel gezegd, is oedeem een term die wordt gebruikt om zwelling in het lichaam te beschrijven. Tijdens de zwangerschap komt dit het meest voor in de voeten en enkels, maar het kan ook je handen en gezicht beïnvloeden. Het is absoluut normaal en in de meeste gevallen volkomen onschadelijk. Maar laten we eens dieper ingaan op wat er precies gebeurt.

Hoe ontstaat zwangerschapsoedeem?

Tijdens je zwangerschap produceert je lichaam ongeveer 50% meer bloed en lichaamsvloeistof om aan de behoeften van je groeiende baby te voldoen. Deze extra vloeistof verzacht het lichaam, wat het in staat stelt om te expanden terwijl je baby groeit, en bereidt ook je bekkenweefsel en -gewrichten voor op de bevalling. Door de zwaartekracht kan deze extra vloeistof zich ophopen in de laagste delen van je lichaam, vooral aan het einde van de dag. Daarom merk je misschien dat je ringen strakker zitten en dat je schoenen niet meer passen zoals ze eerst deden.

Kun je zwangerschapsoedeem voorkomen?

Nu komt de vraag die je waarschijnlijk het meest interesseert: kun je zwangerschapsoedeem voorkomen? Het antwoord is, helaas, dat je het niet volledig kunt voorkomen. Het is een natuurlijk onderdeel van de zwangerschap. Maar voordat je ontmoedigd raakt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de zwelling te minimaliseren en comfortabeler te zijn.

Blijf in beweging

Langdurig staan of zitten kan bijdragen aan oedeem, dus het is belangrijk om gedurende de dag regelmatig van positie te veranderen. Lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen of zwemmen, kan de circulatie verbeteren en helpen om overtollig vocht uit je weefsels te verwijderen.

Eet gezond en blijf gehydrateerd

Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt, kan het drinken van veel water eigenlijk helpen om zwelling te verminderen. Het helpt je nieren om overtollig vocht en natrium uit je lichaam te verwijderen. Probeer ook zout voedsel te vermijden, omdat dit kan bijdragen aan het vasthouden van water.

Rust met verhoogde voeten

Het verhogen van je voeten kan ook helpen om zwelling te verminderen. Probeer, wanneer mogelijk, je voeten boven het niveau van je hart te houden. Je kunt bijvoorbeeld op je zij liggen, of je voeten op kussens of een voetenbankje rusten terwijl je zit.

Draag comfortabele schoenen

Hoewel die hoge hakken misschien verleidelijk zijn, is comfort tijdens je zwangerschap de sleutel. Kies voor schoenen die je voeten ruimte geven om te zwellen zonder dat ze knellen.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Hoewel zwangerschapsoedeem normaal en meestal onschadelijk is, zijn er situaties waarin je medische hulp moet zoeken. Als je plotseling en/of ernstige zwelling in je handen, gezicht of benen opmerkt, moet je onmiddellijk contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog. Dit kan een teken zijn van pre-eclampsie, een ernstige aandoening die onmiddellijke behandeling vereist.

Extra informatie

Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?
Je voeten en benen tijdens de zwangerschap
Welke zwangerschapscontroles kun je verwachten en waar dienen ze voor?
Het eerste trimester, wat staat je te wachten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *