Gebitsverzorging tijdens de zwangerschap

Heb je ooit gehoord van de oude wijsheid dat elke zwangerschap een tand of kies kost? Het klinkt een beetje beangstigend, toch? Maar hoeveel waarheid zit er eigenlijk in deze oude volkswijsheid? Is er tijdens de zwangerschap inderdaad meer aandacht voor de gebitsverzorging nodig?

Gebitsverzorging tijdens de zwangerschap

Waar komt deze wijsheid vandaan?

Deze uitspraak stamt uit een tijd waarin de gezondheidszorg niet zo geavanceerd was als nu. Vrouwen hadden vroeger niet altijd toegang tot goede gebitsverzorging en hun voeding was niet altijd optimaal, vooral tijdens de zwangerschap. Dit kan geleid hebben tot gebitsproblemen, maar dit betekent niet dat elke zwangerschap per definitie een tand of kies kost.

Heeft je gebit tijdens de zwangerschap meer aandacht nodig?

Het korte antwoord op deze vraag is: ja, absoluut! Zwangerschap kan bepaalde veranderingen in je lichaam teweegbrengen die invloed kunnen hebben op je mondgezondheid. Hormonale veranderingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot zwangerschapsgingivitis, een ontsteking van het tandvlees die bloedingen kan veroorzaken.

Daarnaast kun je tijdens de zwangerschap last hebben van ochtendmisselijkheid en braken, wat kan leiden tot tanderosie door het maagzuur. Bovendien kan de drang naar specifieke of suikerrijke voeding die sommige vrouwen tijdens de zwangerschap ervaren, bijdragen aan tandbederf. Daarom is extra aandacht voor je gebitsverzorging tijdens deze periode essentieel.

Recent onderzoek naar Gingivitis

Hoewel er enige waarheid zit in de oude wijsheid dat elke zwangerschap een tand of kies kost, is dit vandaag de dag zeker niet het geval. Toch is er een verhoogd risico op problemen zoals gingivitis en tandbederf tijdens de zwangerschap.

Recent onderzoek toont aan dat bijna 60 tot 75% van de zwangere vrouwen gingivitis heeft, een vroege fase van parodontale ziekte die kan worden verergerd door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap​​. Als gingivitis niet wordt behandeld, kan het bot dat de tanden ondersteunt verloren gaan en kunnen het tandvlees en de tanden zelf geïnfecteerd raken. Dit kan leiden tot losse tanden die uiteindelijk misschien getrokken moeten worden.

Daarnaast kunnen zwangere vrouwen ook risico lopen op cariës (tandbederf) als gevolg van veranderingen in gedrag, zoals eetgewoonten​. Vrouwen die tijdens de zwangerschap en na de bevalling veel cariës-veroorzakende bacteriën hebben, kunnen deze bacteriën van hun mond overdragen op de mond van hun baby. Vroegtijdig contact met deze bacteriën kan leiden tot vroege kindertandcariës en de noodzaak van uitgebreide gebitsverzorging op jonge leeftijd.

Tips voor een goede gebitsverzorging tijdens de zwangerschap

Hier zijn enkele praktische tips om je gebit gezond te houden tijdens de zwangerschap:

Regelmatig poetsen
Poets je tanden minstens twee keer per dag met een goede tandpasta. Flossen moet ook deel uitmaken van je dagelijkse routine.

Bezoek je tandarts regelmatig
Plan een bezoek aan je tandarts voor controle en reiniging. Vertel je tandarts dat je zwanger bent, zodat hij of zij hiermee rekening kan houden bij de behandeling.

Eet gezond
Probeer suikerrijk voedsel en dranken te vermijden en kies in plaats daarvan voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en vitamine D.

Bestrijd ochtendmisselijkheid op een gebitsvriendelijke manier
Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, probeer dan je mond te spoelen met water na het overgeven om het zuur te neutraliseren en wacht met het poetsen van je tanden tot minstens een half uur later om erosie te voorkomen.

Extra aandacht

Dus, hoewel de oude wijsheid dat elke zwangerschap een tand kost misschien een beetje overdreven is, is het absoluut waar dat zwangerschap extra aandacht vraagt voor gebitsverzorging. Maar maak je geen zorgen, met de juiste voorzorgsmaatregelen en regelmatige bezoekjes aan de tandarts, kun je ervoor zorgen dat je glimlach net zo stralend blijft als voor de zwangerschap!

Extra informatie

Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *