Je voeten en benen tijdens de zwangerschap

Vooral je voeten en benen kunnen het zwaar te verduren krijgen. Van oedeem tot krampen en spataderen, we bespreken het allemaal in deze blog. Dus zet je lekker comfortabel neer (voeten omhoog!) en lees verder.

Je voeten en benen tijdens de zwangerschap

Oedeem: Water, water en nog eens water

Oedeem, of vochtophoping, is een veelvoorkomend symptoom tijdens de zwangerschap. Je hormonen hebben je lichaam een beetje in de war gebracht en houden meer vocht vast dan normaal. Dit kan leiden tot gezwollen enkels, voeten en zelfs benen. Het is ongemakkelijk, maar maak je geen zorgen, het is volkomen normaal.

Je kan oedeem verminderen door voldoende te rusten en je voeten omhoog te leggen. Drink ook veel water en verminder je inname van zout, dat helpt om het vocht in je lichaam te reguleren. Als de zwelling plotseling erger wordt of gepaard gaat met andere symptomen zoals hoofdpijn, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

Kramp: Ongewenste nachtelijke bezoekers

Beenkrampen, vooral ’s nachts, zijn een andere veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Hormonale veranderingen en de extra druk van je groeiende buik kunnen ervoor zorgen dat je benen zich oncomfortabel voelen en je ’s nachts wakker houden. Je kunt krampen verminderen door regelmatig lichte oefeningen te doen, zoals zwemmen of wandelen. Ook is het belangrijk om voldoende te drinken. Een warm bad voor het slapengaan kan ook helpen.

Het kan zijn dat je lichaam extra magnesium nodig heeft. Probeer een magnesiumrijk dieet, stretch je kuiten voordat je naar bed gaat, en als je een kramp krijgt, strek je been en buig je hiel naar je tenen.

Spataderen: Niet alleen een ouderdomsprobleem

Tijdens de zwangerschap neemt de bloedstroom in je lichaam toe, maar de bloedstroom van je benen naar je bekken neemt af. Dit kan leiden tot spataderen, vergrote en gezwollen aderen, meestal in je benen.

Het dragen van compressiekousen kan helpen om de bloedstroom in je benen te verbeteren en het ontstaan van spataderen te verminderen. Probeer ook regelmatig te bewegen en je benen omhoog te leggen wanneer je zit.

Restless legs: Ik moet bewegen!

Bijna een derde van de zwangere vrouwen heeft last van het rusteloze benen syndroom (RLS). Het wordt vaak omschreven als een “jeukerig,” “trekkend,” “brandend,” “kriebelend” gevoel dat een overweldigende drang geeft om je benen te bewegen. Het kan worden getriggerd door een tekort aan foliumzuur of ijzer, en misschien ook door stijgende oestrogeenspiegels tijdens de zwangerschap. Probeer wat simpele veranderingen in je routine, zoals het vermijden van cafeïne, elke dag bewegen, en een warm bad voor het slapengaan. En het goede nieuws? RLS verdwijnt meestal binnen een paar dagen na de geboorte van je baby.

Doorgezakte voeten

Door de hormonen en het extra gewicht kan je voet in korte tijd doorzakken en ook groter worden. Dit komt door het verweken van de gewrichtsbanden. Overbelasting, zenuwklachten en pijnlijke gewrichten komen hier vaak bij kijken. Comfortabele schoenen zijn hierbij een must zoals een passend sneakermodel met een goed voetbed ter ondersteuning. Wellicht een maatje groter dan normaal, maar ideaal voor dagelijks gebruik of tijdens een (zwangerschaps)workout.

Extra informatie

Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?
Welke zwangerschapscontroles kun je verwachten en waar dienen ze voor?
Het eerste trimester, wat staat je te wachten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *