Bloedverlies tijdens de zwangerschap: Wat kunnen de oorzaken zijn?

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan voor flinke onrust zorgen bij aanstaande moeders. Logisch, want tijdens deze bijzondere periode wil je niets liever dan zekerheid dat alles goed gaat met jou en je kleintje. Maar betekent bloedverlies altijd slecht nieuws? Gelukkig niet! Hoewel sommige oorzaken van bloedverlies inderdaad ernstig kunnen zijn, zijn er ook veel minder heftige redenen waarom je bloed kunt verliezen tijdens je zwangerschap. Het is daarom altijd belangrijk om kalm te blijven, alert te zijn en bij twijfel je verloskundige of gynaecoloog te raadplegen.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap: Wat kunnen de oorzaken zijn?v

Innestelingsbloeding

Wat is het? Wanneer een bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoederwand, kan er soms een beetje bloed vrijkomen. Dit wordt een innestelingsbloeding genoemd.

Hoe herken je het? Dit bloedverlies is meestal lichter van kleur en minder hevig dan een normale menstruatie. Het vindt vaak plaats voordat je eigenlijk je menstruatie verwacht.

Moet ik me zorgen maken? Nope! Een innestelingsbloeding is volkomen normaal en een teken dat je zwangerschap van start is gegaan.

Een bloedende baarmoederhals

Wat is het? Tijdens de zwangerschap neemt de bloedtoevoer naar de baarmoederhals toe. Hierdoor kan de baarmoederhals gevoeliger worden en makkelijker bloeden, bijvoorbeeld na seks of een inwendig onderzoek.

Hoe herken je het? Het bloedverlies is vaak minimaal en kan gepaard gaan met lichte krampen.

Moet ik me zorgen maken? Meestal niet. Het is altijd goed om veranderingen te bespreken met je verloskundige of gynaecoloog, maar in de meeste gevallen is een bloedende baarmoederhals onschuldig.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Wat is het? Dit gebeurt wanneer een bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder innestelt, meestal in een eileider.

Hoe herken je het? Naast bloedverlies kun je pijn ervaren aan één kant van je buik en soms schouderpijn.

Moet ik me zorgen maken? Ja. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor de moeder en is niet levensvatbaar. Als je denkt dat je hiermee te maken hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen.

Miskraam

Wat is het? Helaas eindigt niet elke zwangerschap in een baby. Een miskraam is het verlies van een foetus in de eerste 20 weken van de zwangerschap.

Hoe herken je het? Naast bloedverlies kun je ook last hebben van buikpijn en krampen die erger zijn dan menstruatiekrampen.

Moet ik me zorgen maken? Het is belangrijk om bij hevig bloedverlies en/of pijn contact op te nemen met je zorgverlener.

Loslating van de placenta

Wat is het? Dit is een ernstige aandoening waarbij de placenta (gedeeltelijk) loskomt van de baarmoederwand.

Hoe herken je het? Symptomen kunnen variëren van vaginaal bloedverlies tot buikpijn. Het bloed kan vers of gestold zijn en de buikpijn kan constant of met tussenpozen voorkomen.

Moet ik me zorgen maken? Absoluut. Als je vermoedt dat je te maken hebt met een loslating van de placenta, zoek dan direct medische hulp.

Wat nu?

Elke vrouw, elk lichaam en elke zwangerschap is uniek. Bloedverlies tijdens de zwangerschap hoeft niet altijd iets ernstigs te betekenen, maar het is altijd goed om alert te blijven en veranderingen te bespreken met je verloskundige of gynaecoloog. Als je bloedverlies ervaart, is het belangrijk om kalm te blijven, je lichaam goed in de gaten te houden en professioneel advies in te winnen.

Extra informatie

De wondere wereld van de menstruatiecyclus

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *