Hypotensie tijdens de zwangerschap

Stel je voor: je bent zwanger en super opgewonden om een nieuwe moeder te worden. Maar op een dag, midden in een babywinkel terwijl je naar schattige rompertjes kijkt, voel je je duizelig en bijna flauw. Wat nu? Maak je geen zorgen; je bent niet alleen. Lage bloeddruk of hypotensie tijdens de zwangerschap kan voor sommige vrouwen een punt van zorg zijn. Maar voordat je je laat meeslepen door paniek, laten we eens duiken in wat hypotensie echt betekent voor jou en je baby.

Hypotensie tijdens de zwangerschap

Wat is hypotensie eigenlijk?

Hypotensie is de medische term voor lage bloeddruk. Normaal gesproken is een lage bloeddruk niet echt een probleem; in feite kan het zelfs een teken zijn van een gezond hart. Maar tijdens de zwangerschap kunnen dingen een beetje gecompliceerder worden. Hormonale veranderingen, verhoogde bloedproductie en andere factoren kunnen je bloeddruk beïnvloeden.

Waarom treedt hypotensie op tijdens de zwangerschap?

De belangrijkste reden waarom hypotensie vaker voorkomt tijdens de zwangerschap is het verhoogde bloedvolume in je lichaam. Je lichaam maakt extra bloed aan om de groei en ontwikkeling van je baby te ondersteunen. Dit kan ertoe leiden dat je bloedvaten verwijden en je bloeddruk daalt.

Daarnaast kunnen hormonale veranderingen, vooral in het eerste trimester, leiden tot een verlaging van de bloeddruk. Dit kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, flauwvallen en vermoeidheid.

Symptomen om op te letten

Als je hypotensie hebt, kun je een aantal symptomen ervaren, waaronder:

  • Duizeligheid
  • Flauwvallen
  • Vermoeidheid
  • Wazig zien
  • Misselijkheid

Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Risico’s voor jou en je baby

Lage bloeddruk is meestal niet gevaarlijk voor je baby, maar er kunnen enkele risico’s zijn voor de moeder. Een lage bloeddruk kan leiden tot onvoldoende bloedtoevoer naar je organen, wat op zijn beurt kan resulteren in een lage zuurstoftoevoer naar je baby. Dit kan in extreme gevallen leiden tot complicaties.

Hoe hypotensie te beheren tijdens de zwangerschap

Drink voldoende, vooral als je veel last hebt van misselijkheid.

Sta niet te snel op uit een zittende of liggende positie. Dit kan duizeligheid veroorzaken.

Sla geen maaltijden over en probeer kleinere, frequentere maaltijden te eten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Deze kousen kunnen helpen om de bloedcirculatie in je benen te verbeteren.

Wanneer een dokter te raadplegen?

Als je symptomen ernstig zijn of als je je zorgen maakt over je toestand, is het altijd een goed idee om medisch advies in te winnen. Je arts kan tests uitvoeren en eventueel een behandelplan opstellen.

Dus, de volgende keer dat je je een beetje licht in je hoofd voelt terwijl je die schattige babykleertjes uitzoekt, weet je wat je te doen staat. Blijf kalm, blijf geïnformeerd en blijf gezond!

Extra informatie

Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?
Wat zijn de gevolgen van een voorliggende placenta?
Hoe ga je om met zwangerschapsoedeem?
Welke zwangerschapscontroles kun je verwachten en waar dienen ze voor?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *