Wat zijn de 15 mijlpalen van de zwangerschap?

De hele zwangerschap is natuurlijk één grote belevenis, soms emotioneel, soms enerverend en soms ook een tikkeltje zwaar. Maar er zijn zoveel momenten om te vieren of om even bij stil te staan. Daarom in deze blog de 15 mijlpalen van de zwangerschap. Gewoon omdat er zoveel bijzondere momenten zijn, zoveel prachtige mijlpalen o te vieren en het leven toch al zo snel door je vingers glipt.

Wat zijn de 15 mijlpalen van de zwangerschap?

De vijftien mijlpalen van de zwangerschap

1. De zwangerschapstest

Die twee kleine streepjes op de test. Dat intense moment waarop je ontdekt dat je zwanger bent. Een gevoel dat moeilijk te beschrijven is, maar dat je je altijd zult herinneren.

2. De eerste echo

De eerste echo rond week 8 is een mijlpaal waar velen naar uitkijken. Het is de eerste keer dat je je baby, hoewel nog klein en vormeloos, op beeld ziet.

3. Einde eerste trimester

Je overleeft het eerste trimester! Vaak het zwaarste deel, gevuld met ochtendmisselijkheid en extreme vermoeidheid. Maar ook een tijd waarin je lichaam de basis legt voor je baby.

4. Het voelen van de eerste schopjes

Rond week 18 tot 20 begint je baby zich te bewegen in je buik, een speciaal moment waarbij je de aanwezigheid van je kleintje voor het eerst echt kunt voelen.

5. Geslachtsbepaling

Wil je weten of je blauwe of roze ballonnen moet kopen voor de babyshower? Rond de 20 weken kun je het geslacht van de baby ontdekken. Of kies je voor de verrassing?

6. Halverwege de zwangerschap

Je bent halverwege, de 20-weken echo is geweest en je hebt nu wellicht een idee hoe je kleintje eruit ziet. Je begint de babykamer in te richten en je buik is mooi rond.

7. Eerste hikje

Een grappig en onverwacht gevoel in je buik kan de eerste hik van je baby zijn, die meestal rond week 25 begint.

8. Actieve babybewegingen

Tussen de 24 en 28 weken begint je baby echt actief te worden. Die kleine trappelende voetjes worden sterker en zijn goed voelbaar.

9. Begin van het derde trimester

Gefeliciteerd, je hebt het tot het derde trimester gemaakt! Je buik groeit nog steeds en de komst van je baby voelt nu heel echt.

10. Baby daalt in

Rond de 34e week zakt de baby dieper in je bekken, dit noemen we indalen. Het is een teken dat je lichaam zich voorbereidt op de bevalling.

11. Volledige termijn

Op 37 weken is je baby officieel op volledige termijn. Hoewel je baby nog een paar weken kan blijven zitten, is hij of zij al voldoende ontwikkeld om buiten de baarmoeder te overleven.

12. De laatste echo

Meestal rond week 37-40 krijg je de laatste echo, de perfecte kans om je baby nog eens goed te bekijken voordat je de kennismaking ‘face-to-face’ maakt.

13. Slijmprop verlies

Het verliezen van de slijmprop is een teken dat je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling. Het kan een paar dagen tot een week duren voordat de bevalling begint, maar het is een teken dat het niet lang meer zal duren.

14. De weeën beginnen

De eerste echte weeën zijn onmiskenbaar. Ze komen regelmatig en worden steeds sterker. Het is tijd om naar het ziekenhuis te gaan of je verloskundige te bellen als je thuis bevalt.

15. De geboorte van je baby

En dan, na al die maanden wachten, is het eindelijk zover. Je ontmoet je baby voor de eerste keer. Het moment waarop je je baby in je armen houdt, is een mijlpaal die je nooit zult vergeten.

Dus geniet van elke stap, elke mijlpaal, hoe groot of klein ook. Het is een tijd van verandering, groei en liefde die je voor altijd zult koesteren. Voor nu, gefeliciteerd met het beginnen van dit avontuur! Je hebt een geweldige reis voor de boeg.

De 15 mijlpalen

Dit zijn de 15 mijlpalen van de zwangerschap en tussendoor zijn er natuurlijk nog veel meer belangrijke momenten! Geniet van deze bijzondere periode en vier de momenten!

Extra informatie

Wanneer gaat je baby indalen?
Het eerste trimester, wat staat je te wachten?
Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Welke zwangerschapscontroles kun je verwachten en waar dienen ze voor?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *