Wanneer gaat je baby indalen?

Het indalen van de baby is een belangrijk moment in de zwangerschap waarbij de baby meer in het bekken zakt, meestal met het hoofdje naar beneden. Dit zorgt ervoor dat de baby goed gepositioneerd is voor de bevalling. Maar wanneer kun je dit verwachten? Wat gebeurt er precies? En duurt de bevalling dan nog lang? In deze blog lees je er meer over.

Wanneer gaat je baby indalen?

Wat is indalen?

Indalen is het proces waarbij je baby zich lager in je bekken positioneert, meestal met het hoofd naar beneden. Dit is een voorbereiding op de geboorte en zorgt ervoor dat je baby in de optimale positie is voor een natuurlijke bevalling. Bij een stuitligging zal het kindje met de billen of voeten eerst indalen, wat de bevalling complexer kan maken.

Wanneer vindt indalen plaats?

Indalen gebeurt meestal tussen de 30e en 38e week van de zwangerschap, maar het kan ook later plaatsvinden, vooral bij vrouwen die niet voor de eerste keer zwanger zijn. Bij een eerste zwangerschap wordt het kind vaak eerder in het bekken gedwongen door de stevigere buikspieren, terwijl bij latere zwangerschappen de spieren en de baarmoeder wat opgerekt zijn, wat meer ruimte biedt aan de baby.

Kan je voelen als je baby is ingedaald?

Ja, sommige vrouwen kunnen voelen wanneer hun baby indaalt. Dit gevoel is echter niet bij iedereen hetzelfde. Sommige voorkomende sensaties zijn een toegenomen druk laag in het bekken of licht ongemak. Je kunt ook ‘harde buiken‘ ervaren, een gevoel waarbij de buik tijdelijk hard en gespannen aanvoelt. Indalingsweeën kunnen ook optreden, die aanvoelen als scherpe, stekende of trekkende pijn in de liezen of vagina. Sommige vrouwen melden een verlichting van ademhalingsproblemen of brandend maagzuur omdat de baby dieper in het bekken ligt en minder druk uitoefent op de maag en longen. Het is goed om te onthouden dat niet iedereen deze symptomen ervaart en dat sommige vrouwen helemaal niets merken van het indalen van de baby​.

Voordelen van indalen

Er zijn diverse voordelen verbonden aan het indalen van de baby:

  • De baby draait niet meer terug naar een andere positie en is klaar voor de geboorte.
  • Er is minder druk op de longen, wat ademen vergemakkelijkt en kortademigheid vermindert.
  • Minder druk op de maag leidt tot minder brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel.
  • De afstand die de baby moet afleggen tijdens het persen is kleiner, wat de bevalling kan vergemakkelijken.
  • Bij het breken van de vliezen wordt het bekken afgesloten door het hoofdje van de baby, wat de kans op beknelling van de navelstreng verkleint.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap uniek is en dat niet elke vrouw dezelfde symptomen of ervaringen zal hebben tijdens het indalen.

Kan je seks hebben als de baby is ingedaald?

Ja, je kunt in principe seks hebben als de baby is ingedaald, zolang je geen complicaties hebt en je verloskundige of arts niet heeft geadviseerd om seks te vermijden. Het is belangrijk om comfortabele posities te vinden die geen ongemak veroorzaken. Als je vliezen al gebroken zijn, wordt seks echter afgeraden vanwege het risico op infecties. Ook bij bloedingen, pijn of andere ongebruikelijke symptomen is het verstandig om seks te vermijden en je zorgverlener te raadplegen. Communicatie met je partner en aandacht voor elkaars comfort kan helpen om een prettige seksuele ervaring te waarborgen tijdens deze fase van de zwangerschap. Het is altijd een goed idee om bij twijfel je zorgverlener te raadplegen over wat veilig is voor jou en je baby.

Hoe beweegt een ingedaalde baby?

Een ingedaalde baby heeft minder ruimte om zich te bewegen, omdat hij of zij zich in een lager gedeelte van het bekken bevindt. Dit betekent echter niet dat de bewegingen stoppen. Je zult nog steeds schopjes en bewegingen kunnen voelen, maar deze kunnen minder heftig zijn dan voorheen. De bewegingen kunnen ook anders aanvoelen; in plaats van de grote draaiingen en schoppen, merk je misschien meer wringen, duwen of rollen. Het is belangrijk om te blijven letten op de activiteit van de baby en om consistent bewegingspatronen te herkennen. Als er een significante verandering is in de frequentie of sterkte van de bewegingen, is het raadzaam om contact op te nemen met je zorgverlener, aangezien een consistente beweging een teken is van het welzijn van de baby​.

Extra informatie

Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?
Wat moet je allemaal regelen voor de komst van je baby?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *