Schuldgevoel: Het zoeken van balans tussen werk en gezin

Het is een algemeen gevoel bij werkende ouders – dat knagende schuldgevoel dat je ervaart wanneer je je kind bij de kinderopvang achterlaat. Je kunt jezelf afvragen: doe ik het wel goed als ouder? Heb ik de juiste balans tussen werk en gezin gevonden? Een schrale troost, je bent niet de enige. Gelukkig zijn er wel methodes om van dit gevoel af te komen.

Schuldgevoel: Het zoeken van balans tussen werk en gezin

Het moderne ouderschap dilemma

Ouderschap in de 21e eeuw is niet altijd gemakkelijk. We leven in een tijd waarin zowel ouders vaak voltijds werken en waarin de maatschappij van ons verwacht dat we ‘perfect’ presteren, zowel op het werk als thuis. Daarbovenop komt het eeuwenoude instinct van ouders om het beste te willen voor hun kinderen. Het resultaat? Een lastig evenwichtsspel dat vaak gepaard gaat met schuldgevoelens.

De rol van schuldgevoel

Schuldgevoel is een complexe emotie die kan ontstaan als we denken dat we tekortschieten of als we denken dat we iets verkeerd hebben gedaan. Voor werkende ouders kan dit gevoel worden getriggerd wanneer ze hun kinderen naar de opvang brengen. Je kunt je schuldig voelen omdat je denkt dat je je kinderen te weinig ziet, of omdat je het gevoel hebt dat je belangrijke momenten in hun leven mist.

Maar het is belangrijk te onthouden dat schuldgevoelens vaak meer zeggen over onze eigen hoge verwachtingen dan over de werkelijkheid. In veel gevallen genieten kinderen van hun tijd op de opvang en hebben ouders de mogelijkheid een gezond evenwicht tussen werk en privéleven te vinden.

Schuldgevoel bestrijden

Hier zijn enkele tips en strategieën die je kunnen helpen om het schuldgevoel te verminderen en om een gezonde balans te vinden tussen werk en kinderopvang.

Accepteer je gevoelens

Het is normaal om je zo nu en dan schuldig te voelen als ouder. Accepteer deze gevoelens en wees niet te hard voor jezelf. Je doet je best en dat is wat telt.

Praat erover

Schuldgevoelens kunnen zwaar wegen. Praat erover met vrienden, familieleden of een professional. Soms is het gewoon fijn om te weten dat je niet de enige bent die deze gevoelens ervaart.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het gaat niet altijd om hoeveel tijd je met je kinderen doorbrengt, maar om de kwaliteit van die tijd. Zorg ervoor dat de tijd die je samen doorbrengt, betekenisvol is. Speel spelletjes, lees verhalen, of ga gewoon samen wandelen.

Maak gebruik van de voordelen van de kinderopvang

Kinderopvang kan een geweldige plek zijn voor kinderen om te leren en te groeien. Ze hebben de kans om te socialiseren, nieuwe vaardigheden te leren en onafhankelijk te worden. Zie dit als een positieve bijdrage aan hun ontwikkeling in plaats van iets om je schuldig over te voelen.

Schuldgevoel loslaten

Schuldgevoel is een normaal onderdeel van het ouderschap, maar het hoeft je leven niet te overheersen. Het is belangrijk te realiseren dat wanneer je het beste doet wat je kunt, dat dit genoeg is. Je hoeft niet perfect te zijn, dat verwacht niemand van je (blijf dus vooral weg van de valse werkelijkheid op social media, want daar lijkt “perfectie” vaak de standaard) en vergeet niet om af en toe ook wat tijd voor jezelf te nemen.

Extra informatie

Alleenstaande moeders, hoe zwaar is het?
Omgaan met de moedermaffia
Schuldgevoel als ouder
Onzekerheden als ouder, je staat hierin niet alleen!
Kunnen moeders eigenlijk wel ziek zijn?
Thuiswerken en zelf voor de kids zorgen
Thuiswerkmoeders: Balanceren tussen zorg en werk
Stress en ouderschap: Hoe houd je het zo ontspannen mogelijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *