Kunnen moeders eigenlijk wel ziek zijn?

De rol van moeders binnen een gezin is vaak onbeschrijfelijk cruciaal. Ze is de zorgverlener, de planner, de kok, de chauffeur, de verpleegkundige, de luisteraar, de organisator en nog zoveel meer. Niet te vergeten is ze vaak ook de emotionele steunpilaar. Hoewel andere gezinsleden ook onvervangbare rollen spelen, heeft de moeder vaak een unieke positie die door niemand anders kan worden ingevuld. Maar wat gebeurt er als deze schijnbaar onverwoestbare superheld ziek wordt? Is het überhaupt toegestaan voor moeders om ziek te worden?

Kunnen moeders eigenlijk wel ziek zijn?

Kunnen moeders wel ziek worden?

De hamvraag is natuurlijk: kunnen moeders wel ziek worden? We weten allemaal dat het antwoord ‘ja’ is, maar het voelt alsof het antwoord ‘nee’ moet zijn. Dat komt omdat moeders vaak worden gezien als de onverwoestbare rotsen in het leven van hun kinderen en partners. Het lijkt bijna taboe om te denken dat ze ook gewoon menselijk zijn en dat ook zij soms ziek worden of een pauze nodig hebben. Maar zelfs superhelden hebben hun kryptoniet. Dus ja, moeders kunnen en mogen ziek worden. Het is dan de taak van het hele gezin om te schakelen en oplossingen te vinden.

Plan A: voorbereiding

Oké, je kunt dus ziek worden. Wat nu? De eerste stap in het voorbereiden van je gezin op zulke dagen is om een draaiboek te maken. Maak een lijst van alle dagelijkse taken en bijbehorende instructies. Denk aan:

  • School- en buitenschoolse activiteiten
  • Boodschappen
  • Huishoudelijke taken
  • Maaltijden
  • Zorg voor huisdieren

Stel dit plan niet alleen samen; betrek je partner en eventueel oudere kinderen erbij. Iedereen moet op de hoogte zijn en weten wat er van hen wordt verwacht.

Plan B: verantwoordelijkheden verdelen

Wanneer het ondenkbare gebeurt en je daadwerkelijk ziek wordt, is het tijd om Plan B in werking te stellen: de verdeling van verantwoordelijkheden. Je partner kan misschien tijdelijk meer huishoudelijke taken op zich nemen of de kinderen naar school brengen. Oudere kinderen kunnen helpen met koken of de zorg voor jongere broertjes en zusjes. Als je het geluk hebt om een supportnetwerk van vrienden en familie in de buurt te hebben, aarzel dan niet om hulp te vragen.

Tijd voor jezelf

Hier komt een belangrijk punt: als je ziek bent, geef jezelf dan ook echt de ruimte om beter te worden. We zijn vaak zo ingesteld op het verzorgen van anderen dat we onszelf vergeten. Maar bedenk dat je geen goede zorg kunt verlenen als je zelf niet 100% bent. Dus plof op die bank, kruip onder die deken en neem je rust.

Communicatie

In elke situatie is communicatie cruciaal, maar zeker als de spil van het gezin even uitvalt. Hou je gezin op de hoogte van hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Zorg ook dat zij met jou kunnen delen hoe het met ze gaat. Als iedereen op een lijn zit, wordt het makkelijker om als een geoliede machine te blijven draaien.

Wat als het langdurig is?

Tot nu toe hebben we het gehad over kortdurende ziekte. Maar wat als je langere tijd ziek bent? In dat geval is het belangrijk om te kijken naar langdurige oplossingen. Dat kan betekenen dat je professionele hulp moet inschakelen, of dat familieleden langduriger taken op zich nemen. Het is een moeilijke tijd, maar ook hier geldt: communicatie en planning maken het verschil.

Ja, moeders kunnen ziek worden

Dus ja, moeders kunnen ziek worden. En ja, het leven gaat door, zij het misschien een beetje anders dan normaal. Het belangrijkste is om te accepteren dat het oké is om soms niet de onverwoestbare rots te zijn die iedereen in je ziet. Sterker nog, het is een goede les voor je gezin om te leren omgaan met veranderingen en uitdagingen. Dus laat die cape maar even in de kast liggen en focus je op je eigen herstel. Jij staat nu even voor jezelf op nummer één.

Extra informatie

Schuldgevoel als ouder
Onzekerheden als ouder, je staat hierin niet alleen!
Schuldgevoel: Het zoeken van balans tussen werk en gezin
Stress en ouderschap: Hoe houd je het zo ontspannen mogelijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *