Onzekerheden als ouder, je staat hierin niet alleen!

Als jonge ouder kun je zo nu en dan tegen je eigen onzekerheden aanlopen. Doe ik het wel goed? Kan ik het nog beter doen? Begrijpen andere ouders hun kinderen niet veel beter? Moet ik meer met ze knutselen? Ben ik wel leuk genoeg? Kortom, iedere ouder heeft zo zijn eigen vragen en onzekerheden. De tuin van de buren lijkt altijd groener, ons niet realiserend dat ik daar dezelfde onzekerheden spelen. Je bent niet alleen. En je bent prima zoals je bent!

Onzekerheden als ouder, je staat hierin niet alleen!

Twijfel aan opvoedingsvaardigheden

Ouders ervaren vaak twijfels over hun bekwaamheid in het opvoeden. Deze onzekerheid kan voortkomen uit vergelijkingen met andere ouders, onrealistische verwachtingen, of simpelweg uit het onbekende van het ouderschap. Het is belangrijk om deze gevoelens te erkennen en aan te pakken. Dit kan door het zoeken van ondersteuning en advies, zowel formeel (zoals boeken, cursussen of professioneel advies) als informeel (ervaringen delen met andere ouders). Het is ook belangrijk om te beseffen dat fouten maken een natuurlijk onderdeel is van het leerproces. Elke ouder maakt fouten, en deze kunnen waardevolle leermomenten zijn.

Vergelijken met andere ouders

Jezelf vergelijken met andere ouders kan veel onzekerheid geven. Het is belangrijk je vooral te focussen op je eigen gezin en situatie, in plaats van te kijken naar hoe anderen het doen. Onthoud dat elke gezin uniek is en dat wat voor de één werkt, niet noodzakelijk voor een ander gezin werkt. Vergelijkingen kunnen vertekend zijn, vooral in het tijdperk van sociale media, waar mensen vaak alleen de positieve momenten van hun leven delen. Concentreer je dus vooral op je eigen kracht en successen!

Angst voor de toekomst van je kind

De angst voor de toekomst van je kind is een natuurlijke zorg voor veel ouders. Als ouder is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben, voor zowel jezelf als je kind. Biedt ondersteuning en liefde aan hem, in plaats van te proberen elk aspect van zijn toekomst te controleren of te voorspellen. Geef hem de ruimte om zijn eigen pad te ontdekken, terwijl je hem voorziet van de nodige hulpmiddelen en begeleiding om veerkrachtig en zelfverzekerd te worden.

Balans tussen werk en gezin

Soms kan het lastig zijn om een evenwicht te vinden tussen werk en het gezinsleven. Het is daarom belangrijk dat je de juiste prioriteiten leert te stellen. Effectief tijdmanagement zou je hierbij kunnen helpen. Natuurlijk moet er geld op de plank om de rekeningen te kunnen betalen, maar je gezin heeft ook je aandacht nodig en vlak ook jezelf niet uit. Het is net zo belangrijk om af en toe ook even de tijd voor jezelf te nemen. Probeer daar een goede balans in te vinden die voor jou en je gezin werkt. Maak desnoods gebruik van mensen in je omgeving. Oma en opa willen vast graag zo nu en dan even op de kleinkinderen passen als je op het werk een dag onmisbaar bent of even tijd voor jezelf neemt.

Omgaan met kritiek

Zoveel mensen, zoveel meningen. Als je naar anderen gaat luisteren, doe je altijd wel iets niet goed. De buurvrouw vindt dat de kinderen te hard buiten gillen, je tante vindt hun kledingstijl maar niks en die moeder van dat ene vriendinnetje vindt dat die haren altijd ingevlochten moet zijn. Who cares? Jij bepaalt hoe jij de dingen regelt. Ontwikkel een dikke huid voor ongevraagd advies of kritiek. Laat anderen zich vooral druk maken over zichzelf, want als je naar anderen gaat luisteren, doe je het nooit goed. Er is maar één goede manier, en dat is jouw manier.

Zorg voor je eigen welzijn

Ouders vergeten vaak voor zichzelf te zorgen, wat kan leiden tot burn-out en verhoogde stress. Zorg goed voor jezelf met goede voeding, voldoende beweging, dat je lekker in je vel zit en aan voldoende nachtrust komt. Neem voldoende tijd voor hobby’s en persoonlijke interesses. Onderhoud sociale contacten buiten het gezin, wordt lid van een (sport)club. Durf te genieten! Je hoeft niet altijd onder hoogspanning te staan en te presteren.

Accepteren van hulp

Veel ouders vinden het moeilijk om hulp te vragen, uit angst om als incompetent of zwak te worden gezien. Er is niks mis mee om anderen hulp te vragen. Je hoeft alles niet in je eentje te doen. Niemand verwacht van jou dat je een soort super (wo)man bent. Die druk leg je veelal jezelf op. Chill, wees jezelf en leg die lat niet zo mega hoog. Niks mis om af en toe een uitgestoken hand te pakken!

Extra informatie

Alleenstaande moeders, hoe zwaar is het?
Omgaan met de moedermaffia
Schuldgevoel als ouder
Schuldgevoel: Het zoeken van balans tussen werk en gezin
Kunnen moeders eigenlijk wel ziek zijn?
Thuiswerkmoeders: Balanceren tussen zorg en werk
Stress en ouderschap: Hoe houd je het zo ontspannen mogelijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *