Thuiswerken en zelf voor de kids zorgen

Het evenwicht vinden tussen thuiswerken en zorgen voor je kinderen is een van de grootste uitdagingen die je als werkende ouder kunt trotseren. Maar, hoewel het een beetje voelt alsof je een circusartiest bent die continu ballen in de lucht probeert te houden, zijn er veel mogelijkheden om deze uitdaging aan te gaan. Hier zijn enkele tips die je wellicht handig zult vinden.

Thuiswerken en zelf voor de kids zorgen

Balans tussen werk en kinderen

Als je zowel werkt als voor je kinderen zorgt, is het belangrijk om een balans te vinden. Probeer je dag te plannen en deel je tijd op in blokken waarin je geconcentreerd kunt werken en momenten waarop je er voor je kinderen kunt zijn. Wees niet te streng voor jezelf als je eens een dag hebt waarop alles in de soep loopt – we zijn allemaal maar mensen!

Flexibele werktijden

Profiteer van het feit dat je thuis werkt en probeer je werkdag zo in te delen dat deze overeenkomt met de momenten waarop je kinderen het minst aandacht nodig hebben. Dit betekent misschien dat je vroeg opstaat, laat in de avond werkt of je werkdag in kleinere stukken opdeelt.

Maak gebruik van kinderopvang en scholen

Hoewel je misschien de indruk hebt dat je alles alleen moet doen, zijn er nog steeds veel mogelijkheden voor kinderopvang en onderwijs. Maak gebruik van kinderdagverblijven, oppasservices en buitenschoolse activiteiten om je kinderen bezig te houden terwijl jij werkt.

Creëer een kindvriendelijke werkplek

Als het mogelijk is, probeer dan een werkplek in te richten waar je kinderen ook een eigen plekje hebben. Zo kunnen ze zich op hun eigen activiteiten concentreren terwijl jij werkt. Het kan ook handig zijn om wat speelgoed of activiteiten te hebben die je kinderen kunnen doen zonder dat ze voortdurend jouw hulp nodig hebben.

Digitale hulpmiddelen

Er zijn tal van digitale hulpmiddelen die het makkelijker kunnen maken om je werk en de zorg voor je kinderen te combineren. Denk aan online leerplatformen, educatieve apps, en zelfs digitale assistenten zoals Google Home of Amazon Alexa die je kunnen helpen bij het opzetten van timers, herinneringen en nog veel meer.

Sociale steun

Verlies tenslotte niet uit het oog dat je niet alleen bent. Er zijn tal van online groepen en forums waar ouders in soortgelijke situaties hun ervaringen en tips delen. Het kan enorm nuttig zijn om te zien hoe anderen deze uitdaging aangaan, en het kan je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat.

Welke jobs kun je prima vanuit huis doen?

Thuiswerken is nu meer dan ooit een optie, en de mogelijkheden om dit te doen zijn talrijk. Hier zijn enkele voorbeelden van banen die je vanuit huis kunt doen:

Schrijver/Redacteur
Of je nu een blogger, een auteur van fictie, een journalist of een technisch schrijver bent, schrijven en redactiewerk zijn banen die zich perfect lenen voor thuiswerk. Veel bedrijven huren ook copywriters in om hun marketingmateriaal te schrijven.

Programmeur/Softwareontwikkelaar
Programmeren is een zeer thuiswerk-vriendelijke baan. Alles wat je nodig hebt, is een goede computer en een betrouwbare internetverbinding.

Grafisch ontwerper
Of je nu werkt aan het ontwerpen van logo’s, marketingmateriaal of zelfs websites, grafisch ontwerp kan gemakkelijk vanuit huis worden gedaan.

Data-analist
Data-analyse wordt een steeds belangrijker aspect van bedrijfsvoering, en dit is werk dat vaak op afstand kan worden gedaan.

Online leraar/tutor
Online onderwijs is sterk in opkomst, en dit biedt mogelijkheden voor leraren van alle niveaus en onderwerpen om vanuit huis te werken.

Virtual assistant
Als een virtual assistant bied je administratieve diensten aan klanten op afstand. Dit kan variëren van het beheren van agenda’s tot boekhouding en nog veel meer.

Klantenservicemedewerker
Veel bedrijven bieden klantenservice vanuit huis aan, waarbij medewerkers telefoontjes beantwoorden of live chatten met klanten.

Vertaler
Als je meertalig bent, kun je vertaaldiensten aanbieden aan bedrijven en individuen.

Online verkoper
Of je nu handgemaakte producten verkoopt via een platform als Etsy, of producten inkoopt om te verkopen op een site als Amazon, online verkoop is een steeds populairder wordende thuiswerkoptie.

Freelance consultant
Als je expertise hebt in een bepaald vakgebied, kun je overwegen om als freelance consultant te werken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele banen die je vanuit huis kunt doen. De sleutel tot succes bij thuiswerken is vaak discipline, organisatie en het vermogen om zelfstandig te werken. Als je deze vaardigheden hebt, zijn de mogelijkheden voor thuiswerk praktisch eindeloos!

Extra informatie

Onzekerheden als ouder, je staat hierin niet alleen!
Thuiswerkmoeders: Balanceren tussen zorg en werk
Schuldgevoel: Het zoeken van balans tussen werk en gezin

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *