Stress en ouderschap: Hoe houd je het zo ontspannen mogelijk?

Neem even een korte pauze, zet die luieremmer even neer, en laat die kinderwagen rustig in de gang staan. We gaan het hebben over iets wat we allemaal kennen: stress en ouderschap. We weten allemaal dat ouderschap geen wandeling in het park is (tenzij dat park vol zit met kleverige lolly’s en verdwaalde kinderschoenen). Maar gelukkig zijn er manieren om het ouderschap wat meer ontspannen aan te pakken.

Het ouderschap: Hoe houd je het zo ontspannen mogelijk?

De Stress-Spaghetti: wat is de bron van stress?

Laten we beginnen bij het begin: waar komt al die stress vandaan? Nou, het ouderschap is als een bord spaghetti: het is rommelig, het is ingewikkeld, en er is altijd wel iemand die het op de grond gooit.

Er zijn talloze redenen waarom ouderschap stressvol kan zijn. Misschien zijn je kinderen een stel kleine energiebommen die nooit stilzitten. Misschien is je baby een nachtbraker die ervan houdt om om 3 uur ’s nachts een serenade te geven. Of misschien is je tiener net een cactus: een beetje stekelig en heeft veel ruimte nodig.

Het Zelfzorg-Zwaard: omgaan met stress

Om de stress-draak te verslaan, hebben we het Zelfzorg-Zwaard nodig. Zelfzorg is niet alleen voor hipsters met avocado-toast (hoewel dat een uitstekende snack is). Het is essentieel voor elke ouder. En het betekent niet dat je je kinderen moet verwaarlozen om tijd voor jezelf te nemen. Het betekent gewoon dat je jezelf niet moet vergeten terwijl je voor anderen zorgt.

Plan een beetje ‘ik-tijd’ in je dag. Dat kan zijn om een boek te lezen, een bad te nemen, of zelfs gewoon om een paar minuten in stilte te zitten (een zeldzaamheid, ik weet het!). Het is geen egoïsme, het is noodzakelijk.

Het Patiëntie-Pak: verhoog je tolerantie

Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar geduld is de sleutel. Kinderen zijn als kleine wetenschappers: ze leren door te experimenteren. En ja, dat betekent dat ze soms het hele pak bloem over de keukenvloer verspreiden om te zien wat er gebeurt.

Probeer te onthouden dat dit allemaal deel uitmaakt van hun leerproces. Als je je irritatie voelt oplopen, adem dan diep in, tel tot tien, en denk aan iets leuks. Zoals een wereld waarin alle speelgoed zichzelf opruimt…

De Balans-Brug: evenwicht tussen werk en privé

Een groot deel van de stress van het ouderschap komt van het proberen te balanceren tussen werk en privé. Het vinden van een balans tussen werk en privéleven kan een uitdaging zijn, maar er zijn strategieën die je kunnen helpen.

Ten eerste, stel grenzen en communiceer met je werkgever. Het is essentieel om duidelijke grenzen te stellen met je werkgever en collega’s over je beschikbaarheid en verantwoordelijkheden. Overweeg flexibele werkafspraken, zoals thuiswerken of het aanpassen van je schema, indien mogelijk​​.

Ten tweede, maak het meeste van je tijd. Tijdmanagement is cruciaal voor het balanceren van werk en gezinsverantwoordelijkheden. Creëer een schema dat voor jou en je gezin werkt​.

Ten derde, maak de ochtenden gemakkelijker. Probeer de avond ervoor te organiseren om de dag niet in een gejaagde toestand te beginnen. Zaken als het inpakken van de lunch van de kinderen, het klaarleggen van hun kleding, en het plannen van het ontbijt kunnen allemaal bijdragen aan een rustiger start van de dag​.

Ten vierde, creëer en organiseer een familiekalender. Een kalender kan helpen bij het overzicht houden over belangrijke data, taken van de kinderen, school- en familie-evenementen, verjaardagen en meer. Dit helpt verrassingen gedurende de week te elimineren en verbetert de efficiëntie in je huis​.

Ten vijfde, blijf verbonden met je kinderen, zelfs als je niet samen bent. Voor ouders met jongere kinderen kan je overwegen om jezelf op te nemen terwijl je praat of zingt, of je stem op te nemen terwijl je een kinderboek voorleest. Zoek naar mogelijkheden om evenementen te filmen, zodat je ze later kunt bekijken en geen moment hoeft te missen. Tijdens je pauzes op het werk kun je je kind bellen; het horen van zijn of haar stem kan je helpen een moeilijke dag door te komen, en je kind zal getroost worden door te weten dat je in de buurt bent​.

Ten zesde, beperk afleidingen en tijdverspillers. Wees gedisciplineerd en stel tijdslimieten in voor het controleren van e-mails of het maken van telefoongesprekken, dingen die je kunt doen als de kinderen slapen. Probeer multitasking te vermijden, vooral als je tijd doorbrengt met je kinderen. Op je werkplek, probeer tijdverspilling te voorkomen. Focus op je taken op het werk en praat met collega’s tijdens de pauzes of lunchtijd.

Ten zevende, creëer speciale gezinsactiviteiten. Het maken van tijd voor je kinderen is cruciaal, zowel gedurende de week als in het weekend, om de dynamiek van je gezin te voeden en iedereen de kans te geven om te binden. Als je krap in de tijd zit, organiseer dan een gezinsontbijt of een gezinsavond met bordspellen of films.

Ten achtste, besteed tijd aan je partner. Vergeet niet je relatie met je partner te onderhouden, die vaak de nummer één persoon aan je zijde is. Begin met het hebben van maandelijkse date-avonden om dichter bij elkaar te komen en van elkaars gezelschap te genieten. Juist op die momenten kun je je weer even opladen!

Extra informatie

Omgaan met de moedermaffia
Hoe kun je het beste onthaasten?
Onzekerheden als ouder, je staat hierin niet alleen!
Schuldgevoel: Het zoeken van balans tussen werk en gezin
De strijd met peuters verlangt grenzen stellen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *